• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oierul Dumitru Branga, la Agrostrategia: Închirierea pășunilor ar trebui făcută de Direcțiile Agricole, nu de primari!

    Angelica Lefter -

    Dumitru Branga este un tânăr oier din județul Arad, cu rădăcini în Mărginimea Sibiului, care duce mai departe tradiția oieritului moștenită de la străbunici.

    Ferma familiei Branga numără acum 1.800 de capete de ovine din rasa Țurcană, înscrise în Registrul Genealogic, iar cel care administrează întreaga afacere, Dumitru Branga, a spus că nu își dorește să mărească efectivul, ci își dorește în schimb să crească performanța în fermă.

    Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de miercuri – 21 iunie, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, Dumitru Branga, a mărturisit că oieritul este o afacere și o tradiție de familie pe care își dorește să o ducă mai departe, de aceea a aprofundat domeniul zootehnic și cu ajutorul studiilor superioare pe care le urmează.

    ”Sunt din familie de crescători de animale, de oi, din tată în fiu, bunic, generații și am dus tradiția mai departe. Au mai fost unele dubii pe parcurs, dar dacă asta știm, asta am învățat, mergem înainte. Nu ne pare rău, că au mai fost momente când s-a și câștigat din această meserie, au mai fost și supărări, dar una peste alta, e bine, să zicem. Am făcut liceul, facultatea, acum sunt anul IV la Facultate la Timișoara, la Zootehnie, sper să termin acum, în vara asta. Am vrut ca partea de studii să fie tot pe domeniu, sperăm ca pe viitor să mai accesăm niște fonduri europene”, a menționat tânărul oier.

    Dumitru Branga: Discuțiile pentru pășuni au apărut de la subvenții

    Deși a părăsit plaiurile sibiene tocmai pentru a avea acces la pășuni, acest subiect s-a dovedit a fi unul sensibil cam peste tot în țară.

    Pășunile au devenit, după intrarea în Uniunea Europeană, o sursă de subvenții, iar închirierea lor este o adevărată afacere de familie pentru administrațiile locale, a spus Dumitru Branga. Acesta a oferit și o soluție viabilă. În opinia sa, închirierea pășunilor ar trebui să se facă la nivel județean.

    ”Avem undeva la 1.800 de capete, cu aproximație, mai vindem, mai cumpărăm…Ne desfășurăm activitatea în județul Arad, comuna Mișca. Avem pășune, dar doar pășune comunală. Mai apar probleme uneori, că nu se închiriază. Problemele au apărut cam din 2007 de când a intrat Român ia în Uniunea Europeană, de când s-au dat subvenții pe pășuni, pe terenuri. Nu ne-au închiriat cum trebuie, ba au băgat la subvenție la APIA, după aceea au început să dea și la crescătorii de animale, dar au început să dea după bunul plac pentru că a fost vorba de bani și și-au dat mai mult la apropiații lor. Mă refer la administrația locală, sunt funcționari care lucrează acolo, ba au dat pe copii, ba pe bunică și noi am avut de suferit din cauza asta că am curățat tot timpul pășunea și luăm și noi unele beneficii de care aveam nevoie, nu le-am luat noi, le-au luat alții, dar de pășunat, tot timpul noi am pășunat. Sunt situații chiar și la noi când cei care nu au avut animale au luat zeci sau sute de hectare. Eu m-am gândit și aș vedea o soluție, ca închiriatul pășunilor să îl dea la Direcția Agricolă Arad, să se facă undeva la județ, atunci zic eu, că nu se mai poate folosi atât de mult interesele locale”, a menționat Dumitru Branga.

    Prețul la ovine a fost foarte bun în primăvară și a continuat să rămână așa până la 1 iunie

    Anul acesta, piața cărnii de ovine și a animalelor vii a fost una propice oierilor. În primăvară au vândut carnea cu un preț bun, 19 lei/kg, iar de la 1 iunie, prețul a coborât la 17 lei, dar tot a rămas undeva destul de stabil.

    ”Acum am înțeles că s-a dat înapoi un pic, nu se mai caută, dar cel puțin în primăvară a mers foarte bine, care după părerea mea cum nu a mai fost de mulți ani. Noi nu am vândut mieii de Paști pe piața internă, noi mergem un pic mai mult pe carne și atunci am stat până acum, la 1 iunie, și am vândut o mare parte din ei, mai avem ceva. Ne-am concentrat pentru piața externă, având mai multe animale nu ne putem concentra pe piața locală că iei mielul, trebuie să mulgi și nu poți să faci chiar tot. La ultimul transport am vândut cu 17 lei/kg. Am înțeles acum că a scăzut foarte tare prețul, am înțeles că a fost și 14 lei, dar tot timpul au fost și scăderi din acestea, mai trebuie răbdare și probabil că va urca din nou. Pentru anul viitor mă gândesc să fac fătările un pic mai repede, să crească mieii ca să îi dau tot în perioada asta și să am kilograme mai bune. Animalele pe care le-am vândut acum au fost undeva la 27 de kilograme media, deci, zic eu, o medie bună pentru că au fost fătările foarte întârziate, dar din cauza secetei din toamnă”, a prognozat oierul arădean.

    Un oier efectuează două mulsuri pe zi în fermă, primul la ora 4:00 dimineața

    Viața de oier nu este tocmai ușoară. Două mulsuri pe zi la distanță de 12 ore, însă primul este la ora 4:00 dimineața. Ziua pare destul de lungă, iar treburile în fermă par că nu se sfârșesc niciodată, a mai spus Dumitru Branga la Agrostrategia, de la TVR1.

    ”În perioada aceasta, mai ales că am dat mieii, mulgem, mă trezesc la ora 4 dimineața, mulgem oile undeva în jur de 2 ore. După aceea venim, soția face brânza, dăm drumul la animale, după aceea mai cosim, după aceea vine ora 16:00, iar trebuie să mulgem și mai rezolvăm treburile zi de zi. În perioada în care avem mieii să zicem că e mai ușor, nu e muls, mai avem 1-2 angajați. Atunci ne ocupăm mai mult de tratamentul oilor și de problemele care mai sunt, e clar că atunci când nu mulgi este o perioadă un pic mai lejeră”, a explicat oierul.

    Dumitru Branga: Ar fi nevoie de mai multă publicitate pentru a promova consumul de carne de oaie în România

    Familia Branga produce exclusiv telemea și carne de ovine. Mieii îngrășați merg la export, iar brânza ia drumul Bucureștiului. Românii nu consumă carne de oaie decât la sărbători, de aceea este nevoie de promovare, a mai spus tânărul baci.

    ”Ar trebui probabil promovată, făcute unele târguri în care să promoveze produsele din carne de oaie și din produsele lactate, publicitate, mai mult ajutor din partea mass-mediei. Noi consumăm carne de oaie, la două zile mâncăm ciorbă de oaie. Cu brânza a mers în ultimii ani destul de bine pe piața românească. Vindem în Capitală, vin comercianți și cumpără. Ca sortimente avem exclusiv telemea, ce derivate mai facem sunt pentru consumul nostru.

    Dumitru Branga: Nu vrem să mai creștem efectivele, ci productivitatea

    Planurile de viitor sunt mari. Tânărul Dumitru Branga, oier din tată în fiu, se vede tot la stână și pe viitor. Speră ca investițiile în fermă, din fonduri europene, să prindă mai mult contur, iar productivitatea să crească. Așadar, își dorește calitate, nu cantitate.

    ”Peste 5 ani mă văd tot aici, sper să prind și eu un fond european să-mi achiziționez utilaje. Mă gândesc un pic și la metisarea unui anumit efectiv, o parte, mă refer la carne, să iau ceva berbeci de carne, să încercăm ca să avem o mai bună greutate la vânzare. În partea aceasta sperăm să mergem. Sunt căsătorit, am o fetiță de 1 an și 8 luni. Vedem dacă va duce tradiția mai departe, să crească să vedem ce vrea. Într-un fel aș vrea să facă ce își dorește ea! La mine este clar, nu mai schimb de acum. La efectiv nu mai vreau să cresc numărul, este destul de mare efectivul, sunt probleme în domeniul acesta cu oamenii, cu forța de muncă. Nu, vrem performanță, vrem mai multă performanță, aceasta este dorința noastră. În ceea ce privește hrana animalelor, vrem să facem mai multă lucernă, vrem să încercăm să mai înfoliem lucerna de primăvară, că tot timpul avem probleme, ne prinde ploaia, nu o prindem cum trebuie. Încercăm și pe partea asta să facem o hrană de mai bună calitate și atunci și animalele vor fi mult mai bine dezvoltate. Nu avem timp de plictiseală aici, tot timpul programul este full!”, a conchis Dumitru Branga, tânăr oier din zona Aradului, invitat la Agrostrategia, emisiune ce poate fi urmărită, în fiecare zi, de luni până joi, de la ora 10:00, pe TVR 1.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Dumitru Branga, oier (21.06.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români