• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un nou virus face ravagii în fermele de porci! Animalele mor pe capete!

    Roxana Dobre -

    PRRS – virusul sindromului respirator și de reproducție porcin și cel care provoacă o boală care distruge fermele de porci, scroafe sau purcei, a apărut într-o variantă nouă, foarte patogenă. Spania se luptă cu acest virus de circa trei ani, iar situația gravă pare de neoprit.

    De mai bine de 30 de ani, boala PRRS provoacă probleme în fermele de porci din întreaga lume. Se știe că virusul are diferite tulpini și variante iar mutațiile apar din nou și din nou și iar problemele devin din ce în ce mai severe. Una dintre cele mai noi variante ale PRRS este varianta extrem de patogenă „Rosalia” găsită în Spania, conform publicației Agrarheute.

    Citiți și: Pagubă uriașă pentru un fermier! A pierdut aproape 300 de porci din cauza pestei porcine

    Noua variantă PRRS duce la probleme semnificative de fertilitate la scroafe, inclusiv purcei mai slăbiți sau născuți morți (foto: agrarheute.com)

    Varianta PRRS Rosalia duce la rate mari de mortalitate la purcei

    „Situația din Spania este gravă”, au subliniat cercetătorii și medicii veterinari spanioli, conform sursei citate. Ei descriu noua variantă ca fiind foarte patogenă, cu rate mai mari de mortalitate și avorturi la scroafe, mai mulți purcei născuți morți și rate mai mari de mortalitate la purcei decât tulpinile anterioare de PRRS.

    „La ferme vedem pierderi cu 10 până la 30% mai mari la purceii înțărcați. Ratele de mortalitate la scroafe sunt cu 5 până la 10% mai mari”, au mai raportat veterinarii.

    Citiți și: Primele vaccinuri împotriva pestei porcine africane urmează să fie aprobate și scoase pe piață

    Fermele își revin foarte greu chiar și după înlăturarea virusului

    În unele zone, proporția exploatațiilor instabile din cauza PRRS a crescut de la 12 la aproape 40 la sută. În mod normal, situația din fermele afectate se stabilizează la câteva luni după un focar. Cu noua tulpină Rosalia, acest lucru se întâmplă doar după șase luni până la 9 luni. Și chiar și atunci există încă probleme.

    Una dintre caracteristicile cele mai remarcabile ale virusului PRRS este răspândirea sa rapidă. Transportul pe calea aerului pe distanţe lungi al virusului PRRS poate avea loc până la 9.1 km distanţă.

    Cum afectează PRRS porcii, scroafele și purceii

    Virusul PRRS atacă tractul respirator și, pe de altă parte, duce la tulburări de fertilitate. Este caracteristic pentru acesta din urmă că există în principal avorturi spontane tardive și purcei slabi. Virusul dăunează și sistemului de apărare al plămânilor, deschizând ușa altor agenți patogeni respiratori precum micoplasma sau virusurile gripale. Bolile respiratorii cronice sunt uneori rezultatul infectării cu acest virus.

    Cum se face diagnosticarea PRRS la porci

    Diagnosticarea PRRS este adesea dificilă deoarece există numeroase tulpini ale agentului patogen. Prin urmare, doar testele de laborator pot stabili cu exactitate ce tulpină patogenă este.

    Rezultatul poate fi folosit pentru a combate PRRS în fermă. Acest lucru face, de asemenea, posibilă o mai bună evaluare a cursului infecției și dezvoltarea unor concepte de vaccinare adaptate acestui lucru.

    Cum ”recunoaștem” simptomele PRRS

    Sindromul reproductiv şi respirator porcin (PRRS) are două forme clinice, tulburări de reproducţie şi tulburări respiratorii la porcii de orice vârstă. În orice caz, manifestarea clinică a infecţiei cu virusul PRRS depinde de vârstă, de statusul de gestaţie al scroafei/scrofiței infectate, statusul imun specific al animalului, şi de virulenţa tulpinii infectante.

    Cel mai des întâlnit simptom în efectivele de reproducţie este tulburarea reproductivă incluzând:

    – Avorturi târzii.
    – Naşteri premature.
    – Un număr crescut de purcei mumifiaţi, născuţi morţi, şi purcei neviabili, care mor curând după naştere.
    – Forma acută a scroafelor/scrofiţelor caracterizată prin letargie, apetit redus şi febră.
    – Creşterea mortalităţii pre-înţărcare.
    – Estru neregulat, intoarceri la estru.

    La porcii tineri şi cei la îngrășat, infecţia cu PRRS este caracterizată de:

    – Respiraţie greoaie sau rapidă şi/sau insuficienţă respiratorie.
    – Dezvoltare insuficientă.
    – Letargie, inapetenţă şi febră.
    – Pete roşii pe piele (eritem cutanat).
    – Păr aspru pe spate.
    – Incidenţa crescută şi severitatea altor infecţii sistemice respiratorii secundare, precum Haemophilus parasuis, Pasteurella multocida sau Streptococcus suis.

    La necropsie, pneumonia poate fi observată la porcii afectaţi de PRRS. Pulmonii sunt uşor fibrozaţi şi nu eliberează aerul (ca un burete ud) şi sunt marmoraţi de culoare gri bronzat, mai degrabă decât rozul normal. Pneumonia bacteriană secundară este deseori prezentă, complicând leziunile şi făcând interpretarea patologiei mai dificilă. (sursa: msd-animal-health.ro)


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Ajutor de 42.000 de euro/fermă. Banii, direct în conturile fermierilor ca sumă forfetară

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!