• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Pagubă uriașă pentru un fermier! A pierdut aproape 300 de porci din cauza pestei porcine

  Violina Gorcinschi -

  Un fermier, crescător de porci, a suferit daune uriașe la începutul acestei luni. Acesta a pierdut aproape 300 de porci după ce a fost confirmat un focar de pestă porcină africană în gospodăria sa din comuna Havârna, județul Botoșani. Conform celor declarate de directorul Direcței Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Botoșani, Teodor Harabagiu, 285 de animale au fost sacrificate după ce s-a constatat moartea a 3 animale.

  Un fermier din județul Botoşani a pierdut aproape 300 de porci din cauza infecției cu pestă porcină africană. Crescătorul, din localitatea Havârna, a suferit pagube uriașe din cauza acestei boli. Trei dintre animalele din gospodăria sa au fost găsite moarte, iar alte 285 au fost ucise, dintre care 200 erau purceluşi abia fătați, conform directorului Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Botoşani, Teodor Harabagiu.

  Botoșăneanul a pierdut aproape 300 de porci în urma confirmării focarului

  Directorul de la DSVSA Botoșani a declarat că, săptămâna trecută, pe 9 mai, au fost descoperite 3 porcine moarte în efectivul botoșăneanului, iar mai târziu au fost nevoiți să sacrifice toți porcii din gospodărie.

  „Pe data de 9 au fost descoperite trei scroafe moarte, în exploatația, pe data de 10 s-a confirmat de către DSVSA, iar pe data de 11 am ucis toți porcii din exploatația respectivă”, a precizat directorul DSVSA.

  Potrivit lui Teodor Harabagiu, focarul de la Havârna este cu cel mai mare număr de exemplare infectate, în județul Botoşani, dintre cele înregistrate până acum. A fost deschisă o anchetă epidemiologică pentru a se vedea cum s-a transmis boala în exploatația respectivă.

  mai multi porci mistreti
  Cazurile de pestă porcină – mai multe la mistreți (foto: stirileprotv.ro)

  ANSVSA: Cazurile confirmate la mistreți le depășesc pe cele înregistrate la porcii domestici

  Conform unui comunicat publicat de ANSVSA la sfârșitul lunii martie a acestui an, s-a confirmat că porcii mistreți s-au îmbolnăvit mai des decât cei domestici. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost constatate 7.171 de cazuri la mistreți în 41 de județe. În conformitate cu prevederile europene, cazurile de PPA la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor.

  În topul județelor unde s-au semnalat cele mai multe cazuri confirmate la mistreți se află: Satu-Mate cu 569 focare, Teleorman cu 543 focare, Timiș cu 348 focare, Arad cu 342 focare, Bihor cu 342 focare și Iași cu 333 focare.

  ANSVSA: România mai are doar 10 focare de pestă porcină africană. Unul singur este într-o fermă  ANSVA: Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane la data de 17 mai

  Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat printr-un comunicat remis astăzi, miercuri – 17 mai că în ultima săptămână au fost stinse un număr de 6 focare de Pestă Porcină Africană (PPA), iar în data de 17 mai sunt încă active 11 focare PPA, la nivelul gospodăriilor populației.

  Județele care au focare active în prezent sunt: Satu Mare (3 focare), Botoșani (2 focare), Dâmbovița (1 focar), Iași (1 focar), Ilfov (1 focar), Maramureș (1 focar), Mureș (1 focar) și Sălaj (1 focar).

  Lista focarelor active de PPA la data de 17 mai

  Potrivit datelor ANSVSA, în perioada 2017 și până în prezent au fost stinse 6.003 focare de pestă porcină africană conform datelor prezentate în tabelul de mai jos:

  Situația epidemiologică PPA pentru perioada 2017 – 2023

  ANSVSA mai precizează că de la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 7.214 de cazuri la mistreți în 41 de județe. În conformitate cu prevederile europene, cazurile de PPA la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor.

  Distribuția geografică – cazuri PPA


  Te-ar mai putea interesa

  Vaci de rasă donate de fermieri pentru crescătorul căruia i-au ars animalele într-un incendiu în grajd Guvernul a majorat bugetul APIA. Când ar intra în conturi subvenția de 100 euro O familie de fermieri și-a găsit culturile din solar arse cu erbicid

  Ultimele știri

  Avertismentul unui șef APIA: Fermierii care rămân fără subvenții în acest an! Anchetat de fraudă după ce a câștigat licitația pentru a cumpăra un port la Dunăre ANAF s-a răzgândit! Noua taxă pentru transport nu se va mai aplica pentru micii fermieri!