Ştiri agricole

Rusia nu mai poate acoperi necesarul de grâu al Europei

Rusia, cel mai mare producător de cereale din Europa, va exporta cel mult 18 milioane de tone de cereale în sezonul agricol 2012-2013, potrivit estimărilor RusAgroTrans, principalul transportator de grâne pe cale ferată din această ţară.

Faptul se va datora recoltelor proaste din grânarul european al ţării, cel care datorită apropierii de Europa Centrală şi de porturile Mării Baltice şi Mării Negre contribuie cel mai mult la exporturile de acest fel ale ţării.

Anul trecut, după ce a fost realizată o recoltă de cereale de 94,2 milioane tone, Rusia a realizat exporturi la un nivel record de 27,6 milioane tone. În acest an însă recolta va fi mai mică cu 56,2 milioane tone, în jur de 47-49 milioane tone.

“Nu anticipăm o interzicere a exporturilor de cereale în acest an” a declarat pentru Bloomberg, Oleg Rugacev, primul adjunct ar directorului general al RusAgroTrans. Rusia a decis stoparea exporturilor de cereale în sezonul 2010-2011, după ce recoltele proaste au pus în pericol capacitatea ţării de a-şi acoperi consumul intern.

Rezervele din recolta de anul trecut se ridică la 10 milioane tone din care aproape jumătate fiind deţinute în silozurile statului.

Exporturile de cereale din Rusia au încetinit la începutul acestui an după ce în sudul Rusiei seceta a afectat recoltele iar apoi inundaţiile puternice au blocat transporturile pe cale ferată spre cel mai important port la Marea Neagră, Novorossiysk.

Exporturile de cereale din această lună (iulie 2012) vor fi, estimează specialiştii RusAgroTrans, la jumătate faţă de cele din perioada similară a anului trecut – 1,2 milioane tone, comparativ cu 2,4 milioane tone.

În grânarul asiatic al Rusiei, în Siberia, care este însă prea departe de porturile de export de la Marea Baltică şi Marea Neagră va exista un surplus de 1 milion de tone de cereale care va fi trimis pentru a asigura cerinţele consumului intern în centrul şi nord vestul ţării.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!