Fermele de animale ce ar putea fi interzise în România! Proiectul de lege a ajuns în Parlament!
Roxana Dobre -O serie de ferme pentru creșterea animalelor ar putea fi interzise în România, după ce mai mulți parlamentari au depus un proiect de lege care prevede acest lucru. Este vorba despre animalele care sunt folosite pentru blănuri, iar în prezent în România funcționează 13 ferme de creștere a animalelor sălbatice pentru blănuri, în speță ferme de șinșila și de nurci.
Deputatul Gheorghe Pecingină este unul dintre inițiatorii proiectului de lege și susține ferme interzicerea fermelor de animale pentru blană (șinșile și nurci), după cum a anunțat acesta într-o postare făcută pe pagina sa de socializare.
”Am participat, astăzi, la Palatul Parlamentului, la dezbaterea „Pentru o Românie fără blănuri”, în care am pledat în favoarea renunțării la creșterea industrială a animalelor sălbatice pentru blănuri. În calitate de inițiator al proiectului de lege pentru interzicerea fermelor de animale pentru blană (șinșile și nurci), am reamintit că Senatul României a votat deja favorabil această inițiativă. Acum e rândul Camerei Deputaților să aprobe prin vot acest proiect”, a anunțat deputatul joia aceasta, pe 11 mai.
Ca să devină lege, proiectul are nevoie de votul Camerei Deputaților, for decizional, promulgarea de la președintele Klaus Iohannis și publicarea în Monitorul Oficial.
Deputatul Gheorghe Pecingină a argumentat și care sunt motivele pentru care a propus o lege pentru interzicerea creșterii acestor animale, în scop comercial.
”Motivele sunt clare: animalele nu trebuie să sufere în numele modei de lux, fermele în care sunt crescute astfel de animale s-au dovedit medii extrem de favorabile pentru răspândirea diferitelor boli (înregistrându-se, de pildă, sute de focare de COVID-19 în Europa și America), exemplarele scăpate accidental în natură din aceste ferme constituie o amenințare pentru biodiversitatea din România (inclusiv cea din ariile naturale protejate), iar 19 țări europene au adoptat deja legislația privind renunțarea la astfel de ferme”, a spus parlamentarul.
Gheorghe Pecingină: În România mai funcționează 13 ferme de creștere a animalelor pentru blănuri
Deputatul a informat că în România mai există doar 13 ferme de creștere a animalelor sălbatice pentru blănuri care funcționează în pierdere, ”întreaga industrie fiind într-un declin accentuat, în condițiile în care se renunță din ce în ce mult la hainele din blănuri naturale”.
Alături de reprezentanții unor asociații românești și europene, susțin ca și România să facă ceea ce e corect și moral și să devină, prin votul Camerei Deputaților, cea de-a 20-a țară europeană care renunță la fermele de animale pentru blană.