• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Gărgărița silicvelor de rapiță, Ceutorhynchus assimilis: semne atac, combatere

    Violina Gorcinschi -

    Gărgărița silicvelor de rapiță, Ceutorhynchus assimilis, gărgărița semințelor de crucifere, dăunător la rapiță. În acest articol sunt prezentate informații despre modul în care apare, se dezvoltă și produce pagube gărgărița silicvelor de rapiță sau Ceutorhynchus assimilis.

    Gărgărița silicvelor de rapiță/gărgărița semințelor de crucifere se numără printre cei mai periculoși dăunători ai cruciferelor, în special ai rapiței. Acesta produce pagube atât în stadiul de adult, cât și în stadiul de larvă, consumând părți ale plantei și expunând-o la boli. Combaterea atacurilor se face primăvara, utilizând insecticidele specifice.

    Gărgărița silicvelor de rapiță. Caracteristici

    Gărgărița silicvelor de rapiță sau gărgărița semințelor de crucifere (Ceutorhynchus assimilis), este unul dintre cei mai mari dușmani ai plantelor crucifere, în special al rapiței. Adulții atacă tulpinile, pedunculii și bobocii florali, iar larvele mănâncă semințele din silicvă. Plantele susceptibile de atacurile gărgăriței sunt rapița, muștarul, semincerii de vărzoase (conopidă, varză, gulii, broccoli etc).

    Acest dăunător are o răspândire largă, atacând plantațiile din Europa, America de Nord, Asia și Africa. La noi în țară, atacă cu preponderență culturile de rapiță, provocând daune importante.

    Citește și: Gândacul lucios al rapiței – Meligethes aeneus. Combatere

    Cum arată gărgărița silicvelor de rapiță

    Gărgărița semințelor de crucifere are un aspect diferit în funcție de etapele de dezvoltare:

    larva gargaritei semintelor de rapita
    Gărgărița semințelor de rapiță – stadiul de larvă (foto: cesaraustralia.com)

    Gărgărița silicvelor de rapiță. Ciclul de viață

    Gărgărița semințelor de crucifere iese din locul de iernare în momentul în care temperaturile depășesc 15 grade Celsius. De regulă, în aprilie-mai, migrează pe speciile spontane de crucifere, apoi pe cele cultivate, cum ar fi rapița. Vreme de 50-60 de zile, acestea se hrănesc, apoi se înmulțesc, iar la finalul lunii mai-iunie, are loc depunerea pontei.

    Având o generație pe an, femelele gărgăriță găuresc silicva tânără și depun 1-2 ouă. După incubație, larvele ies din silicve și se împupează într-un cuib de pământ, în stratul superficial al solului. În luna august, viitorii adulți hibernanți consumă specii spontane și se retrag în pământ pentru a hiberna.

    Gărgărița silicvelor de rapiță. Semnele atacului

    Insecta poate consuma numeroase specii de plante. Adulții rod tulpinile, pedunculii, bobocii florali și organele florale, lăsând semne vizibile pe plante. Larva, în schimb, se hrănește cu semințele din silicve, în medie 5-8 bucăți, iar prin orificiul creat de aceasta pot intra ciuperci patogene sau țânțarul silicvelor.

    Pragul economic de dăunare este de 3-4 exemplare/eșantion de monitorizare.

    gargarita silicvelor de rapita
    Gărgărița silicvelor de rapiță – prevenire și insecticide (foto: cropscience.bayer.com)

    Gărgărița silicvelor de rapiță. Combatere

    Ca măsuri de prevenire, culturile pot fi protejate de gărgărița silicvelor de rapiță prin:

    Insecticide pentru gărgărița silicvelor de rapiță Ceutorhynchus assimilis

    Gărgărița silicvelor de rapiță Ceutorhynchus assimilis se combate cu ajutorul unor insecticide eficiente precum Roslix 200 SL de la Bayer CropScience. Produsul trebuie utilizat după apariția dăunătorului pe plantație. Tratamentul trebuie efectuat de la începutul fazei de înflorire, când cel puțin 10% din florile de pe inflorescența principală sunt deschise (faza de început de înflorire) până în faza, în care 10% din păstăi au atins dimensiunea tipică (BBCH 61- 71).

    Pentru combaterea gărgăriței silicvelor de rapiță, se poate folosi și insecticidul Carnadine, de la Nufarm, cu 200 g/l acetamiprid substanță activă. Produsul se folosește după apariția dăunătorilor pe plantație, conform semnalizării. Momentul optim de aplicare a tratamentului este la debutul fazei de înflorire, când cel puțin 10% din florile de pe inflorescența principală sunt deschise, până în momentul în care 10% din păstăi au atins dimensiunea tipică. Carnadine se aplică în doză de 0,15-0,25 litri/hectar, într-un volum de apă de 200-400 l/ha. Este nevoie de un singur tratament, în urma căruia trebuie făcută o pauză de 28 de zile.

    Un alt insecticid omologat pentru a combate Ceutorhynchus assimilis este Los Ovados 200 SE de la Innvigo. Se aplică în doză de 0,12-0,25 L/ha și se recomandă utilizarea în faza de înflorire, de la 20% din flori deschise pe inflorescența principală până la sfârșitul fazei de înflorire (BBCH 62-69). Doză maximă trebuie utilizată în cazul unei invazii mai intense a dăunătorului pe cultură. Cantitatea recomandată de apă este de 200-300 L/ha, iar tehnica de stropire recomandată este prin picături medii. Se va face maxim un tratament în perioada de vegetație.


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!