• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • APIA astăzi: Cererea prin care fermierii pot încasa subvențiile ”pe loc” în 2023

  Roxana Dobre -

  Formularul pe care fermierii îl pot completa la APIA pentru primirea subvențiile în avans, mai devreme de data oficială a plăților din acest an. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a făcut astăzi anunțul oficial pentru toți fermierii care au depus cererea de plată.

  Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat printr-un comunicat remis astăzi, luni – 15 mai, că eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor de sprijin implementate de instituție în Campania 2023. Adeverințele pot fi utilizate de fermieri direct la bănci, pentru încasarea ”pe loc” a avansului pentru campania 2023 mult mai devreme decât data oficială, adică 16 octombrie.

  Citiți și: Ultima oră de la APIA! Directorul Pintea – anunț despre plata subvențiilor către fermieri!

  Fermierii pot cere subvențiile în avans, direct de la bănci

  Măsurile și intervențiile pentru care se eliberează adeverința de la APIA

  Conform agenției de plăți, fermierii pot cere adeverința pentru o serie de măsuri și intervenții pentru care au depus deja cererea de plată în 2023. Acestea sunt:

  – Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), finanțat din FEGA;
  – Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), finanțat din FEGA;
  – Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, finanțată din FEADR;
  – Măsura 11 – Agricultură ecologică, finanțată din FEADR;
  – Măsura 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice, finanțată din FEADR;
  – DR – 10 – Zone afectate de constrângeri naturale semnificative, finanțată din FEADR.

  Adeverințele sunt eliberate în baza convențiilor încheiate de APIA cu instituții bancare și nebancare și cu fondurile de garantare în domeniul agricol.

  Citiți și: Calendar subvenții APIA – luna mai. Termene limită și plăți urgente pentru fermieri

  Câți fermieri au cerut subvenția în avans până la 15 mai

  APIA a demarat pe 3 mai eliberarea adeverințelor iar până astăzi, 15 mai, au solicitate 1.231 de adeverințe pentru intervențiile finanțate din FEGA și 723 de adeverințe pentru intervențiile finanțate din FEADR. Valoarea creditului poate fi de până la 90% din valoarea sumei calculate în baza suprafețelor înscrise în adeverința eliberată de APIA.

  Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează creditele acordate de bănci fermierilor.

  ”Precizăm că potrivit Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 50/2017 de modificare a Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr.703/2013 dobânda aferentă acordării creditelor este de RON-ROBOR 6M + maxim 2%.  În ce privește comisioanele practicate de instituțiile finanțatoare, APIA atrage atenția fermierilor care doresc să acceseze credite pentru finanțarea capitalului de lucru în vederea desfășurării activităților curente, să analizeze cu atenție sporită soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare în ceea ce privește costul acestora, astfel încât să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii”, arată APIA.

  Cum arată cererea pe care fermierii trebuie să o completeze la APIA, pentru eliberarea adeverinței

  Agenția de plăți subliniază că pentru facilitarea comunicării, protejarea mediului și reducerea încărcării administrative, fermierii pot solicita eliberarea adeverințelor prin transmiterea unei cereri prin mijloace electronice către Centrele locale/județene ale APIA.

  Modelul cererii poate fi descărcat de pe site-ul APIA, accesând link-ul următor: MODEL CERERE ADEVERINȚĂ AVANS

  Model cerere pentru plata în avans a subvențiilor

  Toate convențiile încheiate între APIA, instituțiile bancare și nebancare și FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul instituției, la adresa: www.apia.org.ro, în secțiunea Convenții, Acorduri, Protocoale.


  Te-ar mai putea interesa

  Anunț pentru fermieri: Astăzi s-a făcut plata pentru subvenția de 100 euro la hectar! Ploi torențiale, vijelii și căderi de grindină până joi – mai multe județe sub alertă Ultima oră de la ANM: Cod Galben de ploi torențiale și grindină emis pentru 13 județe

  Ultimele știri

  De ce nu renunță fermierul Eugen Truetsch la vaca de lapte, deși nu îi aduce profit Bursa de cereale – prețuri azi în portul Constanța și în UE. Rapița a depășit 500 euro/tonă Francezii care au vândut fabrica de zahăr de la Luduș au raportat o triplare a profitului