Relansarea pomiculturii – obiectivul parteneriatului dintre Daymsa și ICDP Mărăcineni
Adrian Radu -Natur Grup, distribuitorul biostimulatorilor Daymsa în România colaborează cu mediul academic și stațiunile de cercetare, pentru a accentua cercetarea și dezvoltarea agricolă. Una dintre aceste colaborări este cu Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Mărăcineni (ICDP).
Daymsa a introdus în testare, în loturile demonstrative ale Institutului biostimulatorii pe care îi are în portofoliu.
Aceste teste au ca scop identificarea celor mai bune scheme de nutriție pentru pomii fructiferi. Astfel, se investighează rolul biostimulatorilor în întărirea imunității pomilor și arbuștilor la diferiți factori de stres.
”Speciile de care noi ne ocupăm, Institutul Pomicol, sunt destul de numeroase, sunt peste 20-25 de specii pomicole grupate în specii semințoase, sâmburoase, nucifere și arbuști, toate cu problemele lor, atât din punct de vedere al controlului bolilor și dăunătorilor, dar și mai nou, din punct de vedere nutrițional. În cultura biologică sau ecologică, participarea unor produse de întărire a plantei, de nutriție, practic, rezolvă anumite probleme, chiar putem spune de atac, de sensibilitate la unele boli, cred”, a declarat Mihail Coman – Directorul ICDP.
ICDP Mărăcineni împreună cu Daymsa își propun să contribuie la potențial de producție pe care îl are România pe pomicultură, cu atât mai mult cu cât oportunitățile de pe piața fructelor par deosebit de atractive. Fondurile alocate pentru pomii fructiferi în perioada 2023-2027 ar putea ajuta la refacerea plantațiilor în țara noastră, cu accent pe producția ecologică.
Parteneriatul cu Daymsa este cu atât mai important în contextul plantațiilor ecologice, deoarece majoritatea biostimulatorilor din portofoliul companiei sunt certificați pentru agricultura ecologică.
Biostimulatorii selectați pentru teste au prezentat unele efecte interesante, în special în ceea ce privește performanța îmbunătățită de creștere vegetativă și reproductivă exemplu, nutrienți și limitarea apei) și la calitatea comercială superioară a produselor (de exemplu, proprietățile nutriționale și estetice ale fructelor).
Cercetările de la ICDP Mărăcineni investighează și modul de acțiune al biostimulatorilor în metabolismul pomilor fructiferi, optimizarea metodei de aplicare (doze, timpi etc.), precum și impactul condițiilor climatice/sezoniere asupra performanțelor biostimulatoare în livezi.
”Din experiența pe care deja o avem și ce vrem să confirmăm azi la Mărăcineni, este că aplicând de la început un program bine stabilit cu biostimulatori, reușim să întărim imunitatea plantei, să o facem mai rezistentă și la boli și nu numai. Am observat prin solarii, la diferite teste și la diferiți fermieri cu care lucrăm deja de 5-6-7 ani de zile, la care inclusiv dăunătorii apar mai târziu,” a mai explicat directorul ICDP Mărăcineni. Toate detaliile despre biostimulatorii Daymsa pot fi găsite pe site-ul www.naturgrup.ro.