• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oficialii de la Bruxelles, încântați de brânzeturile artizanale produse de o familie din Cluj

    agrointeligenta.ro -

    O delegație a Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European se află zilele acestea în România, unde europarlamentarii vor avea mai multe întâlniri cu fermierii români și cu autoritățile locale și naționale.

    Timp de 3 zile, o delegație a Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul României se află în România și vor vizita ferme din Cluj, Sibiu și Jidvei – Alba, unde vor intra în dialog cu fermierii dar și cu reprezentanții autorităților locale și naționale, grupurile de acțiune locală. Din delegație fac parte președintele Comisiei AGRI, Norbert Lins, eurodeputații Herbert Dorfmann (EPP, Italia), Tom Vandenkendelaere (EPP, Olanda), Juozas Olekas (S&D, Lituania), Jérémy Decerle (Renew, Franţa), Sarah Wiener (Greens/EFA, Austria), Bronis Ropė (Greens, Lituania), Daniel Buda (PNL/EPP) şi Dacian Cioloş (Partidul Reper/Renew Europe).

    ”Aceste întâlniri oferă o platformă de comunicare directă între fermieri și decidenții politici, permițând schimbul de opinii și exprimarea preocupărilor. Importanța acestui dialog devine cu atât mai evidentă în contextul actual, când agricultura se confruntă cu provocări multiple și când sprijinul și înțelegerea fermierilor sunt cruciale pentru a asigura dezvoltarea și prosperitatea acestui sector vital al economiei românești și nu numai. Sunt încrezător că, concluziile acestei vizite vor constitui repere în dezvoltarea politicilor din sectorul agricol și ne vor ajuta să venim înaintea fermierilor cu măsuri punctuale, de susținere”, informează Daniel Buda, vicepreședinte al omisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European.

    Prima oprire a delegației de europarlamentari a fost la Ferma Steluța din județul Cluj, o fermă care reprezintă un adevărat punct de reper în branșa horticultorilor, condusă de o echipă tânără, cu o viziune îndreptată mereu spre viitor.

    Ferma are aproximativ 100 de hectare de măr, păr, prun, cireș, dar și peste 8.000 mp de seră. Valoarea proiectelor de care a beneficiat ferma este de 3.3 mil de euro din care 1, 1 mil euro subvenție europeană. Toate utilajele și dotările sunt de ultimă oră. După cum spune și unul din sloganele lor, la ferma Steluța se respectă tradiția, dar se cultivă și viitorul! Cei de la ferma Steluța au o activitate impresionantă, iar o dată cu achiziția liniei de producție, aceștia au acum capacitatea să exporte produsele.

    ”Problemele cu care aceștia se confruntă nu sunt însă puține. După cum ne-a declarat domnul Dan Mitre, cel ce conduce ferma de familie, produsele convenționale au probleme cu importurile din afara UE. Supermarketurile te obligă să pui produsul în ambalaje neatractive. Țările din afară folosesc pesticide periculoase, dar produsele din acele țări intră în piața din UE. Pentru un supermarket, la fiecare livrare, să facă teste, care se fac doar în câteva laboratoare din UE e costisitor, deci mai bine nu le includ. Cei de la ferma Steluța sunt un exemplu de urmat, un exemplu despre cum să nu te dai bătut sa investești cu cap, să profiți de banii europeni și de noile tehnologii sau de ce nu și despre cum să înveți să te faci prieten cu natura! Îi felicit!”, a scris pe Facebook Daniel Buda.

    A doua oprire a oficialilor de la Bruxelles a fost la atelierul de brânză NarCheese, o afacere de familie din jud Cluj, născută din dorința unui tânăr de a valorifica laptele produs în ferma familiei, prin sortimente de brânzeturi fine, cum numai pe mesele francezilor și elvețienilor găsești.

    Povestea NarCheese este un vis care a devenit realitate în 2019, când Pintea Narcis a început să pună în practică cunoștințele dobândite la Școala Agricolă din Elveția, fiind primul român înscris în cadrul școlii. Cu ambiție și voință, Narcis a investit într-un atelier de brânzeturi în satul natal Cornești, din județul Cluj și produce brânzeturi artizanal, după model elvețian, trăindu-și zi de zi visul, cu pasiune și mulțumire că munca lui, încă de mic, nu a fost în zadar.

    Laptele care folosește pentru produsele tradiționale provine de la Ferma „Frații Pintea” care are aproximativ 30 de bivolițe, 20 de vaci Bălțata Românească, 100 capre alpin francez/carpatin si 500 de oi. NarCheese produce 3 feluri de brânză maturate: caș tradițional simplu maturat minim 1 luna, brânză Raclette și brânza Tomme.

    ”NarCheese, este cu adevărat o afacere în care cuvântul “artizanal” nu e doar o vorbă în vânt, iar brânzeturile făcute doar după rețete tradiționale, fără a grăbi procesul natural, sunt dovada. A fost o plăcere pentru noi să aflăm despre povestea atelierului, a fermei care a crescut prin truda și perseverența unui tânăr pasionat, o inspirație pentru alți producători la început de drum”, a scris Daniel Buda pe Facebook după vizita la brânzărie.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial