• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Daea despre al doilea ajutor pentru fermieri: ”Ungaria să-şi suspende măsura, iar Comisia să dea drumul la bani”

  agrointeligenta.ro -

  Ungaria să-şi suspende măsura, iar Comisia să dea drumul la bani, aceasta este speranța ministrului Agriculturii, Petre Daea, cu privire la cel de-al doilea ajutor pe care Comisia Europeană ar urma să îl repartizeze din bugetul de criză. Banii vor fi alocați producătorilor agricoli din cele cinci țări (România, Polonia, Bulgaria, Ungaria și Slovacia), în care piața a fost perturbată de importurile din Ucraina scutite de taxe.

  Așa cum Agrointeligența – AGROINTEL.RO v-a informat de la prima oră, Comisia Europeană a prelungit restricţiile pentru importurile de cereale din Ucraina până pe data 15 septembrie, Regulamentul Uniunii Europene fiind deja publicat în Jurnalul Oficia.

  În ceea ce priveşte deblocarea celui de-al doilea pachet de sprijin pentru fermierii afectaţi de importurile ieftine din Ucraina, în valoare de 100 de milioane de euro, în cadrul căruia Comisia a propus alocarea unei sume de aproape 30 de milioane de euro pentru România, ministrul Agriculturii a transmis că în prezent se aşteaptă conformarea Ungariei de a suspenda măsura unilaterală pe care a luat-o.

  ”Sper ca Ungaria să se conformeze şi să-şi suspende măsura unilaterală pe care a luat-o, pentru că este condiţie impusă de Comisia Europeană. Sper ca după prelungirea restricţiilor pentru importurile de cereale din Ucraina, după apariţia Regulamentului 1100 din 5 iunie 2023, Ungaria să-şi suspende măsura, iar Comisia să dea drumul la bani”, a spus ministrul Agriculturii, Petre Daea, pentru Agerpres.

  Restricțiile la importurile din Ucraina se aplică la grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui

  În 2 mai, Uniunea Europeană a impus restricţii până pe 5 iunie, pentru importurile de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe din floarea soarelui provenite din Ucraina, în ideea de a diminua oferta în exces de cereale în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia. Aceste ţări s-au plâns că cerealele ieftine din Ucraina fac producţia locală neprofitabilă. Executivul comunitar a precizat că în această perioadă, grâul, porumbul, rapiţa şi seminţele din floarea soarelui provenite din Ucraina vor putea fi vândute în orice altă ţară din blocul comunitar.

  Pe de altă parte, luni, Bruxelles-ul a decis să reducă numărul produselor afectate de restricţii, de exemplu nu se vor mai aplica restricţii la seminţele de însămânţare. De asemenea, tranzitul mărfurilor către alte state membre UE încă este permis, prin „coridoarele de solidaritate” (create pentru a ajuta Ucraina să-şi exporte cerealele după ce nu şi-a mai putut folosi porturile de la Marea Neagră).

  ”Aceste măsuri continuă să fie necesare pentru o perioadă limitată de timp, ţinând cont de circumstanţele excepţionale ale perturbărilor logistice şi a capacităţii limitate de stocare a cerealelor, înaintea sezonului de recoltare, cu care se confruntă cele cinci state membre”, a informat Comisia Europeană.

  Anterior, UE a liberalizat toate importurile din Ucraina în ideea de a ajuta autorităţile de la Kiev să contracareze invazia rusească. Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia au devenit rute de tranzit pentru cerealele din Ucraina care nu au mai putut fi exportate pe mare din cauză că porturile ucrainene au fost blocate din cauza războiului.

  Săptămâna trecută, preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a făcut un apel pentru eliminarea necondiţionată a tuturor restricţiilor la export impuse produselor agricole ucrainene cu ocazia discuţiilor cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.


  Te-ar mai putea interesa

  Ninsori abundente și viscol, în weekend. Jumătate din țară sub Cod Galben și Portocaliu ANCPI lansează un program ce asigură gratuit dezbaterea succesiunii pentru moștenitori Coșmar alb în cele 4 județe unde meteorologii au emis cod roșu de viscol puternic!

  Ultimele știri

  Fermierii continuă meciurile de la Campionatul Național de Fotbal Fertillia Tăierea rădăcinilor la pomi. Când și cum se realizează Fermieri: Plățile de la avansul APIA au fost mai mici în acest an. Care este motivul!