Gheața a distrus culturile în doar 10 minute. Autoritățile au început lansarea rachetelor antigrindină
Roxana Dobre -O furtună care a adus ploaie și grindină a distrus culturile agricole în numai 10 minute. Localnicii spun că autoritățile au trimis mesaje specifice, RO-Alert, în care erau avertizaţi să evite deplasările.
În localitatea Nimăiești din județul Bihor o furtună scurtă, de doar 10 minute, însoțită de grindină a reușit să distrugă o bună parte din culturile agricole. ”Anul acesta ne-am luat adio de la fructe”, a arătat un localnic în mediul online, unde a publicat și mai multe poze cu haosul lăsat în urmă de furtună.
Citiți și: Furtunile au făcut ravagii! Culturi distruse de grindină în mai multe județe
520 de rachete antigrindină, lansate până acum în luna mai
Primele acțiuni de combatere a căderilor de grindină din anul 2023 au avut loc în intervalul 19-25 mai, a anunțat astăzi, vineri – 26 mai, Sistemul Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor.
”În această săptămână, din toate cele 6 Unități de Combatere a Căderilor de Grindină au fost realizate 18 intervenții active în atmosferă, pentru combaterea a 91 de celule convective cu grindină în formare, cu un consum total de 520 de rachete antigrindină. În toată această perioadă, din motive de siguranță a spațiului aerian, autoritățile aeronautice civile și militare au emis 82 de interdicții de tragere”, a arătat instituția.
Potrivit sursei citate, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, sezonul 2023 a debutat în forță și se caracterizează prin fenomene meteo periculoase de mare amploare prezente în toate zonele țării. Astfel, în 2022, bilanțul a cinci săptămâni de intervenții active în atmosferă (15 aprilie-25 mai) era de 17 intervenții, pentru combaterea a 116 celule cu grindină și cu un consum de 746 de rachete, în timp ce în 2023, bilanțul de mai sus vizează activitatea din această săptămână.
În urma activităților de intervenții active în atmosferă efectuate până acum, precipitațiile au ajuns la sol în formă lichidă, fără a se înregistra pagube în zonele protejate de infrastructura Sistemului. La nivelul întregii țări s-au înregistrat fenomene meteo periculoase, vijelii și furtuni cu grindină. Și azi toate unitățile din cadrul SNACP sunt în alertă de vreme rea, fiind activată procedura de solicitare a acordului de intervenție pentru majoritatea Grupurilor de Combatere din cadrul Unităților operaționale.
Cum va fi vremea se săptămâna viitoare
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) arată în prognoza de specialitate că în intervalul 29 mai – 5 iunie, valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile nordice, nord-estice și local în cele centrale, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.
Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice și sudvestice, precum și în vestul Carpaților Meridionali și în zona Carpaților Occidentali, iar în rest va fi deficitar.