• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Premierul Ciolacu: România vrea să cumpere portul Giurgiulești din Republica Moldova

    Roxana Dobre -

    România vrea să cumpere portul Giurgiulești. Premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre intenția României de a cumpăra portul Giurgiulești din Republica Moldova, în contextul în care se preconizează că țara noastră va deveni un hub important în reconstrucția Ucrainei. Premierul spune că ministrul Transporturilor a avut discuții în acest sens cu BERD – Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, care este proprietara portului.

    Primul ministru, Marcel Ciolacu a declarat miercuri, 27 septembrie, că ministrul Transporturilor din România și-a arătat interesul către BERD de a cumpăra portul Giurgiulești din Republica Moldova. Vestea este una bună pentru fermieri, după ce Vasile Balcan, administratorul Marsat SA Roman, companie din județul Neamț care se ocupă și cu vânzarea cerealelor a avertizat că transportul feroviar de cereale este blocat spre portul Constanța iar fermierii români rămân cu contractele neonorate.

    Citiți și: Autoritățile blochează transportul cerealelor românești. ”Domnule Grindeanu, luați-ne în seamă și pe noi!”

    Marcel Ciolacu: România vrea să cumpere portul Giurgiulești din Republica Moldova

    Premierul a declarat la Digi24.ro că statul român intenționează să cumpere portul de la Giurgiulești.

    Trebuie să realizăm că Portul Constanța este strategic în momentul de față. Nu știu ce se va întâmpla cu Odesa. Mai există un port mai mic în Republica Moldova, Giurgiulești, și deja prin ministrul Transporturilor România și-a arătat interesul către BERD, pentru că acționarul majoritar la Giurgiulești este BERD, de a-l cumpăra statul român și de a-l dezvolta”, a precizat premierul.

    Citiți și: Peste 9 milioane de tone de cereale ucrainene au fost expediate prin portul Constanţa în primele opt luni

    Ministrul Transporturilor a purtat deja primele discuții cu BERD

    Marcel Ciolacu a mai subliniat că ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a purtat deja primele discuții cu BERD. „Domnul ministru al Transporturilor a avut aceste discuții cu BERD. Așteptăm”, a adăugat Ciolacu.

    Conform Ziarului de Gardă, Complexul portuar Giurgiulești cuprinde Portul Internațional Liber Giurgiulești, operat de ÎCS „Danube Logistics” SRL, a cărui proprietar este Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), și Portul de Pasageri și Mărfuri Giurgiulești, operat de Întreprinderea de Stat ”Portul Fluvial Ungheni”.

    Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, la evenimentul de prezentare a proiectului de dezvoltare a portului Giurgiulești

    Proiect pentru dezvoltarea portului Giurgiulești, prezentat oficial

    Anunțul privind intenția de cumpărare a portului Giugiulești a fost făcut de Marcel Ciolacu cu o zi înainte ca în Republica Moldova să aibă loc un eveniment de prezentare a proiectului de dezvoltare a Portului de Stat Giurgiulești, menit să sporească exportul și să susțină agricultorii din Republica Moldova. Conform studiului prezentat, terminalul va avea o capacitate de export de 800.000 de tone.

    ”Portul de Stat Giurgiulești, reprezintă o poartă strategică pentru exporturile noastre. În discursul său, Vicepremierul Bolea a subliniat importanța acestui port pentru economia țării și a evidențiat oportunitățile semnificative pe care le oferă. Proiectul de dezvoltare propus vizează modernizarea și extinderea infrastructurii portuare, creând astfel condiții mai bune pentru transportul și exportul produselor agricole moldovenești. Această inițiativă este esențială pentru a sprijini agricultorii noștri în accesarea piețelor internaționale și pentru a aduce beneficii economice pentru întreaga țară”, se arată în comunicatul Ministerului Agriculturii de la Chișinău.

    ”Exportul este cheia creșterii economice și a îmbunătățirii nivelului de trai al agricultorilor si populației. Transportul maritim este cea mai eficientă și mai puțin costisitoare metoda de export a mărfurilor. Portul de Stat Giurgiulești, cu investițiile in infrastructura portuară și modernizările propuse, va juca un rol important în atingerea acestor obiective”, a subliniat Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și vicepremier.


    Te-ar mai putea interesa

    Răsadurile de ardei se îngălbenesc. Cauze, remedii Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață

    Ultimele știri

    Ioan Moraru, Mecanica Ceahlău: Utilajele produse la Piatra Neamț sunt cu 35% mai ieftine decât cele din import Flori care se plantează lângă bulbii de primăvară Hurlupi la prun: cauze ale bolii, combatere