• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri agricole
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Patru soluții eficiente pentru combaterea dăunătorilor în agricultura ecologică

  agrointeligenta.ro agrointeligenta.ro -

  Legumele ecologice sunt dintre cele mai căutate, dar și printre cele mai dificil de obținut, în primul rând pentru că este interzisă folosirea oricăror substanțe chimice care să combată dăunătorii. Din cauza acestora, pierderile sunt mult mai mari la o fermă bio, iar prețurile legumelor crescute fără chimicale sunt mai mari decât cele cultivate în sistem convențional.

  Cel mai simplu mod de a scăpa de dăunători într-o cultură este folosirea substanțelor chimice, dar dacă acest lucru este interzis, așa cum e cazul culturilor ecologice, producătorii trebuie să se întoarcă la origini și să caute secretele țăranilor români dinainte ca aceștia să descopere tratamentele chimice.

  Marin Dumbravă, proprietarul unei ferme de legume bio din localitatea Joița, județul Giurgiu, spune că dăunătorii sunt una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă zi de zi la microferma ecologică Biodumbrava și că în anii care au trecut de când a decis să cultive bio a încercat să găsească diferite metode de a scăpa de ei. ”Orice cultură își are dăunătorii ei. Aici nu prea putem vorbi de rentabilitate pentru că tot timpul e posibil să ai probleme, dintr-o parte sau din alta fie din cauza vremii fie a dăunătorilor. Eu am avut culturi care au fost compromise aproape în fiecare an din cauza dăunătorilor. Acum doi ani gândacul de Colorado mi-a ras tot cartoful, acum un an a fost purecele verzei, anul acesta am probleme cu limacșii, melcii fără cochilie, care fac ravagii”, spune producătorul, care adaugă totuși că o plantă pe care se găsesc dăunători este o plantă sănătoasă.

  Secrete împotriva dăunătorilor

  Principiul de bază al unei culturi ecologice este că dăunătorii nu trebuie omorâți ci trebuie îndepărtați. Metodele prin care se face acest lucru sunt un secret bine păstrat de cei care au experiență în acest domeniu. ”Informație este foarte puțină pe zona aceasta deoarece cei care au ajuns la un anumit nivel au plătit un preț, au avut niște pierderi și nu vor spune secretele altora”, explică Dumbravă.

  Fermierul bio a dezvăluit însă pentru Agrointeligența câteva dintre trucurile folosite de el pentru a scăpa de dăunători.

  1.Cenușa. Primăvara înainte de plantare solul se acoperă cu un strat de cenuşă și abia apoi se pun plantele în pământ. De asemenea, în timpul anului, odată ce o cultură a fost terminată, pe acea suprafață se pune din nou cenușă. Aceasta, pe lângă faptul că este un bun fertilizator împrăștie și dăunătorii

  2.Pelinul. Se realizează un ceai din pelin destul de concentrat și cu acesta se stropesc plantele. Frunzele devin foarte amare, iar gustul în deranjează pe dăunătorii care nu se mai întorc a doua oară. Cei mai afectați de pelin sunt păduchii de frunze.

  3.Soluție concentrată din dăunători. În cazul dăunătorilor mai mari, cum sunt gândacii de Colorado sau melcii fără cochilie, aceștia se adună manual, în cazul celor dintâi ziua, când e soare puternic și ei devin activi, în cel de-al doilea caz, noaptea la lumina lanternei pentru că atunci ies la suprafață. Aceștia se adună într-un borcan cu apă, se lasă la macerat, și cu substanța respectivă se stropește acel loc, iar din cauza mirosului ei nu se mai întorc.

  4.Nisipul. O tehnică de înlăturare a limacșilor, melcii fără cochilie care afectează culturile de vărzoase este presărarea de nisip între rânduri pentru că el fiind zgrunțuros, melcul fără cochilie când merge îi creează răni și în timp ori renunță sau, dacă sunt rănile prea mari, moare.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Abonare gratuită la știri

  Te-ar mai putea interesa

  9 MARTIE: ÎNTÂLNIRE DE GRAD 0 LA BUCUREȘTI PE TEMA AGRICULTURII DIGITALE! Soluție la consumul rapid de azot din sol! NUTRINO PRO, primul produs Agro-Est pe bază de azot cu eliberare lentă! DK Expression, prima rapiță care aduce profitul în fermă

  Ultimele știri

  Ludovic Orban și-a depus mandatul de premier. Președintele Iohannis, consultări cu partidele politice Mărturisirea unui cioban: ”Eu am toate funcțiile. Sunt și președinte, și premier, și ministru la toate ministerele!” Necazul unei familii care a rămas fără solarii înainte de a planta răsadurile de legume!

  Căutare în articole