Prețul cerealelor – în scădere. Fermierii nu cred că piaţa va suferi schimbări majore până în primăvară
agrointeligenta.ro -Fermierii români care au culturi de cereale sunt foarte nemulțumiți de prețul scăzut al grâului și susțin că pe lângă scăderile de pe burse, la ei prețurile sunt mult mai mici. Dacă săptămâna trecută pe bursele europene prețul grâului era de 157 euro/t, în țara noastră se plătea în jur de 100 de euro pe tonă.
Deși recolta a fost una bună anul acesta, calitatea slabă și cantitatea mare au pus o presiune suplimentară pe prețul principalelor cereale. Anul acesta, la data de 23 septembrie prețul mediu al grâului pe bursele europene era de 157 euro/t, cu 43 de euro mai mic decât în 2013 la aceeași dată.
În țara noastră prețul este, însă, unul dintre cele mai mici din Europa, iar fermierii îl dau cu până la 50-60 de euro mai puțin decât pe bursa de la Paris, iar producătorii dau vine atât pe traderi, despre care spun că oferă un preț mult mai mic, cât și pe situația economică din bazinul Mării Negre, conflictul din Ucraina și embargoul Rusiei. ”Parcă în ultimele zile prețurile la cereale au început să se mai miște puțin, dar tot sunt foarte scăzute. Mai mulți fermieri au depozitat cereale în depozite și așteaptă primăvara, în speranța că vor mai crește prețurile, dar nu cred că vor mai ajunge la valoarea de primăvara anului 2013”, spune inginerul Ilie Dan, președintele Asociației Producătorilor de Cereale și Plante Tehnice – Ilfov.
Agricultorii nu-şi permit să aştepte
Președintele LAPAR spune că el se așteaptă ca în primăvara anului viitor prețurile să mai crească, dar spune că puțină lume își permite să țină atât de mult grâul deoarece majoritatea fermierilor au datorii și sunt obligați să vândă pentru a le putea plăti. ”Cum să pun deoparte dacă îmi bat creditorii la poartă? Traderii profită de faptul că oamenii nu au spații de depozitare și au datorii, ceea ce îi obligă să vândă cât mai repede. Ei știu lucrul acesta și oferă cât vor. Ei dau acum în jur de 40-45 de bani pe kilogram, dar după ce îi recalculează fermierului și dau jos corpurile străine și umiditatea mai rămâne cam 35 de bani pe kilogram. Dacă a mai avut și un an în care scoate 4-5 tone la hectar, acel fermier a lucrat degeaba”, explică Laurențiu Baciu.