• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Șefă ANM: Ploi și vânt puternic în toată țara! Vom avea inundații ca în Italia?

  Roxana Dobre -

  Ploi cu descărcări electrice și vreme instabilă vor fi și în România, dar nu vor provoca inundații devastatoare, așa cum s-a întâmplat în Italia, a anunțat Florinela Georgescu, director executiv al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). Meteorologii au actualizat prognoza până la 24 mai.

  România va fi ferită de ploile abundente și inundații devastatoare, a spus Florinela Georgescu, director executiv al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) astăzi, miercuri – 17 mai. Până la sfârșitului zilei e valabil însă un cod galben hidrologic care vizează râuri din partea de Nord a Olteniei, dar și zona montană.

  „Chiar dacă nu așteptăm fenomene de severitatea celor din Italia și țărilor balcanice din apropierea Mării Adriatice, vom avea și noi manifestări de instabilitate – averse, descărcări electrice, intensificări se scurtă durată ale vântului”, a spus Georgescu la Digi24.

  Citiți și: Vin ploile! Cantităţile de apă vor depăși 35 – 40 l/mp în mai multe județe

  Meteorologii anunță ploi și vânt puternic în următoarele zile

  Șefă ANM: Trebuie să fim atenți la mesajele de avertizare pentru fenomene periculoase imediate

  Florinela Georgescu  a completat că astăzi, mai ales în regiunile vestice și sud-vestice și în zilele viitoare vor fi ploi. ”Avem ploi în toate regiunile țării dar fără a avea manifestări deosebit de grave și nici cantitățile pe care le așteptăm a se acumula în urma averselor ar trebui să nu fie deosebit de importante”, a adăugat ea.

  Acesta a avertizat că întotdeauna când traversăm episoade de instabilitate atmosferică, trebuie să fim atenți la mesajele de avertizare pentru fenomene periculoase imediate.

  În Italia, ploile torențiale au provocat inundații grave. Doi oameni au murit și cel puțin patru sunt dați dispăruți. Filmările din elicopter făcute de pompieri, dar și cele ale localnicilor arată dezastrul provocat. Oamenii au fost nevoiți să se urce pe acoperișuri, ca să nu fie luați de apă.

  Citiți și: Culturi culcate la pământ de grindină și ploile torențiale. Ce pierderi estimează fermierii

  Prognoza ANM în intervalul 18 – 24 mai 

  Conform ANM, în intervalul 18 – 24 mai, va predomina o vreme normală sub aspect termic, în toate zonele de cultură. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 12…22°C, valori apropiate de mediile climatologice, în cea mai mare parte a ţării.

  Temperatura maximă a aerului se va încadra între 18…28°C, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 5…16°C la scara întregii ţări, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare.

  Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va oscila între 13…21°C, optimă parcurgerii proceselor de creştere şi dezvoltare ale plantelor, îndeosebi în semănăturile de primăvară înfiinţate în epoca optimă. Sub aspect pluviometric, sunt prognozate ploi locale cu caracter de aversă, acestea fiind însoțite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului, în aproape toată ţara.

  Totodată, local, vor fi condiții de producere a grindinei, iar cantităţile de apă vor fi mai însemnate din punct de vedere agricol.


  Te-ar mai putea interesa

  Găinile nu mai fac ouă – cauze. Ce remedii există Apicultor disperat: Ni s-a otrăvit stupina cu 150 de familii de albine, unica noastră sursă de venit! A ajuns primul transport cu oi donate pentru oierul căruia i-au murit animalele de la un tratament Fermieri sunați de APIA să își deschidă conturi noi pentru a încasa cei 100 euro/ha Subvenții APIA 2024. Ce s-a decis azi la MADR pentru condițiile la GAEC 8 și ecoschema PD-04

  Ultimele știri

  Franța interzice importul de legume și fructe tratate cu substanțe interzise în UE Franța și Polonia au cerut UE monitorizarea mai atentă a producției de cereale din Ucraina Fermierii români au cerut la Bruxelles un preț de intervenție de minim 200 euro pe tona de grâu Fermier cercetat penal pentru depozitarea improprie a 24 de tone de azotat de amoniu Dacian Cioloș va transmite la Bruxelles un set de propuneri pentru Politica Agricolă Comună (PAC)