Certificatele de carbon, o nouă sursă de venit. Gabriela Rizescu, ALCEDO: ”Facem un audit la nivel de fermă, îi spunem fermierului ce pași trebuie să facă”
Roxana Dobre -Certificatele de carbon vor putea fi valorificate, iar fermierii pot obține venituri în plus pe viitor din sechestrarea carbonului. Gabriela Rizescu, Președinte ALCEDO, a dezvăluit cum se vor aplica viitoarele bonificații pentru fermieri și cine poate încasa bani în plus din această activitate care este discutată la nivel european.
Gabriela Rizescu, Președinte ALCEDO, a explicat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1 care sunt viitoarele oportunități pentru fermierii care vor sechestra carbonul în sol.
”Acest drum pe care l-a trasat Comisia deja se vede încă în noua Politică Agricolă Comună (PAC) și din condițiile pe care fermierii trebuie să le îndeplinească începând din acest an. Partea de covoare verzi vegetale, partea de 10% anul acesta pentru culturi leguminoase. Ele încă nu sunt 100 % setate (pe sechestrarea carbonului – n.r.), dar direcția este clară. Partea aceasta de sechestrare de carbon o să fie o regulă care se va aplica pentru tot ce înseamnă industrie și agricultură, nu este dedicată numai fermierilor sau în speță celor români. Este o chestiune care se discută și este pe ultima sută de metri în a primi reglementările, standardele pe care urmează să le urmăm”, a adus Gabriela Rizescu lămuriri pentru fermieri, în cadrul emisiunii Agrostrategia, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, ediția de astăzi, luni – 8 mai.
Citiți și: Primii fermieri care vor încasa prima de sechestrare a carbonului, prin PNRR
Gabriela Rizescu a subliniat pentru emisiunea Agrostrategia că fermierii care vor sechestra carbonul vor putea să vândă certificate de carbon. Măsura este în discuții în prezent la nivel european.
”Sunt și oportunități și ce aș vrea să subliniez este că deja de vreo 3 ani de zile studiem în cadrul companiei cum putem să obținem și să bonificăm astfel încât să beneficiem de aceste oportunități. Fermierii care vor sechestra carbonul bineînțeles că vor putea să vândă certificate de carbon. Va exista o piață, iar comunitatea vorbește că undeva în 2027 va fi o piață reglementată. Acum vom vedea practic pentru că am mai văzut și întârzieri deci totul este relativ dar este bine să ne pregătim. De ce spun asta? Eu vorbind cu colegii din Anglia am văzut că acolo spre exemplu fermierul trebuie să depună un bilanț de mediu”, a mai arătat Președinta ALCEDO.
Citiți și: S-a semnat primul contract pentru împădurire prin PNRR. Prima de sechestrare carbon: 456 euro/ha
În clipa de față, în România nu există reglementarea privind bilanțul de mediu și nici o legislație pentru sechestrarea carbonului pe terenuri agricole.
”Certificatele de carbon nu o să fie doar pentru fermieri, repet, ci pentru toată economia. Acest bilanț de mediu va lua în calcul atât emisiile de carbon cât și carbonul pe care îl îngropi. Noi în clipa de față putem să facem un audit la nivel de fermă și să îi spunem fermierului ce trebuie să facă, pe pași. Deci putem să îi ghidăm pe fermieri, deja am început un proiect prin care putem face asta și să le spunem la ce ar trebui să umble ca să își ajusteze tehnologia pentru ceea ce va urma. Astăzi vorbim de voluntariat, dar 2027 este în 4 ani și probabil în următorii doi ani vom avea exact și tehnologia sau standardul prin care se vor face aceste calcule la nivel de fermă”, a explicat Președinta ALCEDO.
Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Gabriela Rizescu, Alcedo (08.05.2023)