• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermier: Vacile care stau pe pășune produc cu 3 litri de lapte mai mult pe zi

    Angelica Lefter -

    O vacă ținută pe pășune produce mai mult lapte și acesta are o calitate mai bună, susține un crescător de vaci din județul Covasna. Recent, specialiștii au prezentat noi informații despre importanța întreținerii suprafețelor de pășunat din România.

    Crescătorii de animale, dar și specialiștii în domeniu au constatat că producția de lapte poate crește cu cel puțin 3 litri de lapte pe zi, dacă animalul paște pe o pășune bine întreținută.  Este și motivul pentru care, unii dintre fermieri investesc în curățarea pășunilor și semănarea de plante ori ierburi care să ajute animalele care dau lapte să producă mai mult și mai bun.

    Specialiștii spun că fermierii ar trebui să aibă grijă mai mare de pășunile lor, să investească în întreținerea suprafețelor pentru pășunat pentru că asta le va aduce o producție de lapte mai mare, dar și de mai bună calitate.

    Din păcate, pășunile din România sunt tot mai degradate, pline de buruieni ori împădurite, deși reprezintă peste o treime din suprafața agricolă a țării.  Conform celor constatate de fermieri, dacă o vacă paște pe o pășune bine întreținută, poate da zilnic cu cel puțin 3 litri de lapte mai mult decât cele care pasc pe terenuri lăsate în paragină.

    Cum animale sunt din ce în ce mai puține în România, și multe dintre pășuni se află în paragină, așa cum arată și o parte dintr-o pășune din localitatea Floroaia, în Covasna, administrată de localnici. Acest loc este împărțit, o parte este curățată și arată impecabil, iar cealaltă lasă de dorit.

    Pășunea din localitatea Floroaia, județul Covasna (foto: stirileprotv.ro)

    Crescătorul de animale, Vlad Cornel Constantin a spus pentru stirileprotv.ro că în urmă cu un an, toată suprafața era plină de mușuroaie și pipirig, o plantă invazivă care s-a înmulțit pe măsură ce numărul de cai în sat a scăzut.

    ”Vaca nu mănâncă pipirig, doar calul mănâncă pipirig. Și, datorită lipsei calului, ca și efectiv, s-a stricat pășunea. Abandonul s-a creat și datorită reducerii efectivelor de animale. Atunci și valoarea nutritivă a covorului ierbos scade mult”, a menționat fermierul.

    În cele din urmă, localnicii care administrează pășunea au decis să apeleze la specialiști ca să refacă suprafața.

    Aceasta a fost cosită, nivelată și reînsămânțată cu 9 specii diferite de plante, iar efectele pozitive se vor vedea direct în laptele pe care îl vor da vacile, a mai adăugat Vlad Cornel Constantin.

    ”Cu cel puțin 3 litri de lapte se va ridica producția pe cap de vacă pe zi. Trebuie să se lipească buzele de grăsime când beți un lapte de calitate, să simțiți savoarea”, a explicat crescătorul de animale.

    Refacerea unui hectar de pășune costă 8.000 de lei

    Țara noastră deține aproximativ 5 milioane de hectare de pășuni, ceea ce reprezintă 34% din suprafața agricolă a țării, însă calitatea nutritivă a acestora scade în fiecare an.

    Fermierii interesați de calitatea pășunilor, trebuie să știe că, la Brașov există un institut de cercetare care oferă fermierilor semințe, dar și consultanță.

    Aici au fost create 26 de soiuri de plante adaptate diferitelor zone ale țării și rezistente la schimbările climatice, după cum a spus Monica Tod, șef de laborator Institutul de Pajiști Brașov.

    ”Noi asigurăm semințe pentru îmbunătățirea pajiștilor prin amestecuri personalizate”, a declarat aceasta.

    De asemenea, specialiștii spun că marii cultivatori de cereale, legume și zarzavaturi ar trebui să înființeze pe terenurile lor și pășuni temporare care păstrate timp de 4 ani pot îmbunătăți calitatea solului, după cum a arătat Teodor Marușca, specialist la Institutul de Pajiști Brașov. ”Cultivând lucernă, ierburi perene în amestec el reușește să acumuleze în sol azotul, fosforul și chiar potasiul de care are nevoie pentru culturile care urmează”, a menționat specialistul, care a subliniat că aceste costuri pot duce la 8.000 de lei pe hectarul de pășune.


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!