• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Calendar subvenții APIA – luna mai. Termene limită și plăți urgente pentru fermieri

    Roxana Dobre -

    Calendarul pentru plata subvențiile APIA și termene urgente în luna mai 2023. Fermierii au de respectat în ultima lună de primăvară mai multe termene limită pentru subvenții și sume derulate prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) iar agenția încheie oficial campania de primire a cererilor de plată pentru acest an, intervalul fără penalizări.

    În luna mai APIA încheie campania de primire a cererilor de plată, fără penalizări iar fermierii pot face și primele modificări în formularul pentru subvenții. În plus, fermierii așteaptă deblocarea ultimelor plăți din această campaniei, cele pentru Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV) iar producătorii agricoli care au stocat grâu au termen până la 11 mai să depună de asemenea cereri la APIA.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO vă reamintește prin intermediul acestui articol care sunt subvențiile ce au mai rămas de intrat în conturi și datele-limită pentru depunerea unor cereri sau documente la APIA.

    Citiți și: Subvenții APIA. Fermierii în pericol să piardă întreaga subvenție pe suprafață!

    Termene și plăți APIA pentru fermieri, în luna mai

    Luna mai, la APIA: 11 mai – termen pentru depunerea cererii la subvenția pe tona de grâu

    Fermierii au termen până la data de 11 mai, inclusiv, să depună la APIA cererea pentru subvenția acordată în acest an ca compensație pentru pierderile înregistrate de fermieri din cauza importurilor de cereale din Ucraina. Plata se derulează prin APIA iar cererile se depun/transmit (prin fax/poştă/eletronic) la Centrele APIA. Documentele justificative depuse/transmise în copie vor fi certificate pentru conformitate cu originalul de către solicitantul sprijinului, însușite prin semnătura și vor purta sintagma “conform cu originalul”.

    Pe larg despre condițiile și documentele obligatorii pentru subvenția la tona de grâu, Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Start cereri la APIA pentru subvenția la stocurile de grâu. Termen limită!

    Luna mai, la APIA: 15 mai – ultima zi pentru depunerea cererii de plată pentru subvenții, fără penalizări

    Data de 15 mai este ultima zi în care fermierii mai pot cere la APIA subvențiile pe suprafață și cap de animal pentru campania 2023, fără penalizări. Cererea de plată include în formatul său online şi informaţii geospaţiale, respectiv un formular electronic de cerere care cuprinde o aplicaţie informatică bazată pe un sistem de informaţii geografice prin intermediul căreia beneficiarii pot să îşi identifice, localizeze şi delimiteze parcelele agricole ale exploataţiei, precum şi suprafeţele neagricole pentru care solicită plăţi.

    Fermierii depun doar o singură cerere de plată chiar dacă deţin suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe. Cererea de plată completată de fermieri se depune la centrele locale/judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) în perioada 1 martie – 15 mai 2023, fără penalizări.

    Cererile de plată pot fi depuse şi după data de 15 mai, în termen de 25 de zile calendaristice, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă cererea de plată ar fi fost depusă până la data de 15 mai, potrivit prevederilor art. 6 alin (3) din Ordinul MADR nr.80/2023. Solicitările depuse după data de 9 iunie 2023 sunt inadmisibile, iar beneficiarului nu i se acordă niciun fel de plată sau de sprijin.

    Fermierul preia întreaga responsabilitate referitoare la corectitudinea şi veridicitatea datelor înscrise în cererea de plată. Cererea de plată se consideră depusă numai după ce a fost închisă în aplicația IPA-Online și a primit număr de înregistrare la APIA.

    Citiți și: Subvenții agricole 2023. Fermierii obligați să își declare veniturile la APIA

    Luna mai, la APIA: Fermierii care cultivă cartofi au termen până la 15 mai să depună documentele justificative

    Fermierii care au cerut prin cererea unică Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV) pentru sămânță de cartof au termen până la 15 mai să depună o serie de documente justificative la APIA. O condiție obligatorie este ca aceștia să valorifice minimum 15 tone sămânţă de cartof/ha pe baza facturii sau a filei/filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, pe care le prezintă la APIA până la data de 15 mai a anului următor anului de cerere.

    Luna mai, la APIA: După 15 mai fermierii așteaptă subvenția pentru Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV)

    După data de 15 mai fermierii așteaptă ca APIA să demareze plățile și pentru ultima subvenție pentru care nu s-au încasat bani până la acea dată. Este vorba despre Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV), plată pentru care fermierii trebuie să mai depună o serie de documente justificative, cum este cazul cultivatorilor de cartofi.

    Șeful APIA, Adrian Pintea, a declarat luni – 27 februarie în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1 că această formă de sprijin va intra la plată după data de 15 mai.

    ”Singurii fermieri care sunt blocați și nu au primit și nici nu o să primească acum foarte repede bani sunt cei care au sprijinul cuplat în sectorul vegetal, sprijinul cuplat în sectorul vegetal. Cei care au depus aceste cereri și deja știu în programarea veche 2015-2020, dar și în cei doi ani de tranziție, că sunt documente specifice care se aduc pentru aceste forme de sprijin și aceste forme de sprijin vor intra la plată după data de 15 mai”, a spus Adrian Pintea, în cadrul emisiunii Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Luna mai, la APIA: 31 mai – termen pentru modificarea cererii de plată pentru subvențiile APIA

    Fermierii pot depune după data de 15 mai, modificări la cererile de plată până la data de 31 mai, fără penalități. Depunerea unei modificări a cererii de plată după data-limită determină o reducere de 1% pe zi lucrătoare a sumelor pentru utilizarea efectivă a parcelelor agricole în cauză.

    Modificările cererilor de plată sunt admisibile doar până la data-limită de depunere cu întârziere a cererilor de plată. Pentru anul 2023, termenul limită de depunere a modificările cererilor de plată este 31 mai 2023, iar data-limită de depunere cu întârziere a modificărilor cererilor de plată este 9 iunie 2023.

    Fermierii pot aduce modificări cererii de plată sau pot retrage în totalitate cererea de plată sau părţi ale acesteia, numai dacă:

    a) APIA nu a informat deja beneficiarul cu privire la eventualele neconformități din cererea de plată;
    b) APIA nu a notificat fermierului intenția sa de a efectua un control la fața locului;
    c) nu au solicitat plăți pentru animale care au perioadă de reținere, caz în care se poate retrage în totalitate cererea de plată cu declarație sector zootehnic/intervenție sau una din exploatații cu cod ANSVSA.

    Cererile de plată pot fi modificate fără creșterea suprafeței sau pot fi retrase total/parțial, de către beneficiar în următoarele condiții:

    a) APIA nu a notificat fermierul cu privire la intenția de a efectua un control la fața locului realizat prin control clasic pe teren, cu respectarea termenului de notificare prevăzut la art 48 alin. (1) din hotărâre. Neconformitățile depistate în timpul controalelor clasice pe teren sunt aduse la cunoștința beneficiarului în termen de 90 de zile de la data finalizării verificărilor pe teren.
    b) în cazul controalelor prin monitorizare,  pentru exploatațiile la care se constată cel puțin o parcelă neconformă, se va realiza acțiunea de întâlnire și clarificare cu fermierul a rezultatelor controlului prin monitorizare. Prin clarificările aduse este posibilă modificarea cererii de plată fără creșteri de suprafața, situație care va constitui baza următoarelor interpretări.
    c) în cazul intervențiilor care fac obiectul sistemului de monitorizare a suprafețelor utilizând date satelitare obținute cu ajutorul sateliților Sentinel din cadrul programului Copernicus, fermierii pot aduce modificări cererii de plată fără creșteri de suprafata sau pot retrage total/parțial suprafetele din cererea de plată până la data de 20 septembrie a anului de cerere.

    Prin excepție în cazul în care în cadrul unui control la fața locului a fost constatată o neconformitate, modificările sau retragerile nu se mai pot face pentru parcelele agricole/animalele la care se referă neconformitatea.

    Numai solicitantul însuși sau persoana împuternicită de el poate efectua modificări ale cererii de plată. Împuternicirea se realizează prin procură notarială (în cazul persoanelor fizice) sau delegaţie de împuternicire (în cazul persoanelor juridice). Acestea trebuie să fie însoțite și de copiile CI/BI/pașaport ale titularului cererii de plată și al împuternicitului care trebuie ataşate la dosarul cererii de plată. Împuternicitul înlocuiește titularul doar în scopul și pentru perioada pentru care a fost emisă împuternicirea.

    Pentru toate modificările aduse cererii de plată, fermierul trebuie să prezinte documente justificative care susțin aceste modificări. Formularele de modificare a cererii de plată se pot descărca de pe site-ul APIA.

    Luna mai, la APIA: Se continuă plata subvențiilor pe anul trecut

    APIA derulează și pe parcursul lunii mai plăți în conturile fermierilor. Plățile sunt efectuate pentru campania finală, atât pentru schemele pe suprafață cât și subvențiile pe cap de animal. Termenul limită pentru plata subvențiilor către fermieri este data de 30 iunie 2023.

    Luna mai, la APIA: Crescătorii așteaptă plata pentru subvenția de 73 euro/cap de vacă

    În luna mai APIA ar urma să efectueze plățile pentru subvenția de 73 euro/cap de animal, acordate crescătorilor de vaci de lapte. APIA nu a anunțat încă oficial când demarează plățile, acestea având termen final data de 31 decembrie 2023. În schimb, agenția va demara o altă campanie de primire a cererilor, în care să poată accesa sprijinul și fermierii care nu au dat lapte doar la procesatori. Măsura a fost luată în urma a mai multor articole publicate Agrointeligența-AGROINTEL.RO prin care atrăgeam atenția că foarte mulți crescători rămân fără sprijinul de 73 euro/cap.

    Citiți și: Victorie Agrointeligența pentru fermieri! MADR schimbă OUG pentru subvenția de 73 euro/vacă!

    Luna mai, la APIA: Fermierii așteaptă adeverința-punte pentru credite bancare

    Producătorii agricoli care au depus cererea de plată așteaptă ca APIA să anunțe demararea campaniei de eliberarea a adeverințelor-punte pentru credite. Din sursele Agrointeligența-AGROINTEL.RO adeverințele ar urma să fie eliberate după mini-vacanța de 1 mai. Aceste formulare îi ajută pe fermieri să solicite la bănci, pe baza subvențiilor pe care urmează să le încaseze în campania 2023, credite.

    De precizat că în prezent APIA eliberează acest tip de adeverințe pentru DR 06 – Bunăstarea animalelor pot solicita la APIA adeverințe pentru credite și Registrele Genealogice.

    Despre adeverințele-punte pentru crescătorii de porci și păsări, Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris pe larg aici: APIA anunță: Fermierii care primesc mai devreme banii în conturi

    Despre modul de eliberare a adeverințelor pentru Registre, pe larg aici: APIA – anunț astăzi despre banii în avans pentru crescătorii de animale

    Luna mai, la APIA: Fermierii ar putea depune cereri pentru despăgubirile la secetă

    Ministerul Agriculturii a pus în dezbatere pe 10 aprilie proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant acordat producătorilor agricoli pentru unele culturi agricole înființate în primăvara anului 2022 și afectate de seceta pedologică din perioada martie – septembrie 2022. Bugetul alocat acestei scheme de ajutor de stat este de 869,600 milioane de lei.

    Documentul urmează să fie aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare. În luna mai fermierii ar putea să depună, dacă actul va intra în vigoare, cereri pentru solicitarea sprijnului. De precizat că această plată se va derula prin Direcțiile Agricole.

    Mai multe despre acest subiect aici: Despăgubiri de secetă 2023 la culturile de primăvară – 1.000 lei/ha. Condiții, termene, plăți


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!