O nouă piață de export pentru ovinele din România! Acordul, în curs de finalizare
Angelica Lefter -Noi oportunități pe piața exportului de ovine românești vin din Maroc. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a purtat discuții pe această temă cu ministrul Agriculturii din Maroc.
Pentru moment se lucrează la un memorandum de înțelegere între cele două state pe tema comerțului exterior, dar sunt discuții și pentru stabilirea modelului de certificat sanitar-veterinar pentru ovine vii de către autoritățile sanitare-veterinare ale celor două state
Potrivit unei informări a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), ministrul Petre Daea, a avut astăzi, vineri – 5 mai, o întâlnire în format videoconferință cu Mohamed Sadiki, ministrul Agriculturii, Pescuitului maritim, Dezvoltării Rurale, Apelor și pădurilor din Regatul Marocului.
”Tema întrevederii a vizat nevoia Marocului de a importa ovine și întărirea relațiilor de cooperare dintre cele două țări. În acest sens, se lucrează la întocmirea unui Memorandum de înțelegere între cele două state pe subiecte legate de comerț exterior”, se arată în informarea MADR.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea: Fermele de ovine românești, model de bune practici la nivel european
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a apreciat, în cadrul discuțiilor, că fermele românești pot fi un model de bune practici la nivel european.
”Oficialul MADR și-a exprimat aprecierea pentru interesul crescut manifestat de Regatul Marocului pentru piața de ovine din România, afirmând că o mare parte din activitatea fermelor românești poate reprezenta un exemplu de bună practică în domeniul zootehnic la nivel european. Totodată, ministrul Daea a transmis asigurări că țara noastră acordă o importanță deosebită regulilor de export privind bunăstarea animalelor în timpul transportului. România este al doilea stat ca efectiv de ovine în Uniunea Europeană și MADR urmărește creșterea acestuia, pentru a putea valorifica resursele pe care țara noastră le are, iar din acest punct de vedere statul folosește toate instrumentele disponibile pentru a dezvolta sectorul și a sprijini crescătorii de ovine să-și valorifice produsele obținute în fermele pe care le au în diferite zone ale țării”, potrivit MADR.
În următoarea perioadă urmează să fie agreat modelul de certificat sanitar-veterinar pentru ovinele vii care ar urma să fie exportate în Maroc.
”Cei doi omologi au convenit ca în perioada imediat următoare să se intensifice eforturile pentru agrearea modelului de certificat sanitar-veterinar pentru ovine vii de către autoritățile sanitare-veterinare ale celor două state, iar ulterior o delegație formată din oameni de afaceri și oficiali guvernamentali din Maroc va realiza o vizită în România pentru a deschide drumul concret al colaborării practice”, conform informării postate de MADR.