• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvențiile agricole care se plătesc în luna iunie. Calendar termene pentru fermieri

    Roxana Dobre -

    Calendar APIA în luna iunie 2023 – subvențiile care se achită și termenele limită pe care fermierii trebuie să le respecte. Iunie este o perioadă ”de foc” la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) aceasta fiind ultima lună când APIA mai poate face plățile pentru Campania 2022. În plus, fermierii au de respectat la rândul lor o serie de termene-limită pentru noile subvenții, cele din 2023.

    Luna iunie începe cu o mini-vacanță la APIA dar de marți, din 5 iunie, funcționarii agenției reiau activitatea de autorizare a plăților iar fermierii pot depune cereri sau documentele obligatorii în funcție de subvențiile și schemele de plată pentru care au optat.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă spune care este calendarul cu termenele și plățile APIA sau Direcțiile Agricole pe care trebuie să le aveți în vedere în luna iunie 2023.

    Calendar APIA iunie 2023: Finalizarea plăților integrale pentru anul trecut

    Cea mai importantă activitate din această lună la APIA este finalizarea plăților pentru cererea unică depusă de fermieri anul trecut. Termenul de plată este 30 iunie pentru schemele de plăți directe și 31 decembrie pentru celalalte sume, inclusiv pentru Ajutorul Național Tranzitoriu, care se achită de la bugetul de stat.

    Cea mai nouă subvenție, ultima deblocată de pe lista APIA, este Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV) pentru care agenția a demarat autorizarea la 29 mai. Plafonul financiar a fosta aprobat de Guvern în limita sumei de 452.384.082 lei, echivalentul a  91.409.190 euro. Conform MADR, suma totală de 452.384.082 lei va impacta 46.000 fermieri care îndeplinesc condițiile de eligibilitate.

    Calendar APIA iunie 2023: Plata subvenției la motorină pe trimestrul I

    APIA  ademarat săptămâna aceasta plata subvenției la motorină pentru trimestrul I al acestui an, adică în perioada 1 ianuarie – 31 martie. Cantitățile totale de motorină aprobate sunt de 58.540.501,001 litri iar valoarea totală a ajutorului de stat aferent este de 89.515.233,00 lei. Pentru acest an, ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură este de 1,529 lei pe litru.

    Calendar APIA iunie 2023: Alte subvenții așteptate la plată

    În luna iunie, fermierii așteaptă achitarea ajutorului pentru stocurile de cereale – grâu. În această perioadă se fac verificări și acestea sunt centralizate, urmând ca apoi APIA să stabilească valoarea sprijinului pe tona de grâu, în limita bugetului alocat. Termenul limită pentru plata acestui sprijin este luna septembrie.

    Calendar APIA 2023: Termene legate de cererea unică pentru subvenții

    APIA a încheiat pe 31 mai prima etapă a depunerii cererii unice pentru subvențiile din acest an. Astfel, au reușit să depună cererea pentru subvenții fără penalizări un număr de 755.810 de fermieri pentru 9,95 milioane de hectare.

    Depunerea cererilor unice continuă și în luna iunie, dar se vor aplica penalități de întârziere. Termenul limită pentru depunerea cererilor este 9 iunie. Solicitările depuse după data de 9 iunie 2023 sunt inadmisibile, iar beneficiarului nu i se acordă niciun fel de plată sau de sprijin.

    Din 10 iunie, prima zi după încheierea completă a campaniei de primirea a cererilor de plată, fermierii pot face modificări la formularele depuse prin completarea anexelor M1 și M2, formularele prin care se fac modificări la cererea de plată, cu penalități de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă modificările ar fi fost depuse până la termenul stabilit, adică 31 mai.

    Calendar APIA 2023: Termene limită pentru fermieri

    Termen în iunie la subvenția pentru pășuni. Potrivit regulilor pentru subvenții, aplicabile beneficiarilor de plăți pentru pășuni, când fermierul nu asigură încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha, iar activitatea agricolă minimă constă inclusiv în asigurarea unui cosit anual în perioada 15 iunie – 1 octombrie, acesta va prezenta documentele doveditoare ale valorificării fânului și/sau documentele contabile de gestiune pentru depozitarea fânului pentru consumul cu animalele deținute, până la data de 15 octombrie a anului de cerere curent. Regula se aplică fie că pășunea este în proprietate sau arendă. Pentru formele de organizare asociaţii şi composesorate, care nu respectă încărcătura de UVM/ha cu animalele membrilor, activitatea agricolă minimă constă în asigurarea unui cosit anual în perioada 15 iunie – 1 octombrie. 

    Termen pentru fermierii care au accesat ecoschema practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil, Fermierii au obligaţia ca în perioada cuprinsă între 15 iunie-15 octombrie să ţină terenul arabil acoperit pe cel puţin 85% din suprafaţa arabilă a exploataţiei cu: culturi agricole sau cu miriştea rămasă după recoltare sau culturi secundare sau culturi de acoperire verzi sau culturi de toamnă nouînfiinţate, timpul necesar pentru pregătirea terenului şi înfiinţarea noii culturi fiind de cel mult 2 săptămâni.

    Termen pentru fermierii care au accesat ecoschema pentru practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale). Fermierii trebuie să păstreze terenul acoperit în perioada 15 iunie – 15 octombrie în proporție de cel puțin 85%, din suprafața arabilă a exploatației, cu culturi agricole sau cu miriștea rămasă după recoltare sau culturi secundare sau culturi de acoperire verzi sau culturi de toamnă nou înființate; timpul necesar pentru pregătirea terenului și înființarea noii culturi este de cel mult 2 săptămâni. În cazul culturilor permanente, să păstreze terenul acoperit în perioada 15 iunie – 15 octombrie în proporție de cel puțin 75% prin acoperirea minimă a solului cu fâșii înierbate între rânduri, mulci sau resturi vegetale.

    Termen pentru fermierii care au bifat în cererea de plată schema PD-06 – Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantațiile pomicole, viticole, pepiniere și hameiști. Fermierii trebuie să păstreze terenul înierbat sau să îl înierbeze între rânduri pe minimum 75% din suprafața plantației, respectiv două intervale înierbate, unul nu, în perioada 15 iunie – 15 octombrie a anului de cerere și  să nu efectueze lucrări ale solului pe terenul înierbat între rânduri, cu excepția cosirilor de iarbă între rânduri, în perioada 15 iunie – 15 octombrie a anului de cerere.

    Subvenții în luna iunie: Termene pentru valorificarea tomatelor

    Pe parcursul lunii iunie, până la 30 iunie inclusiv, legumicultorii care s-au înscris în Programul Tomata pot valorifica producția necesară pentru încasarea subvenției. Cuantumul ajutorului de minimis va fi în valoare de 3.000 euro/1000 mp/beneficiar.  

    Subvenții iunie 2023: Despăgubirile de secetă la culturile de primăvară de anul trecut

    În data de 30 mai, Guvernul a aprobat OUG pentru plata despăgubirilor de secetă la culturile de primăvară de anul trecut – porumb, floarea-soarelui, mazăre și soia. Conform actului normativ votat, s-a alocat un buget de 300 de milioane de lei, iar plata pe hectar poate ajunge la 335 de lei pentru culturile calamitate 100%. De precizat că nu există un termen clar pentru data la care fermierii pot cere ajutorul de stat întrucât campania de cereri este condiționată de primirea unui răspuns din partea Comisiei Europene pentru schema notificată. După ce va veni acordul de la Bruxelles, fermierii vor avea un termen de 20 de zile pentru a depune cererile la direcțiile agricole, iar plata ajutorului se va putea efectua până la finalul acestui an.


    Te-ar mai putea interesa

    Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”