• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Florin Barbu despre Legea arendei: ”Sunt convins că fermierii vor avea această lege până la sfârșitul sesiunii parlamentare”

    Angelica Lefter -

    Legea arendei, în forma cu contracte pe o perioadă minimă de 7 ani, se află într-un blocaj, după ce a fost votată în Comisia de Agricultură din Camera Deputaților, însă nu și în plenul Parlamentului, a spus Florin Barbu, președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților.

    În dialog cu Vlad Macovei, în cadrul emisiunii Agrostrategia, de astăzi, joi – 11 mai, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților a dat asigurări că proiectul, inițiat la cererea asociațiilor de fermieri, va fi  deblocat și adoptat cât mai rapid în acest an.

    Florin Barbu a menționat că perioada de arendare menționată în proiect a fost redusă de la 10 la 7 ani, după discuții cu colegii din Coaliție.

    ”Știți abordarea mea în Comisia de Agricultură, orice lege care este foarte importantă pentru toate asociațiile se discută în Comisie, se votează fiecare amendament, fiecare articol. Știu că ați participat și dumneavoastră la ultima ședință în care a fost votată Legea Arendei. În Comisia de Agricultură s-a votat în unanimitate, toți factorii din Coaliție și ceilalți colegi de la USR au votat în unanimitate acest proiect de lege. A mers la Comisia Juridică, acolo a avut o perioadă de 2-3 săptămâni în care colegii din coaliție, din păcate spun, la Comisia Juridică nu au fost de acord cu 10 ani. S-a solicitat, am avut o discuție în interiorul grupurilor parlamentare, atât PNL cât și PSD, am fost de acord, eu fiind și inițiator la această lege, am fost de acord cu colegii mei să se reducă la 7 ani. S-a votat în Comisia Juridică la 7 ani, a ajuns la Comisia de Agricultură, am votat în unanimitate. Din păcate, spun din păcate pentru că colegii din Coaliție încă nu s-au decis la votul în Plen”, a menționat Florin Barbu.

    Florin Barbu a mai punctat la Agrostrategia că, având în vedere importanța Legii arendei, va face demersuri pentru ca proiectul să fie deblocat.

    ”Este un mic blocaj, am avut discuții în continuare cu liderii celor două grupuri. Au spus că în Biroul Permanent Național al lor vor pune în discuție această lege, dar sunt sigur că voi debloca această lege întrucât toată lumea a votat-o și asociațiile au fost de acord cu acest proiect de lege, care este un proiect foarte bun. Nu este prima surpriză, știți și la Legea practicilor comerciale și neloiale, am discutat-o cu toți factorii de decizie, inclusiv cu asociații, cu hipermarketuri, cu toată lumea. Toată lumea a căzut de acord în Comisie, s-a votat în unanimitate, când am ajuns în plen, jumătate din colegii de Coaliție s-au sucit. Inițiativa legislativă a fost promovată, în calitatea mea de inițiator, a fost la solicitarea asociațiilor”, a menționat deputatul.

    Președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților a mai spus la Agrostrategia, de la TVR1, că proiectul Legea arendei a fi aprobată în anul 2023.

    ”Legea aceasta a fost promovată la solicitarea asociațiilor și a fermierilor. Dar acest proiect de lege, vă garantez 100% că va trece anul acesta. Până în sesiunea din iunie, sunt convins că voi ajunge cu colegii de coaliție, se va găsi o soluție. Trebuie să înțelegem foarte bine că pe lângă că o stabilitate a proiectelor pe fonduri europene, atât pe perioada cât se implementează cât și pe perioada de monitorizare, are un efect foarte important asupra fermelor, astfel încât la controalele care sunt pe plățile directe, fermierii să nu aibă probleme atunci când vin, să piardă subvenția, este o legiferare din punct de vedere juridic care este foarte bună. Sunt convins că fermierii vor avea această lege până la sfârșitul sesiunii parlamentare”, a întărit ideea Florin Barbu, președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, în cadrul emisiunii Agrostrategia, de la TVR1, care poate fi urmărită în fiecare zi, de luni până joi, de la ora 10:00.

    Amintim că la data de 7 martie 2023, Comisia de Agricultură din Camera Deputaților a votat proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr.287/2009 privind Codul civil, PL-x nr. 455/2022, cunoscut ca Legea Arendei.

    Amendamentul Comisiei de agricultură privind durata minimă de 10 ani pentru încheierea contractelor de arendă a fost respins de Comisia Juridică, aceasta acceptând o perioadă minimă de 7 ani pentru aceste contracte.

    Proiectul va pleca la plen pentru votul final și ulterior va fi adoptat de Parlament, apoi legea trebuie promulgată de președintele României, Klaus Iohannis, și publicată în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Florin Barbu (11.05.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”