• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii români la Bruxelles: Al doilea sprijin de la Comisia Europeană – deblocat până pe 30 iunie

    agrointeligenta.ro -

    Reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare (AAC), organizație formată din Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV și Asociația Forța Fermierilor – AFF, au avut ieri, joi – 22 iunie, o întâlnire de lucru cu echipa Vicepreședintelui Comisiei Europene pentru Comerț, Valdis Dombrovskis, precum și cu reprezentanți ai DG TRADE.

    Joi, 22 iunie, la Bruxelles, reprezentanții AAC – Ion Olteanu, Vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor, și Florentin Bercu, Director Executiv al UNCSV, au luat parte la o ședință de lucru cu echipa Domnului Valdis Dombrovskis, Comisar European pentru Comerț și Vicepreședinte al Comisiei Europene, precum și cu reprezentanți ai DG TRADE, potrivit unui comunicat de presă al AAC.

    În cadrul discuțiilor avute cu privire la importurile de cereale din Ucraina, delegația română a subliniat problema actelor adiționale antedatate, a supratonajului camioanelor cu marfă din Ucraina, disfuncționalitățile coridoarelor de solidaritate, schimbarea destinației mărfii și a documentelor în ceea ce privește calitatea produselor agricole, solicitând următoarele:

    1. Aprobarea și acordarea în regim de urgență a compensațiilor din pachetul 2 alocat fermierilor, inclusiv fermierilor români, afectați de importurile din Ucraina;
    2. Prelungirea interdicției de import pentru cele patru produse din Ucraina (grâu, rapiță, porumb și floarea-soarelui) până la 14.06.2024
    3. Extinderea listei de produse;
    4. Monitorizarea GPS a camioanelor și tranzitarea mărfii doar în contingente/convoaie însoțite de poliție.
    5. Reciprocitate, dacă sunt mii de analize cu rezultate conforme, la produse obținute cu substanțe interzise în UE de peste 10 ani, să li se dea și fermierilor europeni posibilitatea de a folosi aceleași substanțe care asigură costuri mai mici de producție.
    6. Comercializarea produselor de origine din Ucraina în state terțe UE care nu reprezintă doar o problemă agricolă, a fermierilor sau a Politicii Agricole Comune, ci a fost o decizie politică, astfel că tot politicul trebuie să vină cu surse suplimentare de bani, extra rezerva PAC și să compenseze părțile la valoarea reală a pierderilor.
    Răspunsul din partea cabinetului Comisarului pentru Comerț, Domnul Valdis DOMBROVSKIS, a fost următorul:
    1. Începând cu 5 iunie 2023 sunt interzise actele adiționale la contractele vechi pentru importuri alături de interzicerea supratonajului și o rigoare mai mare la calitate produselor.
    2. Legislația europeană privind nivelul minim al reziduurilor NU s-a schimbat și produsele din state terțe care intră pe piața europeană trebuie să respecte aceleași condiții ca ale noastre.
    3. Până pe 30 iunie se va lua decizia aprobării celui de-al doilea pachet financiar de circa 29,7 milioane de euro pentru România.
    4. Sunt sub supraveghere schimburile comerciale pentru toate produsele agricole și dacă vor fi derapaje pe volume, lista va fi completată.
    5. Schimbarea, în acte, a informațiilor privind proveniența mărfii reprezintă o fraudă și trebuie pedepsită ca atare.
    6. Coridoarele de solidaritate au fost o opțiune pentru o parte mică a produselor, nu trebuie să rămână singura opțiune. Împreună cu ONU se depun eforturi pentru ca Rusia să fie convinsă să prelungească acordul după 17 iulie 2023.

    Tot joi, 22 iunie, la Bruxelles, reprezentanții fermierilor români au luat parte la întâlnirea liderilor președinților de organizații membre ale COPA-COGECA. Alianța pentru Agricultură și Cooperare este membră cu drepturi depline a COPA-COGECA, iar la întâlnirile Prezidiilor COGECA și COPA, AAC a fost reprezentată, în format fizic de către Maria Cristina Găman – UNCSV, Florentin Bercu – UNCSV și Ion Olteanu – AFF.

    În cadrul acestor întâlniri la nivelul COPA și COGECA, delegația română a dezbătut și intervenit împreună cu delegațiile celorlalte state membre, pe cele mai recente documente ale Comisiei Europene privitoare la: propunerea de Regulament “SUR”, directiva privind emisiile industriale, situația pieței, în special în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia, utilizarea rezervei agricole din cadrul PAC, noi tehnici genomice, proiectul de reflecții inițiale privind PAC post-2027 și legea privind refacerea naturii.
    Delegația română a avut următoarele intervenții:

    Florentin Bercu, Director executiv al UNCSV- AAC: “România vrea și are nevoie de mai multe instrumente de inovație, de NGT, cât mai repede. Avem nevoie mai întâi de alternative și după aceea să venim cu obiective de reducere, nu putem impune ținte de reducere acum și să așteptăm 7 ani pentru a avea alternative. Vă rog să îndemnați la ceea ce este necesar să se facă pentru a avea NGT mai repede, ar trebui să fie o decizie științifică, nu una politică. Poate că ar putea fi mutat acest dosar la EFSA pentru a fi luată o decizie bazată pe știință. NGT-urile ajută, iar sectorul ecologic are nevoie de ele cel mai mult. În România, mulți agricultori ecologici au renunțat la activitate pentru că nu au alternative. Este imposibil să recoltezi fără niciun tratament.”

    Florentin Bercu, Director executiv al UNCSV – AAC: “Vreau să subliniez și eu că infrastructura din România are o capacitate de 8 milioane de tone și am făcut eforturi extraodinare pentru a facilita de 3,5 ori mai mult, pentru marfa provenită din Ucraina. Asta a produs blocaje și repercusiuni asupra fermierilor noștri. E nevoie ca sumele compensatorii să fie acordate dintr-un buget suplimentar, extra PAC. Considerăm că aceste eforturi trebui susținute de către toate statele membre și găsită o formulă echilibrată de a merge mai departe cu toții. Costurile de producție în România au crescut cu 70% față de cele dinainte de războiul din Ucraina. Vindem la prețuri similare cu anul 2021. Fermierilor din România care vor să contracteze sau vândă li se propun prețuri de MATIF -70 euro/-100 euro/-120 euro, minus transport care nu este disponibil. Vă rugăm să facem eforturi importante pentru a se ține cont de reciprocitate. Ei au costuri de producție 40% din ale noastre și considerăm că este o practică neloială impusă fermierilor noștri. Este nevoie de măsuri mult mai aplicate. Nu ar trebui să mai existe un dubiu în ce privește pachetul al doilea și rugăm statele care s-au opus să analizeze mai bine situația și să vorbească inclusiv de viitor pentru că producția care urmează să fie tranzitată este în proporție mai mare de 60% porumb și floarea-soarelui, iar asta înseamnă că interzicerea până la 15 septembrie doar a amânat blocajul care va urma. Sper să înțeleagă și Comisarul pentru comerț acest lucru. Azi vom avea o întâlnire cu echipa lui și sperăm să conștientizeze problema și să prelungească interdicția și să extindă lista de produse care fac obiectul interdicției importurilor din Ucraina din Regulamentul UE nr. 1000/2023 pentru a include, orzul, soia, făina și mălaiul. Poate ar fi momentul oportun să redeschidem și discuția privind actualizarea prețurilor minime de intervenție, exemplu la grâu nu au mai fost modificate timp de 20 de ani.”


    Te-ar mai putea interesa

    Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till