Prețul porumbului a coborât la 35-40 de bani/kg, sub pragul de intervenție pe piața cerealelor. Autoritățile au mâinile legate din cauza Comisiei Europene
agrointeligenta.ro -Fermierii români care au mizat anul acesta pe cultura porumbului sunt profund nemulțumiți de prețul pieței la care sunt obligați să își vândă o parte din recoltă pentru a-și acoperi ratele la bănci. Mai mult, ei spun că prețurile de referință vehiculate de autorități nu se aplică la cei care au de comercializat cantități mai mari, agricultori cărora traderii abia le plătesc 0,4 lei pe kilogramul de boabe.
La Bihor, la finele lunii trecute, prețul porumbului deja coborâse la 350-400 de lei pe tonă STAS la porumb, adică sub pragul de 101,31 EURO/tonă, stabilit de UE ca prag de intervenție pe piață la cereale.
Preţul porumbului*
2011 – 1 leu/kg
2012 – 80 de bani/kg
2013 – 50 de bani/kg
2014 – 40 de bani/kg
„Este un prag minim şi din cauza unei pieţe destul de slabe, în ceea ce priveşte consumul cerealelor, mai ales în sectorul zootehnic, care în ultimii ani a fost în considerabilă scădere”, a declarat presei Nicolae Hodişan, şeful Direcţiei Agricole Bihor.
În Ungaria, depozitarea cerealelor este subvenționată
Kádár Zsolt este unul dintre producătorii agricoli care a cultivat și anul acesta porumb, însă prețurile din toamnă l-au făcut să gândească la mecanismul de intervenție al Politicii Agricole Comune prin care, dacă prețul cerealelor coboară sub un anumit nivel, atunci fermierii sunt sprijiniți să nu aibă pierderi totale.
Mai mult, Kádár Zsolt a monitorizat și piața vecinilor din Ungaria, însă nici situația fermierilor de acolo nu e cu mult mai roz. ”În Ungaria, prețurile se apropie de asemenea către acest prag, prețul fiind de 32.000-35000 HUF/tonă, însă țara vecină subvenționează depozitarea pentru fermierii care nu doresc să vândă la recoltare”, ne-a declarat producătorul din Salonta.
Șansele ca fermierii români să primească vreun sprijin sunt minime pentru 2014, oricât de mult ar continua să scadă prețul porumbului, iar situația este dramatică, în ciuda faptului că există o portiță de compensare a pierderilor.
Dispozițiile privind intervenția publică și ajutorul pentru depozitarea privată sunt prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/22, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului. Iar în documentul european se vorbește nu doar despre grâu, ci și despre porumb la care pragul actual de preț este, așa cum știu și fermierii, de 101,31 euro/tonă.
”În conformitate cu Regulamentul UE nr. 1308/2013 al Parlamentului European și Consiliului din 17 decembrie 2013 (…), produsele cerealiere care pot face obiectul intervenției publice sunt grâul comun, grâul dur, orzul și porumbul – secțiunea 1, articolul 11. Perioada de intervenție publică se aplică în cazul cerealelor este de 1 noiembrie-31 mai pentru produsele menționate. Pragul de referință pentru prețul de intervenție în cazul cerealelor este stabilit la 101,31 euro/tonă”, a răspuns solicitării noastre directorul general al APIA, Mihai Puțintei.
Potrivit reprezentantului APIA, agricultorii români nu pot primi însă nici un sprijin, întrucât deschiderea intervenției publice este, în prezent, deschisă pentru grâu comun, unt și lapte praf degresat. Deci nu și pentru porumb!
Intervenția pe piața porumbului poate fi deschisă însă de către Comisia Europeană ”prin intermediul unor acte de punere în aplicare, pentru grâu dur, orz, porumb și orez nedecorticat, dacă situația de pe piață impune acest lucru”.
”În acest condiții, conform prevederiloe menționate, intervenția publică este deschisă la această dată numai pentru produsul grâu comun”, clarifică Puțintei.
Despre o intervenție pe piața porumbului, directorul APIA precizează că ”până la ceastă dată, o astfel de decizie nu a fost luată”.
”În cazul în care prevederile legale vor suferi modificări, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură va informa potențialii beneficiari”, mai declară directoul APIA.
*Sursa: Digi24.ro
Foto: ktbs.com, cutfreshorganics.com