• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Primele vaccinuri împotriva pestei porcine africane urmează să fie aprobate și scoase pe piață

    Violina Gorcinschi -

    Două vaccinuri împotriva pestei porcine africane, testate în Vietnam, urmează să fie aprobate, conform celor declarate de oficiali veterinari mondiali. Noile seruri reprezintă un progres major în lupta pentru combaterea bolii letale, care face ravagii în fermele de porci din întreaga lume.

    Pesta porcină africană face probleme de ani de zile în piața cărnii de porc care valorează 250 de miliarde de dolari. În cel mai grav focar din 2018-2019, aproximativ jumătate din populația de porci domestici din China a pierit, în contextul în care țara este cel mai mare producător din lume, provocând pierderi estimate la peste 100 de miliarde de dolari.

    Gregorio Torres, șeful departamentului de știință din cadrul Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (WOAH), a declarat pentru Reuters că, după zeci de ani de încercări eșuate din cauza complexității virusului, două vaccinuri dezvoltate în comun de oamenii de știință din SUA, testate în mari scheme pilot de companii vietnameze, dau rezultate „foarte promițătoare”.

    „Nu am fost niciodată atât de aproape de a obține un vaccin care ar putea merge”, a spus Torres, precizând că cele două vaccinuri au „probabil cele mai mari șanse de a reuși” și de a fi autorizate pentru vânzare în întreaga lume.

    Ambele vaccinuri au primit aprobare în Vietnam pentru utilizare comercială pilot. Următorul pas va fi autorizarea la nivel național, prima pentru un vaccin împotriva pestei porcine africane, și apoi eventuala comercializare internațională.

    SUA este interesată și ea de vaccin

    Secretarul american pentru agricultură, Thomas Vilsack, a declarat că este posibil să existe interes pentru achizițiile de precauție în Statele Unite, în ciuda faptului că nu au existat cazuri de pestă porcină în această țară.

    „Va exista, evident, un anumit interes”, a spus Vilsack într-un interviu pentru Reuters în aprilie, vorbind despre posibilele achiziții de vaccinuri din Vietnam.

    Testarea vaccinurilor a avut loc în Vietnam, întrucât în SUA, serurile acestea nu au putut fi administrate din cauza absenței virusului.

    Din 2021, pesta porcină africană, care nu s-a dovedit mortală pentru oameni, a fost raportată în aproape 50 de țări și a ucis aproximativ 1,3 milioane de porcine, a declarat WOAH într-un raport făcut public săptămâna trecută.

    În prezent, nu există focare majore, dar creditorul Rabobank din agrobusiness a avertizat în aprilie că posibila răspândire a bolii, în special în China, a rămas printre riscurile de top pentru industria mondială a cărnii de porc.

    o persoana care vaccineaza un purcel
    Vaccinul a fost testat cu succes în Vietnam (foto: nationalhogfarmer.com)

    Vaccinurile împotriva pestei porcine africane, testate pe efectivele de porci

    Cercetătorii Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA) au analizat rezultatele unuia dintre vaccinuri, NAVET-ASFVAC, pe care l-au dezvoltat împreună cu compania vietnameză Navetco (VET.HNO), potrivit spuselor unui purtător de cuvânt al USDA.

    600.000 de doze au fost aprobate pentru vânzările inițiale către fermele de porci din Vietnam, dintre care primele 40.000 „au fost livrate fără probleme de siguranță”, după ce vaccinul a arătat un nivel ridicat de eficacitate și niciun risc de siguranță conform studiilor.

    Eforturile au dat roade după ce, inițial, au existat probleme ce au dus la suspendarea utilizării vaccinului. Vara trecută, zeci de porci au murit în urma administrării vaccinului, în fermele în care a fost folosit off-label deoarece au fost injectate porcine din categorii cu risc, cum ar fi scroafele gestante. După reluarea livrărilor cu o monitorizare veterinară adecvată, nu au apărut probleme, a spus USDA.

    NAVET-ASFVAC este un vaccin cu virus viu atenuat, precum cele utilizate în vaccinările de rutină pentru copii din întreaga lume. Utilizarea vaccinurilor cu virus viu, fără licență în China, în ultimii ani, a provocat îngrijorări în legătură cu eventuala apariție a unor noi tulpini de pestă porcină.  Din studiile Chinei în legătură cu un vaccin cu virus viu în pestei porcine sunt disponibile informații limitate.

    Al doilea vaccin testat în Vietnam, AVAC ASF LIVE, care a fost dezvoltat de cercetătorii americani și comercializat de firma vietnameză AVAC, a fost livrat pentru mai mulți porci decât NAVET-ASFVAC în cadrul implementării sale pilot, dar USDA a spus că încă nu a revizuit datele.

    NAVETCO, AVAC și Ministerul Agriculturii din Vietnam, care este responsabil pentru aprobarea vaccinurilor veterinare, nu au dat declarații.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd