Carmen Avram, către Comisia Europeană: ”Fermierii au fost mințiți și îngenuncheați”
agrointeligenta.ro -În timp ce un grup de fermieri români protesta la Bruxelles, Carmen Avram le-a transmis mesajul în Parlamentul European: „Fermierii au fost mințiți și îngenuncheați. Ei sunt forțați să-și vândă azi produsele la prețuri sub cele de producție”.
„Discutăm azi despre așa-numitele «coridoare de solidaritate», mințindu-ne că termenul «solidaritate» încă face parte din această sintagmă. De fapt, solidaritatea, știm azi, a fost scursă de substanță și folosită în scopuri pe care sectorul le consideră îndoielnice.
O demonstrează cronologia evenimentelor. Când la nivel european s-a discutat prelungirea acestor coridoare cu încă un an, ni se promitea că, în paralel, se va obține aceeași prelungire a Inițiativei Mării Negre, deblocarea unei tranșe suplimentare de 100 de milioane de euro din rezerva de criză pentru cele cinci state est-europene afectate și o interdicție a importurilor de cereale ucrainene pe teritoriul lor. Coridoarele au fost prelungite cu încă un an, inițiativa Mării Negre cu doar 2 luni, riscând să pună presiune și mai mare pe aceste state, interdicția de import expiră în 2 săptămâni, iar tranșa de bani a fost blocată. Cu alte cuvinte, fermierii europeni au fost mințiți.
O demonstrează și datele statistice. Coridoarele de solidaritate nu au ajutat nici regiunile vulnerabile ale lumii, unde ar fi trebuit să ajungă cerealele ucrainene, nici fermierii ucraineni, care primesc o fracțiune din prețul real, din pricina intermediarilor oportuniști. Dar, în mod cert, au îngenuncheat fermierii est-europeni, care astăzi sunt forțați să își vândă cerealele la sume cu 20-40% mai mici față de prețul de producție. Știu asta de la cei care au protestat azi în fața Comisiei Europene”, a spus Carmen Avram în intervenția sa din Comisia pentru Agricultură.
Europarlamentarul român și-a arătat, astfel, dezamăgirea față de modul în care au fost prelungite coridoarele de solidaritate, fără a se și acorda compensațiile financiare promise, în valoare de 100 de milioane de euro, din rezerva de criză a Politicii Agricole Comune.
„Adevărata lecție a solidarității a fost predată întregii Uniuni fix de țările cel mai puternic afectate. România a primit refugiați, a acordat primele ajutoare, nu a impus nicio măsură unilateral, are portul Constanța blocat, fermierii români au suportat, și suportă încă, toate consecințele, în timp ce primesc cele mai mici subvenții din UE. Solicit Comisiei Europene să îndrepte rapid lucrurile, să restabilească taxele vamale, să extindă interdicția importurilor și lista de produse care intră în UE, și să deblocheze urgent compensațiile promise”, a mai spus Carmen Avram.
Îngrijorările europarlamentarului român au fost împărtășite la unison de membrii Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European care au luat cuvântul în timpul dezbaterii.