• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vasile Balcan, AFF: La această dată, în agricultură, ne confruntăm cu o mare criză financiară!

    Angelica Lefter -

    Fermierul Vasile Balcan este de părere că agricultorii din România se confruntă cu o mare criză financiară, mai ales că în toamnă inputurile au fost foarte scumpe, iar prețul producțiilor din acest an se anunță destul de mic.

    Fondatorul companiei și fermei Marsat din Roman, județul Neamț, și totodată Vicepreședinte și Membru al Senatului Asociației Forța Fermierilor (AFF), a menționat că la toate aceste probleme se adaugă și seceta.

    Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, ediția de joi – 8 iunie, fermierul a vorbit pe larg despre piața cerealelor din România.

    ”Din calitatea noastră, atât de producător cât și cea de finanțator la înființări de culturi și comerciant, cunoaștem bine problemele agricultorilor în acest moment. Un an total atipic, practic la această dată cred că ne confruntăm, economic vorbind, cu cea mai mare criză financiară, ca să zic așa, în domeniul agriculturii și când spun asta, mă refer la faptul că în toamnă s-au înființat culturi, și nu numai în toamnă, și acum în primăvară, că o parte din producătorii agricoli, care, de fapt, sunt și mai gospodari s-au aprovizionat încă din toamnă cu inputuri, inputuri care au fost foarte, foarte scumpe și aici aș da doar câteva exemple, îngrășămintele au depășit 5.000 de lei pe tonă, semințele la fel, au avut și ele creșterea lor ca și celelalte componente de energie, gaz sau motorină”, a spus agricultorul Vasile Balcan.

    Vasile Balcan, fermier: Prețurile pentru producția de anul acesta se anunță foarte mici

    Fermierul cu experiență a menționat că cheltuielile pentru producția unui hectar de grâu ajung la 6.000 de lei, astfel că producția ar trebui să fie de cel puțin 7.000 de kilograme la hectar.

    ”Suntem în situația în care, la data aceasta, pe piață, prețurile de valorificare de anunță foarte mici, mai mici chiar ca acum doi ani, lucru care clar că va afecta bugetul fiecărui producător agricol. Aș da exemplu, numai la cultura de grâu, cheltuielile, din ce am făcut noi calculația la firmă se apropie de 60 de milioane pe hectar. Asta înseamnă, la o valorificare de 800 de lei pe tonă, practic să avem o producție ca să scoatem cheltuielile de cel puțin 7.000 – 7.500 de kilograme, ori lucrul acesta nu prea e rezolvabil chiar la nivelul oricărei societăți agricole și sunt sigur că o serie de alți producători agricoli au cheltuiala și mai mare la hectar, în condițiile în care au avut creditări cu condiții mai mari de dobândă sau alte servicii externe”, a adăugat fondatorul companiei și fermei Marsat din Roman.

    Cea mai mare problemă, va fi valorificarea producțiilor

    Deși culturile arată destul de bine, iar la rapiță se mizează pe producția mare, seceta își spune, totuși, cuvântul pentru alte culturi, a apreciat Vasile Balcan, la Agrostrategia.

    ”Culturile arată destul de bine, dar, cel puțin în zona noastră, seceta a început să se accentueze. A plouat în toată țara, numai în Neamț nu a plouat un strop de peste o lună de zile. Deja culturile au intrat în criză din cauza umidității, deci recoltele nu vor fi chiar nemaipomenite, dar vom vedea la recoltare. Problema numărul unu care va fi, va fi aceasta de valorificare și clar că lucrurile nu se vor schimba peste noapte. Toate prognozele care ne sunt prezentate sunt în descreștere. Nu mai vorbim de rapița, care iar, tot la fel, a scăzut la jumătate din preț. Toată lumea mizează acum pe producție. Bine, producția de o tonă, să zic, în plus față de anul trecut la hectar, nu cred și nu are cum să rezolve problema diferențelor de valorificare”, a menționat agricultorul.

    Mai mult, fermierul Vasile Balcan a spus, la Agrostrategia de la TVR, că prețurile inputurilor au crescut artificial, lucru care a dus la o situație disperată.

    ”Lucrurile acestea ar trebui analizate de guvernanți, de Ministerul Agriculturii în sensul în care, sigur, noi nu cerșim nu știu ce subvenții, dar atât timp cât sunt cheltuieli făcute și în mare parte din aceste cheltuieli sunt făcute probabil prin vreo proastă gestionare acțiunilor din acest an și mă refer aici, total artificial au fost majorările atât la gaz, curent, îngrășăminte. Să ne explice cineva cum este posibil ca la această dată, îngrășământul, de la aproape 60 de milioane (6.000 de lei) pe tonă, să fie 18 milioane (1.800 de lei). Sunt lucruri care clar că nu își au o explicație reală și atunci am ajuns în această situație disparată, vorbesc în general”, a comentat fermierul.

    Vasile Balcan: Cei mai mulți fermieri nu au o rezervă

    Acesta a punctat și că mulți agricultori mici și mijlocii sunt în situația de a da faliment având în vedere situația creează și instabilitatea din piață.

    ”Acum, noi ca societate, clar am avut creată o rezervă pentru astfel de situații, dar cei mai mulți nu au această rezervă, sunt în situația clară de a da faliment și o spun asta fiindcă cealaltă postură pe care o avem, de finanțator, avem cei mai mulți dintre producătorii agricoli care au luat inputuri sau avansuri pentru culturile din acest an, și-au făcut clar niște socoteli pe anumite prețuri și cheltuieli, ori acum acestea s-au înjumătățit și atunci, aproape clar că sunt într-o situație disperată”, a încheiat fondatorul companiei și fermei Marsat din Roman, în cadrul emisiunii Agrostrategia, care poate fi urmărită de luni până joi, de la ora 10:00 pe TVR1.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Vasile Balcan, Fermier (08.06.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till