• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Raport USDA – luna mai. Prognoze noi pentru piața de grâu și porumb

    Angelica Lefter -

    Raport USDA – luna mai, despre producția de grâu și porumb. Analiza Departamentului pentru Agricultură al SUA a anunțat, cu privire la piața grâului din sezonul 2023/2024, o producție mai mare. De asemenea, la porumb este așteptat un nou record mondial de producție.

    Potrivit prognozei, recolta mondială de grâu din 2023/24 MR va crește la 789,76 milioane de tone (+0,74 milioane de tone față de indicatorul anterior). Exportul total de grâu în 2023/24 MR este așteptat la nivelul de 209,72 milioane de tone, adică cu 2,99 milioane de tone mai puțin decât în ​​prognoza anterioară. Prognoza stocurilor finale de grâu în lume este de 264,34 milioane de tone (-0,71 milioane de tone).

    UE va avea o producție mai mare de grâu

    Producțiile mai mari în mai multe țări, inclusiv Argentina, Canada, China, UE și India, sunt anul acesta parțial compensate de scăderi semnificative ale recoltelor din Australia, Rusia, Ucraina și Kazahstan.

    Estimările producției de grâu în SUA în noul sezon au crescut cu 0,26 milioane de tone la 44,16 milioane de tone, exporturile fiind prognozate la nivelul de 19,73 milioane de tone (-1,36 milioane de tone). Stocurile finale vor scădea cu 1,16 milioane de tone, până la 15,12 milioane de tone. 

    Analiștii USDA au crescut estimarea  producției de grâu în China  în 2023/24 MR la 140 de milioane de tone. Prognoza de import a crescut ușor până la 10,5 milioane de tone. Stocurile finale se vor ridica la 139,68.

    Cea mai mare creștere de producție este așteptată în Argentina, unde se așteaptă ca recolta să se îmbunătățească după o secetă semnificativă.

    O producție aproape record este prognozată pentru Canada în zona extinsă raportată în Studiul Statistics Canada privind intenția de semănat.

    Se estimează că producția de grâu a UE va fi mai mare, datorită precipitațiilor peste medie în aproape toate statele membre ale UE, cu excepția Spaniei și Portugaliei.

    Scad producțiile de grâu din Rusia, Ucraina și Australia

    Producția de grâu din Rusia va fi mai mică într-o suprafață și un randament reduse față de recordul de anul trecut.

    De asemenea, și în Ucraina, producția este estimată să scadă cu 21% față de anul precedent, în principal din cauza războiului cu Rusia. Experții  USDA  prognozează recolta de grâu din Ucraina în noul exercițiu fiscal 2023/24 la nivelul de 16,5 milioane de tone, ceea ce este cu 4,5 milioane de tone mai puțin decât în ​​anul fiscal 2022/23. Potrivit prognozei, exporturile de grâu din Ucraina vor scădea la 10 milioane de tone (14,5 milioane de tone în ultimul raport). Stocurile finale vor scădea de la 3,34 milioane de tone la 1,7 milioane de tone.

    După trei ani cu recolte record, se estimează că și producția din Australia va scădea semnificativ, pe măsură ce randamentele revin la medie.

    Consumul mondial de grâu estimat de 791,7 milioane de tone va fi cu 3,0 milioane de tone mai mic decât anul trecut, datorită unei reduceri a utilizării în scopuri furajere.

    Rezervele mai mari de cereale furajere în sezonul 2023/2024 fac grâul mai puțin competitiv.

    Cele mai mari reduceri ale consumului de furaje vor avea loc în Ucraina, India, Rusia și China.

    Cu privire la comerțul mondial cu grâu, acesta este așteptat să ajungă la 209,7 milioane de tone, în scădere cu 5,5 milioane de tone față de 2022/23. Se estimează ca Rusia să fie din nou cel mai mare exportator, urmată de UE, Canada, Australia, Statele Unite și Argentina. Scăderile accentuate ale exporturilor din Australia, India și Ucraina vor compensa mai mult decât creșterile din Argentina, UE și Rusia.

    Stocurile de închidere proiectate în sezonul 2023/2024 au scăzut cu 1,9 milioane de tone, până la 264,3 milioane de tone. Se estimează că stocurile vor scădea în Rusia și UE, dar vor crește în China și India. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, ar marca cea mai scăzută rată de utilizare a stocurilor la nivel mondial din 2014/15, cu mai mult de jumătate din inventarul mondial deținut în China.

    Producția de porumb din acest an va atinge un nou record mondial

    Se estimează că producția mondială de porumb va fi la un nivel record (1.219 milioane de tone), cu cele mai mari creșteri în SUA, Argentina, UE, China și Serbia. Acest lucru va compensa randamentele mai scăzute prognozate pentru Ucraina și Brazilia.

    Analiștii USDA  au crescut estimarea producției de porumb în SUA cu 39 milioane de tone, la 387,75 milioane de tone. Prognoza de export a fost de 53,34 milioane de tone (+6,35 milioane de tone), stocurile finale – 56,43 (+22,35 milioane de tone)  .

    Analiştii USDA au mărit prognoza pentru producţia de porumb din China la 280 (+2,8)  milioane de tone. Importurile de cereale în China, conform prognozelor analiştilor, vor creşte la 23 de milioane de tone (+5 milioane de tone). Stocurile finale vor fi la nivelul de 204,3 milioane de tone (+3,2 milioane de tone).

    Potrivit prognozelor USDA, producția de porumb din Ucraina în 2023/24 va ajunge la 22 de milioane de tone, ceea ce este cu 5 milioane de tone mai puțin decât în ​​raportul anterior. Exportul de porumb din Ucraina este prognozat la nivelul de 16,5 milioane de tone (-9 milioane de tone). Analiştii au lăsat neschimbată estimarea soldurilor finale – 1,39 milioane de tone.

    Consumul global de porumb este de așteptat să crească cu aproximativ 4%, cu o creștere similară a consumului. Cu prețuri mai mici, importurile globale de porumb vor crește cu puțin peste 5%, determinate de creșteri în mai multe țări, inclusiv China, Egipt, Vietnam, Algeria, Mexic și Columbia. Reducerile pentru UE și Turcia vor parțial compensate de producțiile majorate în alte părți ale lumii.

    Stocurile finale globale de porumb au crescut cu 15,5 milioane de tone la 312,9 milioane de tone, în principal ca urmare a stocurilor mai mari din SUA, care au compensat scăderile din Brazilia și China.

    În cazul Chinei, importurile totale de cereale furajere în sezonul 2023/2024 sunt prognozate la 38,4 milioane de tone, adică cu 7,2 milioane de tone mai mult decât în ​​urmă cu un an, dar sub nivelul record de 50,5 milioane atins în sezonul 2020/2021. .

    Se preconizează că importurile de porumb vor crește cu 5,0 milioane de tone la 23,0 milioane de tone, susținute de exporturile din 3 țări exportatoare majore: SUA, Brazilia și Ucraina. Importurile de orz în China sunt estimate la 7,0 milioane de tone, iar sorgul la 8,0 milioane de tone.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!