• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Procesatorii de lapte amendați de Consiliul Concurenței au contestat sancțiunile în instanță

    Oana Timar -

    Procesatorii de lapte amendați de Consiliul Concurenței – companiile Albalact, Covalact și Dorna Lactate – au atacat sancțiunile în instanță. Informația a fost făcut publică într-un comunicat de presă al francezilor de la Lactalis, cei care dețin toate cele trei fabrici unde inspectorii de concurență au aplicat amenzi în valoare totală de 2,9 milioane de euro.

    Lactalis a emis ieri, marți – 23 mai, un comunicat de presă referitor la sancțiunile anunțate de Consiliul Concurenței din România. ”Companiile Albalact, Covalact și Dorna Lactate au formulat acțiuni în anulare și suspendare împotriva deciziilor pentru aplicarea amenzilor cominatorii. Curtea de Apel București a admis cererile de suspendare a deciziei privind amenzile cominatorii formulate de către Dorna Lactate si Covalact, dând astfel câștig de cauză companiilor. Al treilea dosar de suspendare aflat pe rolul Curții de Apel București va fi judecat în zilele care urmează”, a anunțat Lactalis.

    Reprezentanții Lactalis susțin că au dat acces la ”toate documentele și/sau corepondențele accesibile”

    Reprezenții grupului francez susțin că ”Albalact, Covalact și Dorna Lactate au prezentat Consiliului Concurenței, în cadrul inspecției, toate documentele solicitate raportat la obiectul investigației și au facilitat accesul autorității la toate informațiile necesare conform solicitărilor inspectorilor de concurență. În acest sens, societățile au acordat inspectorilor de concurență accesul la toate documentele și/sau corepondențele accesibile Societăților de la punctele de lucru și de la sediile inspectate, cu toată transparența și conduita pe deplin conformă care se impun în acest caz”.

    ”Apreciem că acordarea accesului la alte informații care nu aparțin și nu sunt în controlul societăților ce au făcut obiectul inspecției nu se află în sfera de competență juridică a companiilor noastre sau în limitele de competență ale autorităților naționale, cu atât mai mult când acestea vizează documente/corespondențe aflate în controlul unor societăți din afara României. Este important de menționat că amenzile invocate de catre Consilul Concurenței nu au fost aplicate ca urmare a constatării de către Consiliul Concurenței a vreunei fapte anticoncurențiale săvârșite de vreuna dintre companii. Continuăm să cooperăm pe deplin și transparent cu autoritățile în acest caz și ne vom conforma oricărei decizii finale a autorităților”, au mai spus cei de la Lactalis.

    Fabrica Dorna Lactate, printre cele amendate de Consiliul Concurenței

    Consiliul Concurenție a amendat fabricile Lactalis pentru că nu au dat acces la informații

    Vă reamintim că, la finele săptămânii trecute, Consiliul Concurenței a emis un comunicat de presă în care a anunțat că a penalizat companiile Albalact, Covalact și Dorna Lactate, parte din grupul francez Lactalis, cu amenzi în valoare de 14.335.002,70 lei (circa 2,9 milioane euro) după ce au refuzat să ofere acces la unele informații în timpul inspecțiilor inopinate derulate în cadrul investigației privind posibile înțelegeri de stabilire a prețurilor pe piaţa producţiei şi comercializării de unt.

    Amenzile au fost aplicate astfel:

    1. Albalact S.A., a primit sancțiuni în valoare 9.913.038,57 lei (aprox. 2 milioane euro);
    2. Covalact S.A. a fost amendată cu 2.446.524,01 lei (aprox. 495.000 euro) și
    3. Dorna Lactate S.A. trebuie să plătească amendă de 1.975.440,12 lei (aprox. 400.000 euro).

    „Autoritatea de concurență a aplicat aceste sancțiuni pentru că cele trei companii nu au acordat acces inspectorilor de concurență la anumite conturi de e-mail sau corespondențe utilizate de către angajații sau reprezentanții firmelor, în cadrul inspecției inopinate desfășurate în perioada 28 – 30 martie 2023. Pentru a determina companiile să ofere acces la informații, s-au impus acestora amenzi în valoare totală de 130.913,27 lei pentru fiecare zi de întârziere, sumă calculată de la data comunicării sancțiunii până la data la care vor permite accesul reprezentanților instituției la informațiile și documentele solicitate”, au transmis reprezentanții Consiliului Concurenței în România.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat” Praful saharian, o problemă nouă în ferme. Cum sunt afectate culturile agricole Miei vânduți din portbagaj. Polițiștii au împărțit amenzi