ANM: Caniculă, dar și vijelii și căderi de grindină. Județele vizate de alerta meteo!
Oana Timar -Meteorologii au a emis astăzi, sâmbătă – 24 iunie, o serie de avertizări cod galben şi cod portocaliu de vreme instabilă, valabile până duminică dimineaţa, precum şi o atenţionarea meteorologică de disconfort termic pentru partea de Sud şi Est a ţării valabilă astăzi.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis pentur acest weekend mai multe avertizări meteo.
Cod galben de caniculă pentru ziua de sâmbătă, 24 iunie
ANM a emis un cod galben de disconfort termic ridicat, caniculă, alertă valabilă astăzi, sâmbătă – 24 iunie. Conform avertizării, în zonele vizate, vremea va fi caniculară, cu un disconfort termic ridicat în Muntenia, jumătatea de sud a Moldovei, și local în Oltenia și Dobrogea continentală.
Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 37 de grade.
Cod portocaliu de instabilitate atmosferică temporar accentuată
O a doua avertizare ANM emisă astăzi este de instabilitate atmosferică temporar accentuată și este valabilă începând din această dimineață.
Cod galben
Interval de valabilitate: 24 iunie, ora 12:00 – 25 iunie, ora 10:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată
În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.
Duminică vor fi perioade cu instabilitate atmosferică în centrul, sudul și estul țării.
Cod portocaliu
Interval de valabilitate: 24 iunie, ora 14:00 – 25 iunie, ora 8:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată
După-amiaza și seara, la munte, în cea mai mare parte a Transilvaniei și local în Moldova, apoi îndeosebi în jumătatea de vest a Olteniei și în sudul Banatului vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 65…75 km/h) și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat de peste 50…60 l/mp.