• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cultura de castravete amar îi poate îmbogăți pe micii fermieri: Un kilogram de fructe ajunge la 20 de euro, iar semințele se vând cu 1 leu bucata

  agrointeligenta.ro -

  Momordica sau castravetele amar este fructul exotic despre care, recent, cercetătorii vorbesc ca de un adevărat panaceu. Rodul plantei de origine asiatică a fost supranumită ”insulină vegetală”, însă are și efecte antitumorale dovedite și susține funcționarea unor organe importante precum ficatul sau fierea.

  În fața cererii tot mai mari de castravete amar pe piața românească, micii fermieri au început să cultive momordică de câțiva ani, iar exploatațiile lor agricole se extind permanent. Se spune că primele semințe de castravete verde au apărut la noi acum patru-cinci ani, însă abia acum au crescut vânzările, odată ce românii au aflat din presă despre acest fruct miraculos.

  Lucian Blană din Oradea este unul dintre primii fermieri care au cultivat momordica în țara noastră. El povestește că în urmă cu mai mulți ani a citit un articol despre această plantă minune, iar de atunci s-a gândit să înceapă o afacere agricolă cu castravete amar.

  Semințe aduse din Nepal

  ”Primele semințe de castravete amar mi le-a adus un prieten din Nepal. La început, am cultivat momordica pe o suprafață mai mică, apoi am aclimatizat și adaptat semințele pentru solul românesc și m-am extins. Nu îmi place să vorbesc despre ceea ce fac ca despre o afacere pentru că ar însemna să fac bani de pe urma bolilor românilor”, povestește orădeanul, care spune că atunci când este în piață, din 100 de persoane care se uită la castraveții săi, zece cumpără. ”Consumatorii se împart în două categorii, la fel ca în cazul majorității plantelor exotice. Sunt cei care nu cunosc deloc planta și cei care știu de ea, fie de la televizor, fie de la medici sau din farmaciile naturiste”, spune cultivatorul de castravete amar.

  momordica

  Orădeanul s-a axat mai mult pe vânzarea de semințe, dar vinde și fructele la piață. ”Am reușit să aplic tehnologia optimă și să obțin o sămânță foarte bună, care dă un randament de germinare de 85% pe care prefer să o vând așa. Eu consider, și spun asta fără a-mi tăia craca de sub picioare, că cel mai bine, pentru persoanele care sunt diabetice și care au nevoie de această plantă în dieta zilnică, este că și le cultive singure. Cumpără semințe de la mine și pot să le planteze fie în grădină, fie într-un ghiveci pe balcon sau unde au un spațiu mai călduros”, explică Lucian Blană.

  1O plantă produce 20 de castraveți amari

  Castraveții amari sunt plante agățătoare și se pot crește în două feluri, fie pe spaliere pe care se poate întinde până la 3-4 metri, fie lăsată pe pământ să se întindă. Lucian Blană cultivă în prezent pe o suprafață de 1000 de metri și folosește a doua tehnică deoarece pentru el este mai important ca fructele să se coacă bine și să poată preleva semințele. În ceea ce privește plantarea semințelor, aceasta se face la o distanță de un metru între plante și doi metri între rânduri. O plantă dă în jur de 20 de fructe, iar mărimea acestora variază între 50-60 de grame, dar poate ajunge și la 300 de grame.

  Fermierul Lucian Blană vinde fructele în piață la bucată și cere între 3 și 5 lei – ceea ce poate conduce la un preț de 100 de lei (peste 20 de euro) pentru un kilogram de castravete amar. Mai avantajoasă este vânzarea semințelor de momordică, care se vând cu 1 leu bucata.

  Planta nu are nevoie de irigații

  Această plantă se adaptează foarte bine solului și climatului din țara noastră. Se plantează în luna aprilie în partea de sud a țării și în luna mai în partea de nord, rezistând la temperaturi de până la 14 grade. Pentru coacere are nevoie de căldură, până la 32 de grade. Este foarte rezistentă la secetă, nu necesită irigare și nu are nici dăunători naturali. Dacă în cazul castraveților obișnuiți ultimii ani au fost foarte slabi din cauza dăunătorilor, momordica nu are aceste probleme.

  339885_85834_b
  Fructele rezistă 2 săptămâni la frigider

  Fructele se pot păstra în stare proaspătă până la două săptămâni în frigider, se pot mura, sau se usucă și se dau prin râșnița de cafea obținându-se un praf pe care diabeticii îl consumă, un vârf de cuțit, înainte de masă.

  În ceea ce privește înființarea unui business cu castravete amar, orădeanul spune că oportunități ar fi deoarece nici investiția nu este foarte mare și producția ar fi bună, dar în afară de piețe nu sunt variante de vânzare.

  ”Cerere este foarte mare pe piață pentru castravetele amar, în primul rând pentru că numărul bolnavilor de diabet în țara noastră este foarte mare, însă șansele ca acest lucru să se schimbe sunt limitate de faptul că România nu este dezvoltată cultura gustului amar. Noi preferăm să consumăm alimente dulci, iar acest lucru duce la problemele pe care le știm deja. Castravetele amar este cel mai bun remediu, combinat cu mișcarea fizică, pentru a combate această boală. De asemenea, cercetătorii americani au descoperit că momordica este și antitumorală și întrerupe alimentarea tumorilor. De asemenea este un panaceu și ajută pancreasul, ficatul și fierea. Totuși și oamenii sănătoși ar trebui să consume astfel de fructe, preventiv”, explică bărbatul.

  Lucian Blană spune că a găsit în farmaciile naturiste pastile pe bază de momordica și chiar a luat legătura cu aceștia, dar ei importă medicamentele direct din China și nu s-au arătat interesați să achiziționeze fructe pentru a le face ei.


  Te-ar mai putea interesa

  Rezultate alegeri europarlamentare 2024. Lista cu noii eurodeputați Doi tineri din București au investit într-o livadă de cireși amari. Au pornit la drum cu un singur pom bătrân Ploi torențiale și vijelii, în aproape toată țara. Lista județelor sub alertă ANM

  Ultimele știri

  Alexandru Potor, fost secretar de stat MADR, este noul primar al municipiului Slobozia: “Deschidere totală către fermieri!” Ucraina va impune prețuri minime la exporturile de cereale și oleaginoase Franța, Ucraina și Rusia – ”lovite” de raportul USDA la producțiile la grâu