• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Teren ADS tineri fermieri: Lista suprafețelor libere în fiecare județ. Cererile se depun din 15 mai

    Roxana Dobre -

    Teren ADS pentru tineri fermieri 2023. O nouă sesiune a programului derulat de Agenția Domeniilor Statului se lansează luni, pe 15 mai, iar suprafața totală disponibilă la nivelul tuturor județelor este de 916,37 de hectare de teren agricol și de 128,43 de hectare de teren neagricol.

    Luni, 15 mai, Agenția Domeniilor Statului (ADS) lansează prima sesiuna din acest an programului de arendare terenuri pentru tinerii fermieri. Cererile se depun la centrele județene ale ADS începând de luni, 15 mai, iar termenul limită pentru înregistrarea cererilor este ziua de vineri, 26 mai.

    ADS a anunțat astăzi, miercuri – 10 mai, că tinerii fermieri, care au până în 40 de ani, pot depune în intervalul 15 – 26 mai cereri pentru concesionarea unor terenuri agricole, dar și neagricole din 15 județe ale țării, acolo unde agenția a identificat suprafețe disponibile.

    Contractele de concesiune vor fi încheiate pe 20 de ani, iar beneficiarii vor achita către ADS o arendă anuală care va fi stabilită pentru fiecare suprafață în parte, în funcție de categoria de folosință și de coeficienții de majorare ai redevenței minime, conform factorilor favorizanți ai exploatației.

    Citiți și: Șeful ADS anunță noi licitații pentru terenuri: ”Sunt câteva suprafețe destul de mari”

    Programul Teren ADS tineri fermieri. Suprafețe disponibile

    ADS a publica lista suprafețelor disponibile pentru a fi arendate tinerilor fermieri. În total, este vorba despre 916,37 ha teren agricol și 128,43 ha teren neagricol, la nivelul a 15 județe, acolo unde ADS a identificat suprafețe libere. Potrivit ADS, nivelul minim al redevenței pentru terenul agricol este distinct pentru fiecare suprafață în parte, în funcție de categoria de folosință și de coeficienții de majorare ai redevenței minime, conform factorilor favorizanți ai exploatației.

    ”Nivelul redevenţei pentru terenul neagricol, respectiv: vegetaţie forestieră, terenuri neproductive care pot fi amenajate şi folosite pentru producţie agricolă, drumuri tehnologice şi de exploatare agricolă şi ape – bălţi este de 100 kg grâu SR EN 15587:2019/ha/an şi SR 13548:2013/ha/an. Nivelul redevenţei pentru terenul neagricol, respectiv pentru terenul aferent curților construcții este variabil, fiind calculat diferenţiat pe unităţi administrative şi tipuri de unităţi administrative”, precizează agenția.

    Durata concesiunii este de 20 de ani.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă spune care este lista completă, pe județe, a suprafețelor care pot fi arendate de tinerii fermieri:

    Lista județelor unde tinerii fermieri pot arenda terenuri de la stat

    Citiți și: O nouă arendă record pentru terenurile agricole de la ADS: aproape 4.000 kg/ha pe an!

    Teren de la ADS pentru tineri. Condiții

    ADS precizează că la procedura de contractare poate participa orice persoană fizică română, care să îndeplinească condiţiile de eligibilitate prevăzute de art. 4 alin. (1) lit. c1) din Legea nr. 268/2001. Persoanele fizice care au refuzat semnarea procesului verbal de adjudecare sau a contractului de concesiune/arendă la şedinţele de negociere sau licitaţie organizate de ADS nu vor fi acceptate la licitaţia pentru concesionarea terenurilor cu destinaţie agricolă din administrarea acesteia.

    La depunerea documentelor, fiecărui solicitant i se va atribui un cod unic de înregistrare, urmând ca viitoarele notificări să fie făcute utilizând aceste coduri. Lista cu solicitanții eligibili va fi publicată pe site-ul ADS în termen de maxim 30 de zile de la data încheierii termenului de depunere a cererilor.

    Teren ADS pentru tineri. Documente necesare

    Tinerii fermieri care vor teren în concesiune de la ADS vor depune la centrul județean o cerere însoțită de o serie de documente. Solicitarea și actele se pot depune fizic, sau prin poșta electronică. Iată care sunt documentele necesare:

    a) cerere de principiu care conține numele, prenumele, data nașterii, studiile, domiciliul, comuna și județul pe raza căruia se află terenul solicitat, suprafața solicitată (Anexa nr. 1a la Procedură);
    b) cartea de identitate a solicitantului – în copie;
    c) diplomele de studii de profil (conform condițiilor de eligibilitate) – în copie;
    d) declarație pe proprie răspundere a solicitantului din care să reiasă faptul că nu a avut contracte încheiate cu ADS, în calitate de persoană fizică și reziliate din culpa sa și/sau nu a înregistrat restanțe la plățile datorate în baza unor contracte încheiate cu ADS. (Anexa nr. 4 la Procedură) – în original.

    ADS precizează că tinerii fermieri trebuie să aibă studii agronomice. Este necesară diploma universitară de studii în domeniul agricol, agroalimentar, veterinar, economie agrară, mecanică agricolă, inginerie economică în agricultură și dezvoltare rurală sau diplomă de absolvire studii liceale, post-liceale sau școli profesionale în domeniul agricol, agroalimentar, veterinar, economie agrară, mecanică agricolă, inginerie economică în agricultură și dezvoltare rurală emise de unități de învățământ acreditate.

    Informaţii suplimentare se pot obţine la tel 021/405.35.35; 021/405.35.45 – Direcția Administrare Patrimoniu – Serviciul Contractare și Acționariat din cadrul Agenţiei Domeniilor Statului Bucureşti.


    Te-ar mai putea interesa

    Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!