• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Imagini de coșmar din satele luate de ape! Gospodării inundate, drumuri sparte, culturi distruse!

    Oana Timar -

    Rupere de nori în mai multe județe unde aversele torențiale au lăsat sate izolate, drumuri sparte și case distruse. Unul dintre cele mai afectate județe de furtunile de astăzi este Arad.

    Autorităţile din Arad intervin astăzi, duminică – 25 iunie, după ce o viitură produsă pe Crişul Alb a inundat două sate. S-au înregistrat mai multe apeluri la 112 de la persoane care necesită ajutor, iar patru persoane care s-au adăpostit în podul caselor au fost salvate de pompieri.

    Potrivit unui comunicat al ISU Arad, viitura s-a produs ca urmare a ploilor abundente, la faţa locului fiind transmise echipaje ale inspectoratului, alături de Garda 1 de intervenţie Ineu şi Garda 2 de intervenţie Gurahonţ.

    „Avem 9 apeluri la 112 (5 – Buceava-Soimus, 2 – Madrigesti, 2 – Troas). Patru persoane surprinse de viitură s-au adapostit în podul caselor”, a transmis ISU Arad, potrivit stiripesurse.ro.

    „Cele două echipaje nu au putut pătrunde cu autospeciala de intervenţie şi autospeciala Duster în localitate, drumul fiind rupt de viitură. Se încearcă pătrundere pe jos prin traversarea cursului de apă”, aun mai precizat pompierii, intervenţia acestora fiind în plină desfăşurare.

    Traficul rutier se desfăşoară cu dificultate pe DJ708 din cauza apei acumulate pe carosabil, însă echipe specializate se află în teren pentru remedierea situaţiei.

    E dezastru de în mai multe județe. Se intervine cu pompierii și Jandarmeria

    Peste 3.700 de pompierii militari, cu peste 3.100 de mijloace tehnice, au intervenit, la nivel naţional, în 66 de localităţi din 14 judeţe pentru înlăturarea efectelor negative generate de vremea rea, de la acest sfârşit de săptămână, informează un comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), preluat de Agerpres.

    Potrivit sursei citate, pompierii au acţionat în judeţele Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Braşov, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Timiş şi Vrancea în sprijinul populaţiei şi administraţiei publice locale. Ei au evacuat apa din şapte case, 151 anexe, 76 curţi şi opt subsoluri.

    Pompierii au mai acţionat pentru degajarea a 32 copaci rupţi de vântul puternic, în urma cărora două autoturisme, două acoperişuri de case şi şase anexe au fost avariate.

    Apele au luat cu ele și stâlpii de înaltă tensiune (foto ISU Alba)

    Conform sursei citate, pentru furnizarea răspunsului optim la solicitările de sprijin apărute în zonele vizate de vremea neprielnică, au fost activate grupele operative la nivelul Inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din 26 judeţe – Alba, Argeş, Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa Năsăud, Braşov, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Harghita, Iaşi, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiş, Vâlcea, Vrancea şi Vaslui, respectiv al Centrelor de coordonare şi conducere a intervenţiei în judeţele Suceava şi Vrancea.

    Circulaţia rutieră a fost temporar afectată pe patru drumuri naţionale (DN 1R/Alba, DN 74/Hunedoara, DN 75/Alba, DN 76/Bihor) şi patru drumuri judeţene din Hunedoara (DJ 687D, DJ 687J, DJ 687F, DJ 687K), din cauza apei şi aluviunilor acumulate, precum şi a copacilor căzuţi pe carosabil.

    La nivel naţional, în ultimele 24 de ore, au fost evacuate/salvate 51 de persoane (23 evacuate şi 28 salvate) din calea viiturilor şi cazate la pensiuni prin grija autorităţilor.

    Efecte semnificative s-au înregistrat în localitatea Râmeţ, din judeţul Alba, unde s-a intervenit pentru salvarea unui grup de 25 de turişti, cu vârste cuprinse între 20 – 60 ani, care nu au mai putut înainta din cauza creşterii nivelului pârâului Râmeţ din satul Cheia. Aceştia au fost transportaţi cu mijloace ISU până la locul unde erau parcate autoturismele personale, zona Valea Mănăstirii, pentru a-şi continua deplasarea către domicilii. Misiunea a fost gestionată cu sprijinul echipajelor Salvamont Alba.

    Situație deosebită în județul Hunedoara

    O altă situaţie deosebită a fost înregistrată în judeţul Hunedoara, unde din cauza precipitaţiilor abundente, accesul către comunităţile din Vălari, Arănieş şi Ulm nu se poate realiza. Pentru remedierea acestei situaţii şi adoptarea măsurilor necesare restabilirii stării de normalitate duminică se va întruni Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

    IGSU menţionează că, din cauza aluviunilor acumulate pe carosabil, circulaţia rutieră este oprită pe DJ 687D Cincis – Cerna din judeţul Hunedoara. Echipe specializate se află în teren pentru remedierea situaţiei, astfel încât traficul să poată fi reluat în condiţii de siguranţă.

    IGSU precizează că, având în vedere avertizările meteorologice prognozate pentru centrul şi sud-estul ţării, pompierii salvatori rămân la datorie pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în zonele unde se pot produce evenimente deosebite.

    Evoluţia situaţiei din teren va fi atent monitorizată de către Centrul Operaţional Naţional din IGSU pentru dispunerea măsurilor necesare optimizării misiunilor de răspuns, mai menţionează IGSU.

    Citiți și: Alertă meteo de vreme severă. Județele vizate de avertizările ANM emise astăzi


    Te-ar mai putea interesa

    Mesajul unui fermier pentru funcționarii APIA care au lăsat oamenii cu conturile goale de sărbători Plăți subvenții APIA în Săptămâna Mare. Sumele virate în conturile fermierilor Hurlupi la prun: cauze ale bolii, combatere

    Ultimele știri

    Banca Mondială recomandă reducerea ajutoarelor financiare pentru crescătorii de animale Prune roșii în formă de inimă. Lovita – noul soi de prune face furori Încrețirea sau răsucirea frunzelor la ardei. Cauze, remedii