• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ploi de peste 100-150 litri/mp! Un cod galben de viituri a fost emis astăzi de Apele Române!

    Roxana Dobre -

    Bilanțul inundațiilor din ultimele 24-26 de ore a fost făcut public de autorități. Viiturile rapide, foarte ascuțite, în interval de o oră au măturat tot în calea lor. Precipitații abundente de peste 100-150 l/mp, scurgeri importante de pe versanți, activare de torenți, acestea au fost cauzele inundațiilor din ultimele 24-26 de ore, a anunțat oficial Apele Române.

    Administrația Națională Apele Române a anunțat într-un bilanț publicat astăzi, luni – 26 iunie, care sunt cele mai afectate localități în urma ploilor abundente din ultimele zile. Apele Române a informat că precipitațiile au depășit în unele zone 100-150 l/mp.

    Citiți și: Imagini de coșmar din satele luate de ape! Gospodării inundate, drumuri sparte, culturi distruse!

    Apele au măturat tot în calea lor

    Apele Române: Lista celor mai afectate localități de inundații

    Apele Române a anunța care este lista celor mai afectate localități unde apele au distrus case și culturi agricole iar volumul de apă a depășit chiar și 150 l/mp:

    – UAT Brazii, localitățile Brazii și Buceava – Șoimuș au fost cele mai afectate de scurgeri importante de pe versanți și torenți, revărsare Valea Sighișoara. Personalul operativ de la Apele Române Crișuri este în teren cu utilaje pentru intervenție – un buldoexcavator și un excavator pe șenile. S-a intervenit în localitatea Brazii și Buceava pentru deblocarea albiei și în sprijinul autorității publice locale, pentru degajarea zonei;
    – 16 UAT-uri afectate, 38 localități: în zona UAT Baia de Criș, pe pârâul Valea de Criș, din județul Hunedoara, în localitățile Risculita, Baldovin și Risca de pe Valea de Criș, a avut loc aseară, la ora 20.00 o rupere de nori și scurgere de pe versanți. O echipa a Sistemul Hidrometric Independent (SHI)- de la Apele Române Crișuri – este în teren, iar forțele și mijloacele de intervenție sunt pregătite pentru intervenții.

    Intervenție Apele Române

    Citiți și: Dezastru în România! Culturi și locuințe, distruse de inundații în mai multe comune din țară

    Unde au acționat angajații de la Apele Române

    S-a acționat în patru sectoare vulnerabile:

    I. Zona de intervenție: UAT Răchitova – au fost îndepărtare podețe distruse în albie și blocajele. Personal și utilaje implicate: 3 persoane și 1 buldoexcavator. Se va lucra în continuare și în zilele următoare.
    II. Zona de interventie: UAT Ilia- pârâul Băcișoara – s-au evacuat materiale lemnoase căzute în albia râului. Personal și utilaje implicate: 7 persoane, 1 buldoexcavator, 1 autoutilitară Iveco.
    III. Zona de interventie:. UAT Teliuc – râul Govăjdie Personal și utilaje implicate: 4 persoane si 1 buldoexcavator.
    IV. Zona de interventie: UAT Toplița – pârâul Vălărița, decolmatare și degajare albie. – Apele Române Mureș Personal și utilaje implicate: 5 persoane, 1 traler, 1 excavator pe șenile.

    De asemenea, Apele Române Mureș- Sistemul de Gospădărire a Apelor Alba (SGA ALBA) monitorizează în continuare punctele critice, din cauza precipitațiilor abundente căzute în data de 24 iunie 2023 pe raza UAT Albac și Horea, zona aflată sub incidența codurilor hidrologice. S-au produs scurgeri importante de pe versanți în urma cărora au fost antrenate aluviuni pe DN75 și pe drumul DN1R care au blocat circulația rutieră.

    Inundațiile au făcut ravagii

    În cursul zilei, se va interveni din nou cu utilaje pe pârâul Lamasoaia, UAT Albac, pentru refacerea secțiunii de scurgere și degajarii albiei de copacii căzuți. Se va interveni în punctele critice. Pe raza UAT Meteș, zona aflată sub incidența codului roșu în data de 24 iunie, din cauza precipitațiilor abundente s-au produs activarea organismelor torentiale și scurgeri de pe versanți.

    La nivel național, în zonele afectate de inundații, peste 1.000 de oameni și peste 300 de utilaje sunt mobilizați pentru intervenție, acolo unde este nevoie.

    Cod galben de viituri pe râuri din şase judeţe, până marţi după-amiaza

    Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis luni o nouă alertă cu cod galben de viituri valabil până marţi la ora 15:00 pe râuri din şase judeţe.

    ”Conform situaţiei hidrometeorologice actuale şi prognozei meteorologice pentru următoarele 24 de ore, specialiştii Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor au actualizat Avertizarea Hidrologică emisă în cursul zilei de duminică. Astfel, începând de astăzi, 26 iunie, de la ora 12:00, până mâine, la ora 15:00, intră în vigoare Codul galben pe râurile din bazinele hidrografice: Crişul Alb – sectorul situat în aval de staţia hidrometrică Criscior (judeţele: Hunedoara şi Arad), Bârzava – sectorul situat în aval de staţia hidrometrică Gătaia (sector îndiguit – judeţul Timiş), Moraviţa (judeţele: Caraş Severin şi Timiş) şi Prahova – afluenţii bazinului mijlociu şi inferior (judeţele: Prahova şi Ialomiţa)”, se arată într-un comunicat al INHGA.

    În acest context sunt vizate fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, existând probabilitatea depăşirii cotelor de atenţie.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu

    Ultimele știri

    Rasa de oi Suffolk: caracteristici, productivitate, întreținere NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului