• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Stropirea roșiilor după copilire – tratamente de protecție

    Violina Gorcinschi -

    Cu ce se stropesc roșiile după copilire. Tratamentele la roșii după copilire țin cont de faptul că plantele sunt vulnerabile și că trebuie să fie protejate de boli, în special.

    Copilierea – sau îndepărtarea copililor la roșii, este o lucrare importantă care asigură productivitatea. Prin îndepărtarea lăstarilor, a copililor, ajutați roșiile să își direcționeze energia spre fructificare. O copilire făcută bine și la timp poate spori producția și cu 20%.

    Citiți și: Copilirea roșiilor – operațiunea ce trebuie făcută pentru a evita pierderea a 20% din producție

    După copilire, roșiilor le pot fi aplicate tratamente care să cicatrizeze locurile de unde s-au rupt copilii și unde există riscul instalării unor boli. Din acest motiv, stropirea roșiilor după copilire este o lucrare opțională pentru a avea o cultură sănătoasă.

    Tratarea roșiilor după copilire se face preventiv, pentru a evita apariția bolilor și dăunătorilor la planta deja vulnerabilă. Astfel, se folosesc fungicide, insecticide, dar și tratamente naturale, administrate imediat după finalizarea operațiunii.

    Cele mai frecvente probleme ce pot apărea după copilirea tomatelor sunt cele cu putregaiul cenușiu și cu musculița tomatelor.

    o persoana care stropeste rosiile
    Cu ce stropim roșiile după copilire

    Stropirea roșiilor după copilire. Tratamente recomandate

    Stropirea după copilire nu este obligatorie. În cazul roșiilor de grădină, puțini cultivatori aplică tratamente după îndepărtarea copililor, mai ales dacă nu au existat probleme în anii anteriori. Dacă, însă, vreți să vă asigurați că nu este afectată cultura, puteți face un tratament care să prevină bolile la roșiile copilite.

    Tratamentele recomandate după copilire sunt în principal cele cu fungicide. Cultura riscă să se infecteze cu Botrytis Cinerea, adică putregaiul cenușiu, așa că se acționează preventiv. Prin rănile provocate de copilire, agentul patogen se poate instala în cultură și va afecta semnificativ producția.

    Stropirea roșiilor după copilire se poate face cu fungicide precum Ortiva Top de la Syngenta. Produsul combate putregaiul cenușiu și se poate aplica de la apariția celei de-a șasea frunze până la maturarea a 70% din fructe. Doza recomandată este de 1 l/ha, iar tratamentul cu Ortiva Top la roșii se poate face de maxim 3 ori la o cultură, cu o pauză de minimum 7-10 zile între stropiri.

    Tratament la roșii după copilire

    Tratamente bio la roșii după copilire

    Tratamente bio la roșii după copilire se pot face tot preventiv, pentru a ”sigila” rănile de unde au fost îndepărtați copilii. Se recomandă dezinfectarea locului cu cenușă sau cărbune pisat. Astfel, se presară tratamentul pudră, nediluat, direct pe locul unde s-a făcut tăierea pe plantă.

    Tratamente la roșii după copilire. Insecticide recomandate

    Stropirile la roșii după copilire se pot face și împotriva dăunătorilor. Cea mai periculoasă este Lasioptera tomaticola, „musculița mediteraneană a tomatelor” sau „musculița europeană a tomatelor”. Aceasta poate ataca tomatele în perioada copilirii, fiind un dăunător periculos pentru tomatele mai ales pentru roșiile cultivate în sere și solarii.

    Dacă există un atac masiv al musculiței europene a tomatelor, atunci cultura nu se mai dezvoltă, iar fructele rămân mici, fiind grav afectată producția. Este un motiv important pentru a face un tratament preventiv după copilire, prin aplicare de insecticide eficiente împotriva adulților de Lasioptera – dacă larvele au pătruns în plantă, ele nu se mai pot combate. Se recomandă tratamente cu insecticide neonicotinoide + piretroid de sinteză (utilizate des pentru diverși dăunători la tomate).


    Te-ar mai putea interesa

    Fungicidul Cuproxat Flowable învinge mana din culturile roșii, castraveți, ardei și vinete Canicula se extinde! Lista cu județele unde vor fi temperaturi foarte ridicate astăzi și mâine Un mare lac, o sursă de apă pentru irigații, pe cale să dispară din cauza secetei

    Ultimele știri

    Timac Agro – campanie în forță! Vaporul cu 18.000 de tone de Eurocereal 34 a ajuns în portul Constanța! Prețul grâului s-a prăbușit după noul raport USDA. Cât costă acum tona în portul Constanța Fermierii au depus proiecte de peste 550 de milioane de euro pentru investiții în irigații