• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Gândacul lucios al rapiței – Meligethes aeneus. Combatere

    Violina Gorcinschi -

    Gândacul lucios al rapiței sau Meligethes aeneus este unul dintre cei mai periculoși dăunători ai acestei culturi. Care sunt semnele unui atac de gândac la rapiță, ce tratamente au efect împotriva dăunătorului Meligethes aeneus, dar și cum se poate preveni un atac de gândacul lucios al rapiței, vă spunem în acest articol.

    Meligethes aeneus – caracteristici

    Meligethes aeneus – caracteristici

    Gândacul lucios al rapiței sau Meligethes aeneus este un dăunător al culturilor agricole de crucifere, mai ales. Insecta atacă rapișa, dar și culturile de ridichi, muștar sau varză. Pagubele în culturi sunt făcute atât în stadiul de larvă, cât și de adulți.

    Cu toate că este foarte invaziv, dacă este identificat la timp, nu va cauza pagube semnificative. Rapiţa este o plantă care poate recupera stricăciunile făcute de gândacul lucios, chiar dacă o parte din boboci au fost distruşi.

    Cum arată gândacul lucios al rapiței

    Cum arată gândacul lucios al rapiței

    Gândacul lucios al rapiței are un aspect care îl face ușor de recunoscut și de identificat în cultură. O insectă adultă are corpul oval, cu o lungime de 1,5-2,7 mm lungime, de culoare arămie sau albăstruie, cu luciu metalic sau mat. Antenele sunt de culoare închisă, iar picioarele anterioare sunt de culoare brună roșiatică, cele mijlocii și posterioare de culoare neagră.

    Când este complet dezvoltată, larva gândacului are 3,5 mm lungime, este de culoare albă, cu capul și picioarele maronii.

    Larve de gândacul lucios al rapiței

    Cât trăiește gândacul lucios al rapiței. Ciclu de viață

    Ciclul de viață al gândacului lucios al rapiței, dar și comportamentul acestuia, sunt puternic influenţate de temperatură. Dăunătorul hibernează sub frunzele căzute și resturile de plante și își reia activitatea primăvara, când temperatura aerului trece, în medie, de 6 – 10 °C.

    Trezirea la viață a gândacului lucios al rapiței, sau momentul declanșator, este atunci când păpădia, salcia cu muguri și alte flori de primăvară încep să înflorească, și, fiind mari producătoare de polen, sunt o sursă de hrană pentru aceste insecte.

    Când temperatura aerului depăşește în mod constant 15°C, gândacul lucios începe să migreze masiv de pe plantele din flora spontană pe culturile de rapiţă. Meteorologic, zilele de migraţie trebuie să fie călduroase şi uscate. Dacă survin temperaturi scăzute şi ploi, gândacul lucios se retrage în zona de confort unde a iernat.

    Femelele de gândacul lucios al rapiței se așază pe florile culturii, formează o gaură la baza mugurelui și depun ouă la baza staminelor sau a ovarului (pistil). Femelele gândacului lucios de rapiță depun, în medie, aproximativ 40-50 de ouă, iar în condiții favorabile, puietul poate conține până la 250 de ouă. Pentru fiecare boboc nedeschis, există de la 1 până la 4 ouă. După 5-12 zile apar larvele și se hrănesc cu polen. Hrănirea principală a larvelor se realizează în centrul florii.

    Dacă nu se iau măsuri de protecție în timp util, mugurele este mâncat complet de larvă. Larvele de a doua vârstă sunt capabile să se mute în mugurii intacți și să se hrănească acolo până la sfârșitul dezvoltării. După 20-30 de zile, larvele părăsesc floarea, și își petrec stadiul de pupă în sol, la o adâncime de 2-3 cm. După 10-12 zile, la sfârșitul lunii iunie-începutul lunii iulie, din pupă ies gândacii tineri.

    Gândacul lucios de rapiță poate avea 1-2 generații în sezonul de vară. A doua generație a dăunătorului se hrănește cu plantele târzii și buruieni din familia cruciferelor și nu reprezintă nicio amenințare pentru rapiță.

    Gândacul lucios al rapiței – semne atac

    Gândacul lucios al rapiței – semne atac

    Atacul de gândac lucios la rapiță este vizibil la nivelul florilor. Insecta adultă face găuri în bobocii florali pentru a depune ouăle, iar apoi larvele se hrănesc cu organele florale și distrugând viitoarea producție.

    Gândacul lucios de rapiță se hrănește cu polen, stamine, pistilul din muguri și florile înflorite, putând produce pierderi de până la 30-40% în randamentul culturii.

    Prima dată, dăunătorul atacă inflorescenţele cele mai dezvoltate. Apoi, în cadrul acestor inflorescenţe, alege bobocii care sunt cei mai bine crescuţi, de pe margine, care înfloresc primii.

    Cele mai mari pagube produse de Meligethes aeneus sunt cauzate de adulţii ce rod bobocii, care cad înainte să apuce să producă flori. Fermierul poate observa pe ramificaţii doar codiţele care mai rămân câteva zile după atac, semn al unui dezastru pentru plantă.
    Odată florile deschise, pagubele produse de adulţi sau larve sunt neglijabile.

    Pragul economic de dăunare este 2-3 exemplare pe plantă. Se consideră că la prezența a 5 insecte pe plantă, producția este deja pierdută în procent de minim 15-20%.

    Controlul culturii de rapiță de gândacul lucios

    Gândacul lucios al rapiței: control, prevenire

    Pentru a preveni atacurile și a reduce populațiile gândacului lucios de rapiță se recomandă:
    – efectuarea arăturilor adânci de toamnă după recoltarea cruciferelor;
    – efectuarea de măsuri menite să asigure trecerea rapidă și uniformă a plantelor prin faza de înmugurire;
    – aplicarea îngrășămintelor minerale;
    – întocmirea unui asolament corespunzător;
    – distrugerea florei spontane gazdă pentru acest dăunător;
    – cultivarea de soiuri și hibrizi timpurii etc.

    Meligethes aeneus are o serie de dușmani naturali cu importanță economică, cum ar fi carabidul clivina fossor Fall, care poate distruge până la 65% din pupele și larvele gândacului lucios.

    Culturile de rapiță trebuie monitorizate de la începutul formării mugurilor florali și până la formarea silicvelor. Este foarte importantă perioada de ieșire a plantelor din repaus vegetativ și stadiul de dezvoltare al acestora.

    Rapița slab dezvoltată poate compensa mai dificil pierderea butonilor florali.

    Aplicarea tehnologiei de cultură duce la creșterea de plante viguroase, cu densitate uniformă, iar, ca urmare, pagubele produse de gândacul lucios sunt reduse.

    Citiți și: Cum se instalează corect capcanele galbene la rapiță

    Insecticide contra Meligethes aeneus

    Tratamente cu insecticide contra gândacului lucios al rapiței

    Tratamente cu insecticide omologate pentru a combate gândacul lucios al rapiței sau Meligethes aeneus se pot aplica de la la apariția adulților, la începutul formării butonilor florali. Se ține cont de pragul economic de dăunare: 2-3 adulți/plantă pentru plantele sănătoase și viguroase și 1 adult/plantă pentru culturile mai slab dezvoltate.

    Rapița este o cultură polenizată de albine. Din acest motiv, trebuie respectate reglementările stricte pentru implementarea măsurilor de protecție. Insecticidele trebuie să aibă omologare pentru combaterea gândacului lucios de rapiță și, chiar și pentru aceste produse, apicultorii și autorităţile trebuie anunţate.

    Iată o listă cu insecticide omologate pentru a combate gândacul lucios al rapiței, produsele făcând parte din portofoliul companiilor partenere Agrointeligența – AGROINTEL.RO:

    Delmetros 100 SC din portofoliul Innvigo Agro este un insecticid piretroid omologat pentru a combate la rapiță și gândacul lucios. Doza maximă/recomandată a produsului pentru o singură aplicare este de 0,05 L/ha. Se recomandă utilizarea produsului după apariția dăunătorilor pe plante de la faza de muguri de flori individuali vizibili (inflorescența principală, buton verde), încă închiși, până la faza primelor petale vizibile, boboci de flori încă închiși:buton galben(BBCH 55-59). Tot din portofoliul Innvigo Agro, pentru combaterea gândacului lucios al rapiței puteți alege insecticidele Apis 200 SE și Los Ovados 200 SE

    Exirel® este un insecticid omologat de FMC România, cu un nou mod de acțiune. Substanța activă a produsului este cyantraniliprol 100 g/l și are acțiune sistemică, se aplică foliar și controlează cei mai importanți dăunători din cultura de rapiță, având un spectru larg de combatere asupra speciilor de insecte care defoliază, înțeapă și sug. Produsul are acţiune ovicidă, larvicidă şi reduce populația de dăunători adulți. Pentru combaterea gândacului lucios al rapiție, doza recomandată la aplicarea insecticidului Exirel® este de 0,5 l/ha.

    Faster Gold 50 EC din portofoliul Alcedo este un insecticid pe baza de lambda-cihalotrin din grupa piretroizilor. Pentru combaterea gândacului lucios la rapiță, se aplică prin stropiri la avertizare, în timpul vegetației, respectând un interval de 14-21 zile între tratamente. Doza de aplicare este de 0,10 l/ha.

    Inazuma® de la Corteva Agriscience este un insecticid cu activitate complexă, sistemică și de contact, cu efect de lungă durată. Conține două substanțe active: cetamiprid 100 g/kg + Lambda-cihalotrin 30 g/kg. La rapiță se poate utiliza într-un interval de timp foarte larg pentru combaterea celor mai importanţi dăunători. Volumul de soluţie recomandat este de 250-400 litri apă, iar doza recomandată este de 0,15-0,2 kg/ha pentru a combate Gândacul lucios al rapiţei (Meligethes aeneus).

    Mavrik 2 F de la Adama este un insecticid care acționează atât prin contact, cât și prin ingestie, având și un effect rezidual de lungă durată. Substanța activă Tau-fluvalinat este un piretroid care acționează asupra sistemului nervos al dăunătorilor țintă. Mavrik 2 F este mai stabil și are o perioadă de acțiune îndelungată, având totodată și un efect de protejare a entomofaunei utile, mai ales a insectelor (albine, bondari), asupra cărora este total inofensiv. Mavrik 2 F se aplică prin stropiri la avertizare, în timpul vegetației, când pragul economic de dăunare a fost atins.

    Vantex® 60 CS/Nexide® 60 CS este un alt insecticid din portofoliul FMC Agro omologat pentru combaterea Meligethes aeneus (gândacul lucios), Afide, Ceutorhynchus spp., Dasineura brassicae (țânțarul silicvelor), Psylliodes chrysocephala (purice al cruciferelor), Phyllotreta spp. (puricii cruciferelor), Brevicoryne brassicae (păduchele cenușiu al verzei), Athalia rosae (viespea rapiței). Se aplică în doză de 50 – 80 ml/ha.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!