Povestea șpăgii de 350.000 de euro pentru concesionarea unui teren de la ADS
agrointeligenta.ro -Mită de 350.000 de euro pentru un teren al statului, administrat de Agenția Domeniilor Statului – ADS și care, în ultimii ani, s-a aflat în exploatarea familiei fostului deputat PNL Marian Anton. Directorul ADS pe care fostul politician l-a mituit și apoi l-a denunțat la DNA a mărturisit faptele și a povestit în detaliu cum s-a încercat anularea unei licitații pentru a suprafața să îi fie concensionată din nou lui Marin Anton.
Directorul de departament în Administrația Domeniului Statului (ADS) Ionel Marius Nuță a fost denunțat la Direcția Națională Anticorupție de un fost deputat PNL nemulțumit că a dat mită, dar nu a primit concesiunea unui teren de 650 de hectare. Informația reiese din acordul de vinovăție pe care Nuță l-a semnat la Direcția Națională Anticorupție, document consultat și de G4media. Directorul în cadrul ADS, instituție în subordinea Ministerului Agriculturii, își calcula șpaga în funcție de subvențiile europene încasate pe terenul pe care îl scotea la concesiune.
Fostul deputat liberal, Marin Anton, este cel care l-a denunțat pe Ionel Marius Nuță, șeful Direcției Control, Reprezentanțe Teritoriale și Comunicare din cadrul Agenției Domeniile Statului (ADS). Informația este precizată în acordul de recunoaștere a vinovăției semnat de Ionel Marius Nuță.
Marin Anton l-a denunțat pe directorul ADS când ”aranjarea” licitației a eșuat
Anton l-a reclamat pe Nuță pentru că se simțea păcălit de directorul din cadrul ADS. Asta pentru că firma controlată de familia sa, Romsem SRL, a pierdut o licitație pentru concesionarea a 650 de hectare de la Agenția Domeniilor Statului (ADS), licitație care ar fi fost aranjată cu Nuță.
Este vorba de terenul preluat de la UM (Unitatea Militară) 02031, județul Giurgiu, cu o suprafață de 650 de hectare suprafață agricolă și 21,63 ha neagricol. Romsem SRL din Giurgiu avea terenul în concesiune din 2007.
La licitația aranjată de Anton cu Nuțu în schimbul a 350.000 de euro s-a mai prezentat un concurent: firma Agroleand Solutions SRL din Popești-Leordeni. Această societate a câștigat licitația pentru o redevență anuală de 3,1 tone/ha, adică de 560.000 de euro ceea ce a dus la supărarea lui Anton și la un denunț al acestuia la DNA.
Concesionarea terenurilor din Giurgiu era una păguboasă pentru stat, din care însă concesionarii câștigă doar din subvenția APIA 140.000 de euro/an pentru 650 de hectare lucrate.
Romsem SRL a câștigat în 2007, în instanță, dreptul de a concesiona prin atribuire directă un teren în suprafață de 650 de hectare în comuna Băneasa, sat Pietrele, județul Giurgiu. Contractul a fost prelungit până în aprilie 2022, adică 15 ani în total.
În ianuarie 2022, Anton a notificat ADS că vrea prelungirea contractului, dar instituția i-a transmis că acest lucru nu mai este posibil.
Contractul lui Marin Anton pentru acel teren a expirat în aprilie 2022
În aceste condiții, contractul a expirat în aprilie anul trecut. La începutul anului 2023, Ionel Marius Nuță s-a deplasat la Pietrele, pentru a inspecta terenul, însoțit de alți doi funcționari din ADS.
Astfel s-ar fi cunoscut cu Marin Anton. Apoi, cei doi au avut mai multe întâlniri prin restaurante din centrul Bucureștiului, Comana și din Buzău întâlniri sub pretextul de a „bea o apă”.
„Nuţă Ionel Marius i-a prezentat lui Anton varianta propusă de ADS respectiv să scoată terenul la licitație și să facă un caiet de sarcini favorabil Romsem SRL, în care să menționeze că dacă va participa și altă firmă la licitație, aceasta trebuia să despăgubească Romsem pentru investițiile făcute.
Marin Anton nu a fost de acord, spunându-i că are toate drepturile legale pentru a fi invitat la o atribuire directă și apoi să încheie un contract pe 20 de ani, cu posibilitatea de prelungire pe încă 10 ani, conform normelor ADS”, se arată în acordul de recunoaștere al vinovăției.
Directorul ADS și Marin Anton s-au înțeles pentru o mită de 350.00 de euro
În cursul unei întâlniri din 24 ianuarie 2023, Nuță i-a dat lui Anton un alt număr de telefon. Funcționarul ADS i-a spus fostului deputat că iniţial vor încheia un contract de arendă, până vor pregăti actele licitației pentru viitoarea concesiune, urmând ca în maxim 3-4 luni să fie încheiat și contractul de concesiune.
„Când au ieșit din restaurant, Nuţă Ionel Marius i-a spus lui Marin Anton, direct, că pentru a încheia contractul de arendare pentru suprafața de 650 de ha trebuie să îi dea jumătate din valoarea subvenției APIA, adică 70.000 euro (subvenția APIA este în jur de 140.000 euro pe an), urmând ca după ce va fi semnat contractul de concesiune să îi mai dea încă 280.000 euro, adică valoarea subvenției pe 2 ani”, se mai arată în document.
Întreaga poveste a șpăgii de 350.000 de euro pentru un teren de la ADS, mită denunțată de fostul parlamentar PNL Marin Anton, în articolul G4media: Rechizitoriu DNA: Negocieri în toaletă pentru o mită de 350.000 de euro cerută unui fost deputat PNL. Cum își calcula mita un fost director ADS pentru concesiunea terenurilor agricole ale statutului