• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermier în pericol să piardă subvențiile! Primarul nu i-a eliberat adeverința pentru APIA!

    Angelica Lefter -

    Un fermier ialomițean se teme că va fi penalizat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) deoarece nu va putea duce la timp adeverința pe terenul lucrat. Documentul trebuia eliberat de către primărie, dar primarul încă nu a dat curs solicitării agricultorului.

    Fermierul Marian Cioară din comuna Mihail Kogălniceanu, județul Ialomița, lucrează 130 de hectare pe care le cultivă cu grâu, porumb, rapiță, orz, floarea-soarelui, mazăre și lucernă. Agricultorul a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că până la data de 31 mai trebuie să depună adeverința de la Primărie la APIA pentru a-și obține subvenția, altfel poate fi penalizat.

    Marian Cioară a mai declarat că motivul pentru care primarul îl amână cu adeverința este un soi de ranchiună pe care i-o poartă edilul comunei care a aflat că fermierul îl va contracandida la funcție în alegerile viitoare.

    ”E și o chestiune politică, eu sunt și consilier local și sunt candidat la următoarele alegeri, iar primarul actual încearcă să mă oprească într-un fel. Am un teren proprietate personală, aproape de un stadion și a modernizat un drum, acolo eu am vrut să îmi fac ferma cu utilajele acolo, dar el a intrat și mi-a distrus cultura vreo 10 metri, a pus piatră, nu a ținut cont de ce este la cadastru. Eu i-am făcut plângere penală, au venit de la Criminialistică, au văzut situația. Primarul a trimis acolo pe viceprimar. Conflictul acesta nu se mai termină”, a povestit fermierul ialomițean.

    Cererea făcută de fermierul Marian Cioară pentru eliberarea adeverinței necesare pentru sprijinul APIA

    Deși a făcut cerere la Primărie pentru eliberarea adeverinței necesare la APIA încă din data de 8 mai, fermierul nu a primit nici măcar un răspuns la cererea sa.

    ”Am fost și ieri la Primărie, am fost și astăzi, nu îmi eliberează adeverința pentru APIA, a spus că nu are să-mi dea nimic. Am făcut cerere pentru adeverință din data de 8 mai, acum am făcut altă cerere pentru refuzul de a-mi elibera adeverința. A intrat peste mine, peste cultura mea de rapiță, m-a terorizat și cu contractele de arendă…”, a menționat agricultorul Marian Cioară, care a mai spus că dacă luni nu va primi adeverința va merge să-și caute dreptatea în instanță și va face plângere edilului la Parchet.

    Primarul susține că fermierul are probleme cu contractele de arendă și de aceea nu-i poate elibera adeverința

    Jurnaliștii Agrointeligența – AGROINTEL.RO au stat de vorbă și cu Mihăiță Barbu, primarul comunei Mihail Kogălniceanu, din județul Ialomița.

    În opinia edilului, mai este vreme pentru eliberat adeverința atât de necesară. Mai mult, a spus că agricultorul ar avea probleme cu actele terenurilor arendate și de aceea nu îi poate elibera adeverința.

    ”Știu exact situația fermierului. Are probleme în documente și încă nu le-a rezolvat. Noi am trimis niște notificări, practic o suprapunere a contractelor de arendă cu alți fermieri, o suprasolicitare de adeverință pe niște suprafețe care erau neclare și am trimis o adresă să clarifice aceste situații. Folosea un teren pe niște promisiuni, în promisiunile respective nu se specifica că i se dă și dreptul de a utiliza acest teren. Suntem în termenul stabilit de lege. Pe această adeverință sunt patru semnături: Registrul Agricol, dacă aceste suprafețe pe care dânsul le solicită și au documente justificative pe respectivele suprafețe, Taxe și impozite, dacă acestea sunt plătite, nu este treaba mea, dar trebuie verificate, Secretarul și Primarul. Am specificat că adeverința nu are legătură cu plata acestor taxe, noi ne notificăm arendașii care sunt sumele de plată. De ce nu spune tot, că are de făcut niște clarificări pe aceste contracte? Eu nu am niciun motiv să nu-i eliberez lui, doar că trebuie să aducă documente. Solicitarea dumnealui nu a trecut termenul legal, noi i-am notificat să vină mai devreme cu ele. Anul trecut i-am notificat, anul acesta am notificat, dumnealui a venit printre ultimii fermieri cu solicitarea. Noi avem 7.700 de hectare, probabil vreo 5.000-6.000 sunt la plată. Nu am avut nicio problemă și nu am cu niciun fermier, dar regulile le stabilește statul și eu le respect”, a menționat edilul comunei Mihail Kogălniceanu, Mihăiță Barbu.

    La rândul său, fermierul Marian Cioară a negat acuzațiile aduse de primar și a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că situația terenurilor suprapuse este rezolvată de mult timp, iar edilul cunoaște acest lucru.

    Cerere pentru motivarea răspunsului de a nu-i fi eliberată adeverința fermierului ialomițean, Marian Cioară


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale