• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ploile au făcut dezastru într-o comună! Drumurile și sute de hectare de culturi agricole – distruse!

    Angelica Lefter -

    Ploaia care a căzut cu repeziciune în cantități uriașe a făcut prăpăd într-o comună din județul Vaslui.

    Șuvoaiele formate, după 15  minute de ploaie abundentă, au distrus drumurile comunale, dar au ras și culturile înființate de agricultori în câmp, inundându-le inclusiv solariile din grădini.

    Drumunile comunale și un drum județean care trec prin localitatea Pogonești, județul Vaslui, inundate (foto: vremeanoua.ro)

    Peste 100 de litri de apă în doar 15 minute au distrus aproape 300 de hectare de culturi agricole

    În Pogonești, o comună de lângă Bârlad, s-a dezlănțuit potopul. Culturile au fost grav afectate de ploaia torențială, iar peste 3 de kilometri de drumuri comunale și un drum județean, au fost distruse de șuvoaie, potrivit primarului comunei, Mihai Apostu.

    ”Între Tutova și Pogonesti a fost aseară rupere de nori, cred că probabil a căzut peste 100 de litri/mp îm doar 15 minute ! Au distrus culturi agricole, dealurile au fost ”spălate” de tone de noroi , în jur de 200-300 de ha, tone de apă au inundat solariile. A fost jale mare, oamenii se uitat și plângeau”, a spus primarul comunei Pogonești, Mihai Apostu pentru vremeanoua.ro.

    Edilul va înainta Prefecturii Județului Vaslui o informare cu pagubele produse de ploaia de aseară, pentru a se stabili ce este de făcut în continuare.

    Conform meteorologilor, Bârladul s-a aflat sub atenționare de cod galben de inundații din cauza precipitațiilor abundente. Cea mai afectată zonă a fost în comuna Pogonești, la câțiva km de Bârlad, unde a avut loc o rupere de nori care a produs inundații puternice.

    Drum comunal distrus de ploi în comuna Pogonești, județul Vaslui (foto: vremeanoua.ro)

    Apa a măturat drumurile comunale și podețele

    În afara culturilor agricole, șuvoaiele pornite de pe versanții deluroși au măturat ulițele și au distrus mai multe drumuri comunale pietruite dar și câteva podețe.

    Inundațiile au distrus și un drum județean (DJ 243A) între comunele Tutova și Pogonești.

    Autoritățile locale urmează să solicite evaluarea pagubelor, atât pe drumurile publice cât și pe terenurile agricole afectate de inundații.

    ”Ploaia extrem de agresivă a început aseară (27 mai a.c.- n.r.) în jur de ora 18.00. A durat în jur de 15 minute, dar a fost rupere de nori! Oamenii care au recipiente mari de adunat apă de ploaie, au spus că s-au umplut în câteva minute! Cei care au și instrumente de măsurat au spus că au căzut 40-60l/m pe minut, adică într-un timp foarte scurt. Ca și pagube acestea sunt destul de mari, urmează să stabilim cu exactitate, dar sunt peste 20-30 de hectare cu culturi afectate, solariile inundate, de pe dealuri au curs tone de mâl de peste 200-300 de ha, astfel că drumurile comunale și cel județean DJ 243 A s-au umplut de noroi. Vom înștiința Prefectura Vaslui să vină mâine (luni, 29 mai – n.r.) ca să vedem împreună ce pagube sunt și ce este de făcut. Pogonești este o zonă dificilă și cam fiecare ploaie mai puternică, cum a fost asta, rupe tot în cale. S-au stricat drumurile în comună, aseară am început să curățăm DJ 243 A, de la ieșire în Tutova, până la Pogonești, iar acum este dezafectat. Mâine(luni, 29 mai – n.r.) vom vedea, vom chema Direcția Agricolă, Prefectura… Vom vedea ce măsuri se vor lua. Bine că nu au fost și victime în acest caz, doar pagube materiale”, a menționat primarul comunei Pogonești, Mihai Apostol.

    Șuvoaiele au inundat și distrus drumurile și podețele din comuna Pogonești, județul Vaslui (foto: vremeanoua.ro)

    Amintim că meteorologii au actualizat codul Galben pentru 24 de județe ale țării și municipiul București, de vreme instabilă, ploi, vijelii și grindină, până duminică seara, 28 mai, la ora 23:00.


    Te-ar mai putea interesa

    Plata ANT bovine. Calcul noua dată de referință pentru subvenția pe cap de vacă Familia Moraru a investit în prima fermă pentru creșterea tradițională a puilor în aer liber Fermierul Gabi Corodeanu a înlocuit culturile de cereale cu cele de cartofi și ceapă

    Ultimele știri

    Primar acuzat că a luat ilegal subvenții APIA: ”Dau banii înapoi!” Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene Sătenii din mai multe comune au interzis să își mai taie porcii timp de 7 zile