• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Circa 1.000 de hectare de teren agricol au fost inundate după ce un dig a cedat

    Roxana Dobre -

    Circa 1.000 de hectare, dintr-o suprafață totală de 1.421 ha, au fost inundate după ce digul Carasuhat din Mahmudia s-a rupt săptămâna trecută. Primarul comunei spune că digul poate ceda complet în orice clipă iar autoritatea locală a acţionat în instanţă constructorul din cauză că nu a executat lucrările de rezistenţă obligatorii pentru o asemenea construcţie.

    Digul Carasuhat din Mahmudia poate ceda complet în orice clipă, a avertizat astăzi, marți – 13 iunie, primarul comunei tulcene, Ion Şerpescu, care a specificat că breşa apărută la mijlocul săptămânii trecute ar putea fi acoperită integral până la finele acestei zile.

    Citiți și: Inundații de proporții în Bulgaria. Viiturile au distrus producțiile agricole și locuințele

    Alertă în Tulcea, după ce un dig s-a rupt, iar circa 1.000 de hectare de teren au fost inundate

    1.000 de hectare de teren, inundate. Alte 421 sunt în pericol

    Potrivit edilului, citat de Agerpres, din cele 1.421 de hectare de teren agricol din zona Carasuhat, cel puţin 1.000 de hectare au fost inundate, după ce digul a cedat din cauza nivelului ridicat al Dunării şi a valurilor create de bărcile care circulă cu viteză.

    ”Din 1.421 de hectare, cel puţin 1.000 de hectare sunt inundate. Încă se mai execută lucrări de închidere a breşei. Folosim piatră spartă de dimensiuni mari. Apa continuă totuşi să se infiltreze, dar la un volum destul de diminuat. Şi în noaptea asta s-au mai inundat câteva zeci de hectare”, a afirmat primarul Ion Şerpescu.

    El a mai spus că nu poate evalua pagubele produse după ce digul s-a rupt, dar a menţionat că toată lucrarea de apărare împotriva inundaţiilor poate ceda în orice moment.

    ”Breşa asta se va acoperi. Eu zic că astăzi (marţi, n.red.) terminăm până seara. Aproape tot digul este compromis. Aici, a cedat mai repede. Erau nişte curenţi şi cred că au săpat pe dedesubt şi a plecat digul, dar în rest, dacă începe un vânt dinspre mare, ăla pleacă cu totul. Chiar şi în momentul de faţă el poate ceda complet”, a precizat primarul comunei Mahmudia.

    Constructorul digului a fost dat în judecată

    Ion Şerpescu a amintit că autoritatea locală a acţionat în instanţă constructorul digului, din cauză că nu a executat lucrările de rezistenţă obligatorii pentru o asemenea construcţie.

    ”S-au făcut nişte note de renunţare la lucrările de rezistenţă a digului. Nu ştiu de ce. Eu nu eram primar pe vremea respectivă. Cu certitudine, noi am avut probleme cu digul din al doilea an de la deschidere, adică din 2017. Procesul (cu firma de construcţii, n.red.) abia a început”, a mai spus primarul comunei Mahmudia, Ion Şerpescu.

    Lucrările de acoperire a breşei sunt făcute de Primăria comunei Mahmudia, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Delta şi Administraţia Naţională Apele Române.

    Primăria comunei Mahmudia, în parteneriat cu World Wide Fund for Nature (WWF) şi Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, a derulat în perioada 2013-2015 un proiect de renaturare a circa 924 de hectare de teren agricol, această suprafaţă fiind transformată într-un luciu de apă pentru protejarea speciilor specifice Deltei aflate pe cale de dispariţie. Proiectul cu un buget total de circa 2,5 milioane de euro a fost susţinut financiar prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013 a fost dat ca exemplu de succes de către fosta conducere a Primăriei comunei Mahmudia.


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till