• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Legea arendei a fost adoptată de Parlament! Contractele de arendă – pe o perioadă minimă de 7 ani!

    Oana Timar -

    Legea arendei a fost adoptată în ședința de astăzi a plenului Camerei Deputaților, for decizional. În forma adoptată se prevede o perioadă minimă pentru încheierea contractelor de arendă pe 7 ani. După votul de deputaților, actul normativ urmează să fie trimis Președintelui României pentru promulgare, iar apoi, la publicarea în Monitorul Oficial, legea va intra în vigoare. De precizat că perioada minimă la contractele de arendă nu are efect asupra contractelor deja existente, ci se aplică numai la contractele ce se încheie după intrarea în vigoare a noii legislații.

    Deputații au adoptat astăzi PL-x nr. 455/2022 – Proiect de Lege pentru modificarea Legii nr.287/2009 privind Codul civil. Este vorba despre Legea arendei, așa cum este cunoscută inițiativa legislativă depusă în Parlamentul României în aprilie anul trecut și avându-i ca prim-inițiatori pe deputații PSD Florin Barbu, actualul președinte al Comisiei de agricultură din Camera Deputaților, și pe fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu. Alături de cei doi parlamentari, proiectul are alți 18 parlamentari co-inițiatori din partea PSD și PNL.

    Legea arendei a fost adoptată cu 140 de voturi pentru, 42 de voturi împotrivă, 50 de abțineri și patru deputați care nu au votat.

    Anunțul privind adoptarea Legii arendei, la AGROSHOW 2023

    Anunțul privind aprobarea săptămâna aceasta a Legii arendei a fost făcut de către deputatul Florin Barbu ieri, 12 iunie, la AGROSHOW 2023.

    În cadrul evenimentului organizat de Asociația Forța Fermierilor și ferma Agromad Crops, președintele Comisiei pentru Agricultură, i-a asigurat pe agricultorii prezenți că Legea arendei va fi votată și că vor avea siguranța terenurilor pe care le lucrează legal, în baza unor contracte de arendă.

    Anunțul a fost salutat de agricultori prezenți la eveniment, Asociația Forța Fermierilor făcând parte dintre formele asociative care au susținut la dezbaterile parlamentare nevoia unei perioada minime pentru încheierea contractelor de arendă, dar și legalizarea schimburilor de terenuri și a situațiilor de deces a proprietarului sau de vânzare a terenurilor.

    Legea arendei, aprobată cu perioadă minimă de arendare pe 7 ani

    Legea arendei reprezintă cel mai așteptat act normativ din agricultura românească după ce în urmă cu mai mulți ani a fost abrogată legea care prevedea o perioadă minimă pentru încheierea contractelor.

    La solicitarea fermierilor, Florin Barbu și Adrian Chesnoiu au depus în Parlamentul României o inițiativă pentru reintroducerea perioadei minime la contractele de arendă. Dacă inițial fermierii au solicitat minim 10 ani, în urma dezbaterilor parlamentare, perioada minimă agreată a fost de 7 ani. S-a reușit astfel ca actul normativ să întrunească numărul necesar de voturi pentru adoptare în Camera Deputaților, for decizional.

    Subarendarea, interzisă prin noua lege

    Cea mai importantă prevedere a Legii arendei estea cea cu privire la perioada minimă pentru încheierea contractelor. ”Durata arendării este de minimum 7 ani şi se consideră a fi făcută pe toată perioada necesară recoltării fructelor pe care bunul agricol urmează sa le producă”, se arată în amendamentul votat de Parlament.

    Noua lege va interzice subarendarea totală sau parțială ”sub sancţiunea nulităţii, cu excepţia schimbului de utilizare a terenului între arendaşi”. Astfel, încă o mare problemă va fi rezolvată – cea a schimburilor de terenuri care nu erau reglementate.

    Noua legislație va clarifica și anumite situații incerte care au creat probleme până acum. Una dintre acestea vizează ce se întâmplă cu valabilitatea contractelor după decesul proprietarului. ”În cazul decesului arendatorului, moştenitorii sunt obligaţi să menţină contractul de arendare pe durata încheiată cu arendaşul, se precizează în amendamentul adoptat astăzi la Codul Civil. De asemenea, în cazul vânzării terenului cumpărătorul este obligat să menţină contractul de arendare până la expirarea termenului de valabilitate.”

    După votul de astăzi din Camera Deputaților, inițiativa a parcurge perioada în care poate fi atacată la Curtea Constituțională, apoi va fi transmisă Președintelui României pentru promulgare. După ce va fi publicată în Monitorul Oficial, noua lege își va produce efecte pentru contractele noi încheiate cu privire la perioada minimă de arendare și pentru toate contractele de arendă cu privire la restul prevederilor.


    Te-ar mai putea interesa

    Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!