• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Angajată de la Registrul Agricol acuzată de DNA că a obținut subvenții cu acte false

    Roxana Dobre -

    O angajată a unei primării din județul Olt, a fost acuzată de procurorii DNA de obținere de fonduri europene prin folosirea de documente false. Aceasta s-ar fi folosit de funcția deținută și a obținut în perioada 2015 – 2020 peste 74.000 de lei, fonduri nerambursabile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

    Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat printr-un comunicat că procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Craiova au dispus sesizarea instanței de judecată, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a inculpatei Aritica Vîlcea. Aceasta era la data faptelor funcționar în cadrul Primăriei comunei Coteana, județul Olt,  și este auzată de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și fals intelectual, în formă continuată.

    Citiți și: DNA: Subvenții APIA pentru pășuni, încasate cu animale fictive

    Fraudă cu subvenții APIA

    Și-a folosit funcția ca să încaseze subvenții de la APIA

    Potrivit DNA, în acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut că în perioada 2015 – 2020, inculpata Aritica Vîlcea, în calitate de funcționar public în cadrul Primăriei comunei Coteana, județul Olt și având atribuții în domeniul completării Registrului Agricol al comunei, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) – Centrul Local Slatina mai multe înscrisuri.

    Aceasta a declarat în fals că ar exploata suprafețe de teren agricol mai mari decât cele deținute în mod real, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unice pe suprafață.

    Prin demersurile de mai sus, inculpata ar fi obținut fonduri nerambursabile în valoare totală de 74.301 lei. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma menționată anterior.

    Citiți și: DNA: Angajați din primărie, instigați de primar să ceară ilegal subvențiile APIA

    Inculpata și-a recunoscut fapta

    DNA mai notează că în cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpatei. În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia.

    Astfel, s-a decis o pedeapsă de un 1 an și 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 4 luni și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a dreptului de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

    Dosarul de urmărire penală privind-o pe inculpată împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Olt, cu propunerea de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Sorin Grindeanu: Peste 55 de milioane de tone de cereale și produse agricole din Ucraina au tranzitat România Fermierii ucraineni cumpără teren agricol și își fac ferme în Polonia. Urmează România? INS: Veniturile unui agricultor, per gospodărie