• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Florin Constantin, Agxecutive: Am făcut un sondaj – 40% dintre specialiștii din agro cred că prețurile vor mai scădea

    agrointeligenta.ro -

    Cu cât perioada campaniei se apropie, cu atât șansele care prețurile să crească sunt mai reduse. Specialiștii din piața de agribusiness nu au speranțe că grânele vor avea un preț mai bun ci, dimpotrivă, ele s-ar putea ieftini în perioada următoare, arată un sondaj realizat de Agxecutive și menționat de Florin Constantin, fondatorul companiei, în cadrul unui interviu acordat emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1.

    Scăderea de preț este una mondială, iar de suferit nu au doar fermierii români, a arătat Florin Constantin.

    ”S-a întâmplat la nivel mondial. Ucraina și Rusia sunt o parte din această ecuație însă vreau să ne uităm un pic la ce se întâmplă la nivel global. Organizația mondială pentru hrană a Națiunilor Unite (FAO) a publicat acum în luna mai un barometru în care ne arată că omenirea a avut un record în producția de cereale în 2022, iar în 2023 va fi un pic mai slab, dar tot foarte bun. Omenirea stă pe 30% stoc de la un an la altul, ceea ce este absolut colosal pentru că omenirea nu a fost niciodată atât de plină de mâncare. Că această mâncare nu ajunge la toată lumea cum trebuie asta este altă problemă. Deci acest surplus de hrană, după ce a fost acea bulă speculativă legată de inflație, legată de războiul din Ucraina, s-a domolit pentru că este multă mâncare. Și prețurile au scăzut”, a declarat fondatorul Agxecutive, în cadrul emisiunii Agrostrategia, o coproducție Agrointeligența și TVR 1.

    Conform lui Florin Constantin, la această oră experții ”se acordă între ei că nu există motive fundamentale, structurale, ca prețurile materiilor prime agricole să mai crească sau mai cunoască o evoluție fulgurantă în sus așa cum s-a întâmplat în 2021-2022”.

    ”Noi facem un sondaj de opinie acum online, avem cam 200 de inputuri de la specialiști din agro care urmăresc piața, probabil că o să fie în final 300 de inputuri. Am întrebat ce cred ei că se va întâmpla cu prețul materiilor prime agricole în anul 2023, la această recoltă care bate la ușă. Peste 50% spun că stagnează sau vor scădea, dintre care aproape 40% că vor scădea. Deci nu ne așteptăm la niște evoluții fantastice dacă nu vom asista, Doamne ferește, la o busculare geostrategică în zona Mării Negre, o escaladare a conflictului sau ceva de genul acesta. Mai mult decât atât, factorul agravant este că, din cauza inflației, a crizei inflaționiste prin care am trecut și încetinirii economiei, și cererea a scăzut. Adică avem producție foarte multă, cu o cerere în scădere”, a explicat Florin Constantin.

    La acest moment bursele sunt pe roșu, mai ales după ce coridorul cerealelor de la Marea Neagră a fost prelungit cu încă 60 de zile, până pe 18 iulie. ” Nu sunt condiții de conjunctură care să ne prevadă o creștere a prețurilor”, a precizat Constantin, arătând și că este foarte puțin probabil să se mai atingă curând, în condiții normale, recordul de preț întâlnit anul trecut. ”În imediat cel puțin nu sunt condiții întrunite pentru un astfel de nivel de prețuri. Grâul a ciocănit de două ori la ușa psihologică a valorii de 450 euro pe bursa Euronext, anul trecut, în prima jumătate a anului, ca să fiu mai precis. Imediat după declanșarea conflictului din Ucraina, au fost două momente, iar la această oră cotațiile sunt undeva pentru recolta existentă în hambare în jur de 230 și ceva de euro fluctuează aici, iar pentru recolta viitoare pe care o vom recolta într-o lună și ceva sub, pe la 220 și ceva de euro tona”, a arătat fondatorul Agxecutive.

    În final, acesta a precizat că fermierii trebuie să își facă o serie de calcule serioase care să aibă în vedere între contextul în care își valorifică producția, să se informeze care sunt tendințele pe piața globală și, în acest fel, să poată anticipa și evalua care este momentul în care vânzarea îi asigură profitul.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Florin Constantin, Agxecutive (16.05.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”