• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • MADR anunță că a intensificat controalele la comercianții de legume și de fructe

    Angelica Lefter -

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunță că a intensificat controalele de conformitate privind standardele de comercializare pentru fructele și legumele proaspete. Anunțul vine la o zi distanță după ce președintele ANSVSA, Alexandru Bociu, a anunțat în emisiunea Agrostrategia (TVR 1), că inspectorii sanitar-veterinari au demarat ample verificări la importatorii de legume și de fructe ce activează pe piața românească.

    Într-un comunicat de presă emis, astăzi, marți – 30 mai, MADR a arătat că va intensifica controalele la operatorii economici, acțiune care continuă, în baza legislației în vigoare.

    ”MADR desfășoară acțiuni de control cu caracter permanent, în baza legislației specifice din domeniul comercializării legumelor și fructelor proaspete. Având în vedere că în această perioadă volumul de legume și fructe prezente în piețe este în creștere și intensitatea acestor acțiuni de control devine proporțională cu cantitățile valorificate. Controalele de conformitate cu aceste standarde de comercializare efectuate de MADR, ca autoritate competentă, se aplică în sectorul de legume şi fructe proaspete, asigurând respectarea caracteristicilor de comercializare pe care trebuie să le întrunească aceste produse”, se arată în informarea ministerului de resort.

    De la începutul anului până acum au fost sancționați 2.008 operatori economici care vindeau fructe și legume

    De la începutul anului până acum au fost sancționați 2.008 operatori economici

    De la începutul anului, în urma verificărilor, au fost găsite nereguli, sancționate de inspectori cu un total de peste 172.000 de lei și cu avertismente, conform sursei citate.

    ”De la începutul anului 2023, acțiunile de control s-au concretizat în verificarea unui număr de 2.008 operatori economici de pe toată filiera de comercializare și producători agricoli persoane fizice. În timpul acestor acțiuni de control au fost constatate abateri de la prevederile legislației specifice și standardelor de comercializare pentru fructele și legumele proaspete, abateri care s-au soldat cu amenzi contravenționale în valoare totală de 172.550 lei și cu 394 sancțiuni cu avertisment”, specifică MADR.

    Neregulile constatate, legate de calitate și etichetare neconformă

    Ca urmare a verificărilor, s-au constat mai multe nereguli specifice, de la lipsa mențiunii originii de calitate a fructelor și legumelor, la etichete care specificau altă țară de proveniență sau lipsa totală a acestora.

    ”Principalele neconformități constatate au vizat lipsa mențiunii originii și a categoriei de calitate de pe facturile fiscale emise de furnizorii produselor, în baza cărora operatorii economici comercializează en-detail legume și fructe proaspete, etichetarea incompletă sau totală a loturilor de legume și fructe ( lipsa originii, lipsa categoriei de calitate, lipsa calibrului, lipsa datei recoltării). Totodată, s-a constatat că unele etichete expuse în imediata apropiere a loturilor de legume sau fructe, aveau menționate o altă țară de proveniență/ o altă origine, decât cea înscrisă pe eticheta ambalatorului și pe documentele fiscale (facturi, avize de însoțire). De asemenea, deficiențele de calitate precum și expunerea legumelor la vânzare fără a corespunde standardelor de comercializare (produse afectate de mucegai, lipsă prospețime și turgescență, cu umezeală externă anormală, deshidratate) au constituit nereguli identificate de către echipele de control din cadrul MADR. Lipsa totală a etichetelor de pe ambalaje sau etichetarea incompletă a acestora, precum și lipsa originii și calității de pe facturile emise de en-grosiști pot conduce foarte ușor la substituirea acestor produse provenite din comerț intracomunitar sau import, ca fiind produse în România”, se mai arată în comunicatul transmis de MADR.

    Citiți și: ANSVSA – controale la marii importatori de legume-fructe. Procedura de verificare a fost urgentată!

    Standardele de comercializare specifice pentru fructe și legume, stabilite la nivelul Uniunii Europene

    Mai mult, MADR a specificat că ”pentru efectuarea controalelor de conformitate, inspectorii de specialitate din cadrul MADR și structurilor teritoriale au în dotare un număr de 45 de Truse tehnice de control” care conțin mai multe echipamente necesare depistării rapide a neconformităților.

    De asemenea, reprezentanții Ministerului Agriculturii reamintesc că pentru fructe și legume, legislația europeană stabilește 2 seturi de standarde de comercializare:

    Standardele de comercializare specifice pentru fructele și legumele proaspete sunt stabilite în Regulamentul UE nr. 543/2011 pentru: mere, roșii, citrice, kiwi, salată verde, piersici și nectarine, pere, căpșune, ardei, struguri de masă.

    Clasa de calitate este determinată prin anumite caracteristici:

    ”Cerințele privind etichetarea se referă la clasa de calitate, țara de origine, varietate sau tip, greutatea netă, numele și adresa producătorului, numele și adresa ambalatorului sau expeditorului. Standardele de comercializare asigură uniformitatea clasificării legumelor şi fructelor proaspete în funcție de caracteristicile acestor produse, printr-un sistem unic de evaluare, făcând abstracție de tehnologiile de cultură şi zona de producţie”, se mai arată în comunicatul transmis de MADR.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului