Fermă de top cu numai 12 vaci. Principiile unui fermier care a mizat pe calitate, nu pe cantitate
Angelica Lefter -O fermă cu numai 12 vaci de lapte poate reprezenta o afacere prosperă, arată fermierul german Martin Papenbrock. Acesta se numără printre crescătorii de vaci de top din Germania, în ciuda faptului că are în exploatație numai o duzină de vaci.
Având un loc de muncă permanent ca inspector în Poliție, zootehnia reprezintă de circa 10 ani o pasiune pentru fermierul Martin Papenbrock. Exploatația acestuia este situată în sudul districtului Emsland și este reprezentată, pe partea de zootehnie, de numai 12 vaci.
Efectivele lui Martin Papenbrock sunt printre cele mai productive din Germania. Sunt un nucleu de performanță al rasei Holstein în Germania, apreciază specialiștii. Astfel, din punct de vedere al productivității, media pe viață pentru vacile lui Papenbrock este de 45.103 litri, ceea ce reprezintă un nivel foarte ridicat pentru fermele medii din Germania.
Vechiul adăpost a fost modernizat și adaptat
Ferma cu 12 vaci nu beneficiază de dotări tehnologice foarte moderne, mai ales că, la acest moment, obținerea unei autorizații de construire pentru un amplasament nou este aproape imposibilă din cauza noilor reglementări de mediu. Astfel, fermierul a fost obligat să facă mici modernizări și adaptări la vechiul adăpost pentru a asigura animalelor bunăstarea și eficiența.
Furajul animalelor, preparat direct de fermier
Ce este inedit la ferma lui Martin Papenbrock este că, având un efectiv mic, poate controla foarte bine nutriția vacilor. Nu are nevoie de o mașină de furajare, ci prepară rația totală mixtă – TMR amestecând-o chiar el, de două ori pe zi.
Martin Papenbrock urmează principii clare atunci când vine vorba despre furajare și genetică. Rația zilnică pe cap de vacă constă dintr-un amestec de iarbă și porumb siloz, precum și 3 kg de concentrat și furaj proteic cu minerale.
Ca în cazul oricărei ferme cu randament ridicat, secretul este în porumbul siloz. Acesta se toacă cât mai sus, astfel încât să fie folosită doar cea mai valoroasă parte a plantei.
Iarba din rație este de aceeași calitate pe tot parcursul anului și provine dintr-o singură bucată de raigras italian semănat în fiecare an după recoltarea grâului. Cositul din toamnă și din primăvară este folosit pentru hrana vacilor. După aceea, cerealele pot lua din nou locul fânului.
Platforma betonată a fermei se învecinează cu pășunea unde animalele au acces tot timpul anului, fie că este vară sau iarnă.
Mulsul nu se face la ore fixe
În privința mulsului, acesta nu se face la ore fixe, ci este adaptat în funcție de programul de lucru din cadrul jobului la Poliție. Vacile sunt mulse uneori la 4 dimineața, alteori la 8 dimineața.
Fermierul Martin Papenbrock are și o slăbiciune pentru genetică. ”Nu contează câte vaci mulgi. Dacă vrei să ai succes, creșterea, hrănirea și genetica trebuie să lucreze împreună și nu ar trebui să-ți permită să greșești”, spune crescătorul care consideră că ”furajul de calitate este la fel de important ca și genetica de calitate”. Astfel, când Papenbrock a început selecția genomică, el a folosit tauri tineri pentru o perioadă de timp, dar în timp a renunțat pentru că nu are prea multe oportunități de a lucra la defectele vacilor sale în reproducție.
Citiți și: Top 12 rase de vaci de lapte care dau cele mai mari producții
Acum, fermierul Martin Papenbrock folosește tauri cu valori de reproducere sigure și un profil clar. ”Dacă vreau să îmbunătățesc picioarele, folosesc tauri care pot face asta. Dacă o vacă are nevoie de un uger mai bun, folosesc tauri care transmit această trăsătură. Și folosesc tauri care au arătat ce pot face cu propriile lor fiice”, a explicat Papenbrock pentru publicația germană Agrarheute.com.
Crescătorul de vaci Martin Papenbrock speră că în procesul de ameliorare va fi acordată mai multă atenție securității valorilor de ameliorare. Pentru el este de neînțeles de ce în reproducție, unde performanța și longevitatea sunt importante, animalele sale sunt depunctate, deși au demonstrat că exact asta moștenesc. Astfel, nu înțelege cum valoarea medie totală de reproducție a vacilor sale este de doar 98 de puncte, în ciuda producției mult peste medie și longevității animalelor lui.