• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Despăgubirile de secetă au fost adoptate de Guvern. Cuantum: 335 lei/ha la culturile calamitate integral

  agrointeligenta.ro -

  Guvernul României a adoptat ieri, miercuri – 31 mai, ordonanța de urgență pentru plata despăgubirilor la culturile de primăvară semănate anul trecut. Cuantumul compensațiilor ce vor fi achitate fermierilor până la finalul anului se ridică la 335 de lei pe hectar în cazul culturilor calamitate integral (procent de 100%).

  Guvernul a adoptat în ședința de ieri Ordonanța de Urgență pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant acordat producătorilor agricoli pentru unele culturi agricole înființate în primăvara anului 2022 şi afectate de seceta pedologică din perioada martie – septembrie 2022. Actul normativ va fi în vigoare din momentul în care va fi publicat în Monitorul Oficial. Până la momentul redactării acestui articol, publicarea nu s-a făcut încă.

  Citiți și: Fermierii cer demisia premierului Nicolae Ciucă dacă se adoptă tăierea despăgubirilor de secetă!

  Prin actul normativ votat de Executiv se aprobă instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant acordat producătorilor agricoli pentru unele culturi agricole înființate în primăvara anului 2022 și afectate de seceta pedologică din perioada martie – septembrie 2022.

  Schema de ajutor de stat se acordă pentru culturile care au fost afectate de seceta pedologică în grade de peste 30% până la 100%, conform proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor:
  a) porumb;
  b) floarea – soarelui;
  c) soia;
  d) mazăre.

  Potrivit datelor centralizate din procesele-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturi agricole, un număr de peste 148.000 de fermieri au fost afectați de seceta pedologică, iar o suprafață cultivată de peste 1.110.000 ha a fost calamitată în diferite grade de afectare, din care peste 705.000 ha cu porumb, peste 360.000 ha cu floarea – soarelui, peste 47.300 ha cu soia și peste 8.100 ha cu mazăre.

  Citește și: AFF – solicitări urgente pentru ministrul Daea: Notificarea CE pentru despăgubirile de secetă și eliberarea adeverințelor APIA

  Cuantumul maxim pe care îl poate încasa un fermier – 335 de lei la hectar

  Suma necesară aplicării schemei este de 300.000.000 lei și se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2023.

  ”Ajutorul de stat sub forma de grant unitar este în cuantum maxim de 335 lei/ha aferent unui grad de calamitare de 100%, care este prevăzut în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, pentru oricare dintre culturi”, se arată într-o comunicare a Guvernului.

  Dacă procentul de calamitare prevăzut în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor este de peste 30% și până la 100%, cuantumul grantului unitar care se poate acorda se diminuează corespunzător.

  Beneficiarii despăgubirilor de secetă la culturile de primăvară de anul trecut sunt:
  a) producători agricoli persoane fizice;
  b) producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale constituite potrivit prevederilor OUG nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale;
  c) producători agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare.

  Despăgubirile se vor plăti fermierilor până la data de 31 decembrie 2023, iar direcțiile pentru agricultură județene reprezintă autoritatea competentă responsabilă cu implementarea schemei.

  Vă reamintim că Agrointeligența – AGROINTEL.RO a anunțat în premieră că proiectul de OUG a fost supus aprobării într-o formă revizuită, în care cuantumul per hectar a fost scăzut de la 1.000 de lei la 335 de lei, iar bugetul total alocat schemei a fost micșorat de la 869,6 milioane de lei la 300 de milioane de lei.


  Te-ar mai putea interesa

  Încrețirea sau răsucirea frunzelor la ardei. Cauze, remedii Fasolea, cea mai nouă cultură în ferma familiei Gheorghiță. De la 2 hectare, la 100 de hectare Când vine vara – anunțul șefei ANM, Elena Mateescu: Cresc temperaturile!

  Ultimele știri

  Leguma care a atins în piață prețul unui kilogram de mușchiuleț de porc! Un fermier a câștigat procesul cu Primăria care l-a lăsat fără subvențiile de la APIA Nou val de ploi. Cantitățile de apă raportate de fermieri din mai multe județe