• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ICDP Mărăcineni testează îmbunătățirea producției de căpșuni cu biostimulatorii Daymsa

    Adrian Radu -

    Spania este cel mai mare exportator de căpșuni la nivel mondial și ocupă locul 2 în producția globală (SUA fiind pe primul loc). Industria spaniolă a căpșunilor valorează mai mult de 400 de milioane de euro pe an și susține aproximativ 50.000 de locuri de muncă. Căpșunile sunt denumite „aur roșu” în Spania.

    Dezvoltarea producției de căpsuni și în România este unul dintre proiectele ambițioase ale Institutului de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură (ICDP) Pitești-Mărăcineni. Acestui demers i s-au alăturat și reprezentanții Daymsa, care cu ajutorul know-how-ului din Spania și a biostimulatorilor aflați în portofoliu vor putea contribui la creșterea performanțelor de producție.

    Cu toate că sortimentul la căpşuni pare bogat şi corespunzător pentru ţara noastră, multe dintre soiurile incluse în Catalogul Oficial al Plantelor de Cultură din România nu mai satisfac necesităţile actuale ale cultivatorilor şi consumatorilor, iar alegerea noilor soiuri este o problemă serioasă pentru fermieri. Noile soiuri/genotipuri create, cu caracteristici superioare, le pot înlocui cu succes pe cele consacrate.

    ”Scopul nostru aici este de a testa aceste produse pentru prelungirea cu încă un an sau poate chiar mai mulți ani a fructificării acestei specii. Cultura în mai este importantă, pentru că e o densitate destul de mare, încercăm peste 60.000 de plante la hectar. Sunt două tuburi de irigare, unde putem controla factorii de nutriție”, a declarat Dr. Ing. Mihail Coman – Directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Mărăcineni.

    Parteneriatul dintre ICDP Mărăcineni și Daymsa va avea ca efect creșterea producției de fructe și a calității, deci creșterea performanțelor economice ale producătorilor agricoli.

    ”Eu sper că vom continua foarte mult timp, pentru că, în afară că suntem mulțumiți de ce s-a făcut până acum și vedem că rezultatele într-un final par că arată spre bine, vom pune la dispoziție toată tehnologia pe care o avem și experiența pe care o avem cu căpșuni în Spania, unde sunt câteva produse deja consacrate, care se folosesc deja de foarte mult timp. Vom vedea cum le aplicăm în România”, a declarat Joaquin Gonzalez, reprezentant Daymsa în România și Republica Moldova.

    Scopul parteneriatului ICDP Mărăcineni – Daymsa este de a evalua eficacitatea biostimulatorilor asupra performanțelor de creștere și asupra calității fructelor de căpșuni.

    Toate detaliile despre produsele Daymsa, dozele de aplicare și culturile la care se pretează pot fi găsite pe site-ul www.naturgrup.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Mega-focar de Pesta Micilor Rumegătoare în Bulgaria. Oierii au ascuns boala timp de 2 săptămâni Legume și fructe care se recoltează în luna noiembrie La aniversarea primilor 7 ani de activitate, Franciza RO concept OSCAR ajunge la 90 de benzinării