• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Metode pentru a stimula polenizarea. Cum să atragi polenizatori în grădină sau solar

    Violina Gorcinschi -

    Cum să atragi polenizatorii în grădină sau solar – metode pentru a stimula polenizarea. Cum poți atrage insectele folositoare care sporesc fertilitatea și productivitatea culturilor, asigurând o polenizare mai bună.

    Randamentul culturilor de legume, arbuștilor și pomilor fructiferi depinde direct de calitatea polenizării. Dacă nu există albine, bondari, viespi și alte insecte în zonă, șansele sunt mici să obții o recoltă bogată. Polenul florilor nu se va transmite, iar fructificarea nu va avea loc. Există multe moduri în care să atragi polenizatorii în grădină. Unele sunt destul de simple, altele necesită mai multe eforturi.

    Poți să atragi polenizatorii în zonele de cultură oferindu-le un mediu care să le atragă, cum ar fi mirosul florilor, adăpătoare, plantele netratate cu insecticide și hotelurile de insecte. Fiecare dintre aceste soluții este eficientă, iar combinarea lor face ca polenizarea plantelor să fie garantată.

    o albina la o floare de facelia
    Plantele atractive pentru polenizatori (foto: plantura.garden)

    Cum stimulăm polenizarea. Folosirea plantelor melifere

    Cea mai simplă metodă pentru a stimula polenizarea este de planta sau semăna plante melifere, care vor atrage polenizatorii. Mirosul parfumat al florilor va face albinele, bondarii și alți polenizatori să fie atrase în grădina ta.

    Plantele melifere ar trebui să fie poziționate în preajma culturilor de fructe și legume care au nevoie de polenizare, într-o zonă însorită. În acest fel, aroma va fi simțită mai puternic de polenizatori.

    Pentru cele mai bune rezultate de polenizare se obțin cu plante melifere ce înfloresc de la începutul primăverii până la sfârșitul toamnei.

    Pentru a diversifica dieta polenizatorilor, se optează pentru specii diferite de plante. De reținut că albinele reacționează nu numai la miros, ci și la culoarea plantelor. Acestea sunt atrase de culturile cu flori albe, galbene, albastre, violete, iar cele în tonuri roșii, roz, portocalii sunt mai puțin atractive pentru acestea.

    Iată câteva plante pe care le preferă polenizatorii și care îi atrag:

    De asemenea, albinelor le place facelia, trifoiul dulce, florile din culturile de legume – castraveți, dovlecei, dovleac, ardei. Gazonul maur, un covor cu iarbă realizat dintr-un amestec de ierburi sălbatice, va ajuta, de asemenea, la atragerea polenizatorilor. În loc de iarbă de gazon, este suficient să semeni plante plăcute polenizatorilor în grădină sau în zona de recreere.

    o persoana care pulverizeaza un pom inflorit
    Evită aplicarea substanțelor chimice pentru a proteja polenizatorii (foto: gardenerspath.com)

    Cum să atragi polenizatorii în grădină. Nu mai utiliza substanțe chimice

    Tratarea plantelor cu substanțe chimice, chiar dacă se asigură protecție împotriva dăunătorilor, afectează și insectele benefice. Aplicarea tratamentelor poate duce la rezultatul pe care dorești să îl eviți, și anume scăderea producției, de data aceasta din cauza lipsei de polenizatori, care sunt sensibili la pesticide. Pentru ca insectele benefice să se adune în mod activ pe suprafețele culturii, oprește aplicarea pesticidelor, înlocuindu-le cu produse biologice sau folosește rețete naturale.

    Dacă, totuși, nu te poți lipsi de substanțele chimice, urmează cu strictețe anumite recomandări:

    Cum să atragi polenizatorii în grădină. Pulverizează plantele cu apă cu miere sau soluție de zahăr

    Dacă diluezi o lingură de miere sau zahăr într-un litru de apă și pulverizezi culturile de grădină cu această compoziție în timpul înfloririi, aroma dulce nu va trece neobservată de albine și bondari – vor prinde mirosul și cu siguranță vor zbura la fața locului.

    Efectuează stropirea dimineața devreme, pe vreme uscată și stabilă. După o săptămână sau două, tratamentul poate fi repetat.

    Utilizarea acestei metode permite îmbunătățirea calității polenizării acelor culturi al căror randament ți-l dorești.

    o buturuga cu paie inauntru
    Adăpostirea și protejarea insectelor (foto: simonkingwildlife.com)

    Cum să atragi polenizatorii în grădină. Hotelul de insecte

    Este important să protejăm și să oferim un mediu sigur pentru insectele polenizatoare, din moment ce se retrag din zonă dacă nu au adăposturi și locuri special amenajate. Încearcă să creezi un spațiu care imită o pajiște sălbatică, fiind suficientă o parcelă sau două. Albinele, viespile și alte insecte se simt în siguranță în zonele în care plantele sunt dens distanțate și nu există tăieri.

    Poți crea și zone de refugiu, instalând câteva hoteluri de insecte care pot fi cumpărate sau pot fi confecționate. Dacă vrei să faci ceva cu propriile mâini, găsește un ciot sau un buștean gros, găurește-l și fixează-l de un copac din grădină, la nivelul ochilor. O altă opțiune este umplerea pe verticală, cu tulpini uscate și goale (paie), a unei cutii de lemn, găleți sau a altui recipient, pe care să îl atașezi ulterior de un trunchi sau ramură laterală. În partea de jos, sapă solul și toarnă apă din abundență. Albinele pot folosi acest pământ umed pentru a construi un cuib.

    De asemenea, nu uita de prădătorii polenizatorilor. Albinele, de exemplu se tem de viespi, șoareci, furnici, melci etc.

    Citiți și: Căsuța pentru insecte: cum se construiește și la ce folosește în grădina bio

    Cum să atragi polenizatorii în grădină. Instalează adăpătoare

    Polenizatorii, ca și alte viețuitoare, au nevoie de apă. Pentru a le asigura necesarul de apă, folosește farfurii adânci sau tăvi. Pune pietre mici pe fund și umple recipientele cu apă, apoi plasează-le în locul frecventat de polenizatori, asigurându-te, apoi, să schimbi apa în mod regulat și că aceasta este curată.

    Cum stimulăm polenizarea. Instalează polenizatorii în grădină

    Cel mai dificil, dar eficient mod de a atrage insectele este să le așezi în grădina ta. Pentru a face acest lucru, va trebui să cumperi și să instalezi stupi cu albine sau cutii cu bondari. Este de dorit să plasezi o stupină în grădină, lângă pomi fructiferi – acest lucru va crește randamentul.

    După „așezarea” stupilor, grădinarii cu experiență adună florile plantelor care trebuie polenizate, le amestecă cu sirop de zahăr și le administrează albinelor, ca hrană, dimineața devreme. După ce s-au obișnuit cu o astfel de dietă, mai târziu, insectele însele vor merge să caute plante și să le polenizeze.

    interiorul unui solar
    Cum atragi polenizatorii în sere și solarii (foto: lomi.com)

    Cum se pot atrage polenizatorii în solar

    Atragerea albinelor în spații închise precum un solar de legume este destul de dificilă, dar există metode să le ademenești:

    Dacă niciuna dintre metode nu ți se potrivește, dar vrei să obții o recoltă mai mare, încearcă să polenizezi plantele manual. Pentru asta va trebui să te înarmezi cu o perie și să transferi polenul de la o floare la alta. De asemenea, verifică soiurile de culturi: unele sunt partenocarpice, altele autopolenizate.


    Te-ar mai putea interesa

    Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Plata despăgubirilor de secetă – informații de ultimă oră pentru fermieri Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!