• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Guvernul taie din despăgubirile de secetă: în loc de 1.000 lei/ha, fermierii vor primi 335 lei/ha!

    agrointeligenta.ro -

    Vești de ultimă oră pentru fermierii care așteaptă plata despăgubirilor de secetă pentru culturile agricole de primăvară. Proiectul de ordonanță de urgență pentru aceste compensații a revenit pe ordinea de zi a ședinție de Guvern de mâine, miercuri – 30 mai, însă cu două modificări majore: bugetul alocat a fost tăiat considerabil, la fel ca și plata pe hectar.

    În loc de 1.000 de lei pe hectar, cuantumul maximal pentru despăgubirile de secetă la porumb, floarea-soarelui, soia și mazăre a fost redus la 335 de lei pe hectar. Modificarea este prevăzută în forma proiectului de Ordonanță de Urgență ce intră mâine în ședința de Guvern. De asemenea, bugetul total pentru despăgubiri a fost tăiat de la 869,6 milioane de lei la numai 300 de milioane de lei.

    Plata maximă pe hectar – 335 de lei

    Cuantumul maximal la despăgubirile de secetă ar putea fi adoptat la numai 335 de lei pe hectar, după cum reiese din articolul 8 al proiectului de OUG. ”Cheltuielile eligibile avute în vedere la acordarea grantului reprezintă cheltuielile prevăzute în Tehnologiile-cadru la culturi recolta 2021-2022, realizate de Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltare Rurală, suma maximă de 335 lei/ha care poate fi acordată ca ajutor de stat sub formă de grant pe hectar pentru fiecare cultură calamitată, reprezintă o valoare cuprinsă între 5,2% și 7,8% din cheltuielile eligibile și corespunde cerințelor pct. 356 lit.b), 357 și 358 din cadrul secțiunii 1.2.1.2 – Ajutoare destinate compensării pagubelor provocate de un fenomen climatic nefavorabil care poate fi asimilat unei calamități naturale, din Orientările UE”.

    De la 869,600 milioane de lei, plafonul alocat ajutorului a fost coborât la 300 de milioane de lei: ”Resursele financiare necesare aplicării schemei prevăzute de prezenta ordonanță de urgență sunt în sumă totală de 300.000,00 mii lei și se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2023, la capitolul 83.01 «Agricultură, silvicultură, piscicultură și vânătoare», titlul 51 «Transferuri între unități ale administrației publice», articolul 51.01 «Transferuri curente», alineatul 51.01.01 «Transferuri către instituții publice», direcțiilor pentru agricultură județene și a municipiului București, care asigură sumele necesare acordării
    schemei de la capitolul 83.10 «Agricultură, silvicultură, piscicultură și vânătoare», titlul 59 «Alte cheltuieli», articolul 59.09 «Despăgubiri acordate producătorilor agricoli în caz de calamități naturale în agricultură”.

    Cu privire la formula de calcul pentru plata despăgubirilor de secetă la culturile de primăvară, din tabelul inclus în anexa proiectului reiese că se va face un calcul corect, fără să se aplice de două ori procentul de calamitate – o dată în procesul-verbal, a doua oară acum prin formula de calcul. Totuși, rămâne de văzut cum vor interpreta funcționarii direcțiilor agricole datele trecute în procesele verbale.

    Formula de calcul așa cum figurează ea în proiectul de OUG care intră în ședința de Guvern din 31 mai pentru plata despăgubirilor de secetă la culturile de primăvatră 2022

    De precizat că proiectul de OUG acordă despăgubiri numai fermierilor care au proces verbal și care au procent de calamitate trecut la constatarea din teren. Nu reiese din textul legislației propuse dacă agricultorii care nu au procent de calamitare se pot încadra pentru plată în baza declarațiilor pe propria răspundere, cum s-a acceptat în cazul despăgubirilor la culturile de primăvară.

    Vă reamintim că proiectul de OUG pentru plata despăgubirilor la culturile de primăvară s-a aflat pe masa Executivului și săptămâna trecută, dar nu a fost adoptat, actul normativ rămânând ”în analiză”.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till