• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Avans APIA 2023. Prima tranșă din subvenție – mai mare în acest an!

    Roxana Dobre -

    Avansul APIA 2023 ar putea fi achitat fermierilor la un cuantum mai mare decât prevede în prezent legislația europeană. Prima tranșă din subvenții ar urma să fie autorizată la plată începând cu 16 octombrie.

    Fermierii ar putea primi avans mai mare din subvenții, în campania 2023. Posibilitatea majorării plăților în avans ale plăților directe pentru 2023 a fost discutată în cadrul reuniunii de marți, 30 mai, a Consiliului UE pentru Agricultură și Pescuit (AGRIFISH) de la Bruxelles, unde România a fost reprezentată de secretarul de stat, Sorin Moise.

    Bani în avans pentru campania de subvenții din 2023

    Potrivit publicației Farmer.pl, cel care a ridicat problema majorării procentului pentru plățile în avans a fost Robert Telus, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din Polonia. Discuția pe tema avanului a început cu discursul delegației portugheze, care a prezentat informații în numele mai multor state membre despre efectele condițiilor climatice nefavorabile recente din sudul Europei. Portughezul a cerut Comisiei Europene permisiunea de a utiliza instrumentele disponibile în cadrul Politicii Agricole Comune pentru a remedia situația.

    Robert Telus, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care a condus delegația poloneză în Consiliul AGRIFISH, a susținut cererea statelor membre afectate din sudul Europei și s-a referit, de asemenea, la situația meteorologică din Polonia, care – după cum a remarcat – poate duce și la pierderi cauzate de secetă.

    De precizat că și România a cerut în ultimii aNi majorarea procentului pentru plățile în avans și a achiat 70% din plățile directe și 85% pentru măsurile compensatorii.

    Citiți și: Subvențiile agricole care se plătesc în luna iunie. Calendar termene pentru fermieri

    Plăți avans: 70% pentru subvențiile directe și 85% pentru măsurile compensatorii

    Ministrul Agriculturii din Polonia a susținut propunerile legate de creșterea nivelului plăților în avans la cel puțin 70% în cazul plăţilor directe şi până la cel puţin 85%  în cazul plăţilor din Pilonul II.

    ”Considerăm că este justificată creșterea nivelului plăților în avans în 2023, în primul rând din cauza creșterii abrupte a costurilor de producție și a amenințării cu pierderea lichidității financiare din cauza perturbărilor pe piața cerealelor cauzate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”, a spus ministrul polonez al agriculturii, conform sursei citate.

    Plata avansului – posibilă și dacă nu se finalizează controalele

    Ministrul Telus a subliniat, de asemenea, că ar trebui să se poată efectua plăți în avans, în ciuda inspecțiilor la fața locului neterminate.

    ”Soluțiile actuale sunt foarte dăunătoare pentru o parte semnificativă a fermierilor care vor fi excluși de la plățile în avans din cauza controalelor la fața locului. Acestea primesc acum primele plăți abia după finalizarea inspecțiilor”, a subliniat ministrul Agriculturii.

    Conform reglementărilor, toate statele membre au voie să achite în avans 50% din plățile directe, dar din cauza unei „situații de urgență”, aceste avansuri pot fi plătite într-o sumă mai mare. Cu toate acestea, această mișcare trebuie să fie aprobată de CE.

    Pentru fermierii români, plata în avans a subvențiilor directe se face în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie, în timp ce campania finală demarează de la 1 decembrie.


    Te-ar mai putea interesa

    Cel mai puternic utilaj agricol din lume – la semănat în ferma Terracult din județul Arad Hurlupi la prun: cauze ale bolii, combatere Urări de Paşte 2024. Felicitări şi mesaje frumoase de Învierea Domnului

    Ultimele știri

    Prețul rapiței 2024 la început de mai, în portul Constanța. Contracte importante pentru export Sate lovite de furia naturii, în prima zi de Paști. Grindina și viiturile au făcut prăpăd în mai multe zone din țară Analist: Producția de porumb din Europa va crește în acest an