• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Inundații de proporții în Bulgaria. Viiturile au distrus producțiile agricole și locuințele

    Angelica Lefter -

    Sute de tone de produse agricole sub apă, după inundațiile de proporții care au avut loc în Bulgaria. Suprafețe cultivate, case și ferme inundate, sute de tone de cereale și legume sunt acum distruse din cauza viiturilor, care au inundat terenurile.

    Așa arată situația în mai multe sate din țara vecină după ce râul Stryama a ieșit din matcă și a provocat o inundație de proporții în regiunile Karlovo și Plovdiv, potrivit portalului Agri.bg.

    Locuințe și terenuri afectate iremediabil de apa care a avut chiar și 2 metri

    Satele Bogdan, Karavelovo, Slatina, precum și satul din Plovdiv Trilistnik au fost puternic afectate de fenomenele hidrologice. Din fericire, nu s-au înregistrat pierderi de vieți omenești, dar locuințele au fost distruse sau grav avariate de apa care a urcat și până la 2 metri deasupra albiei. Au fost probleme și în alimentarea cu energie electrică, iar echipele de salvare au adus hrană locuitorilor izolați. La finalul săptămânii care a trecut, echipajele de Apărare Civilă, militare și de siguranță la incendiu au curățat resturile.

    Fermierii din zonele inundate au pierdut sute de tone de floarea-soarelui și grâu

    Cel mai tare au fost afectați fermierii din zona inundată, care s-au trezit cu sute de tone de floarea-soarelui și grâu scufundate de viitură, după cum a declarat presei locale producătorul Georgi Stoilov din satul Trilistnik.

    ”Apa a intrat destul de repede. Nu am reușit să ne salvăm producția. Toată producția noastră de floarea-soarelui este în afara pieței. Pagubele sunt de mii de leva”, a spus el pentru publicația On Air.

    Potrivit acestuia, 500 de tone de floarea-soarelui au fost luate de ape. Agricultorii din sat descriu imaginea terifiantă a neputinței de a opri apa, după ce digul râului Stryama s-a spart.

    Recoltele de legume au ajuns sub apă înainte de a fi recoltate

    Pe lângă cultura de cereale, a fost distrusă de viitură și cultura de legume. ”Toată recolta de salate, adică undeva în jur de 300.000 de salate, este sub apă, ceea ce înseamnă că vor muri, deoarece legumele nu tolerează să aibă apă în exces”, a spus legumicultorul Krasimir Kumchev.

    Și recolta de roșii și vinete a producătorului autohton Borislav Kerin a fost distrusă 100%. ”Totul este inundat. Producția care era gata de cules, în prezent este aruncată la gunoi”, a declarat fermierul pentru Nova TV.

    Oamenii au casele inundate, dar au făcut eforturi să salveze animalele

    Totodată, a fost declarată stare de urgență pe teritoriul municipiului Maritsa. Familia lui Yordanka Laleva a povestit presei locale cum toată noaptea și-au petrecut-o scoțând apa cu pompa din casă. Cu toate că întregaa aparatură electrocasnică și mobilierul au fost distruse, oamenii au mulțumirea că au reușit să-și salveze animalele.

    ”Am adus animalele în casă ca să le salvez din apă. Cu toții eram în apă, am încercat să le urcăm cât mai sus. Fiul și soțul meu au băgat animalele în casă pe fereastră, deși erau la rândul lor uzi până la brâu”, a spus unul dintre gospodarii afectați.

    Locuitorii afectați de inundații dau vina pe autorități și le acuză de ”nepăsare”

    Localnicii spun că ignoranța este cea care a dus la toate aceste drame, iar dezastrul putea fi evitat dacă autoritățile ar fi făcut lucrări de întreținere a barajului despre care se știa că a prezentat fisuri în anul 2005. Imaginile cu barajul spart pot fi văzute pe imaginile Google, susțin locuitorii zonei afectate.

    ”Cauza nu este dezastrul, ci nepăsarea”, sunt convinși oamenii. Pe de altă parte ei cred că și tăierea ilegală de copaci reprezintă una dintre cauzele inundației.

    Ministerul bulgar al Agriculturii a dispus o anchetă

    Răspunsul Ministerului Agriculturii din Bulgaria nu a întârziat să apară. Autoritățile spun că printr-un ordin al ministrului Agriculturii, Yavor Gechev, a fost începută o anchetă internă privind exploatarea forestieră din zona Karlovo.

    Până acum, rezultatele arată că pe terenurile celor două sate, cele mai afectate de ploile abundente, Karavelovo și Bogdan, tăierile de copaci au fost făcute pe o suprafață restrânsă.

    Fermierii bulgari afectați de inundații pot depune cereri de sprijin din partea statului

    Fermierii bulgari afectați de inundații pot depune cereri de ajutor. Documentele vor fi acceptate la Serviciile Municipale ”Agricultură”, de care aparțin terenurile afectate de inundații.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului!

    Ultimele știri

    Mihaela Neagu, proprietara fabricii Luduș: “Dacă nu sunt luate rapid măsuri, 2025 va fi anul dezastrului în agricultură” Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Subvenție APIA de 176,11 euro/UVM. Cererile se depun din 9 ianuarie